L'Ajuntament de Sagunt sol·licita al Ministeri mesures urgents per la degradació del castell

La Porta d'Almenara, element emblemàtic del castell, pateix danys importants que amenacen la seguretat dels visitants


L'Ajuntament de Sagunt ha enviat una carta al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport en la qual sol·licita actuacions urgents en el castell, donada la situació de deteriorament d’algunes de les seues parts.
 
La carta és la “resposta previsible davant la desesperació que genera l’estat d’abandonament, i la falta de seguretat, inversions, informació i adequació generalitzada que presenta el Castell de Sagunt, que és un espai d’incalculable valor i bellesa, en el qual es dugueren a terme fets històrics d’importància local, regional, estatal i fins i tot multinacional”, segons explica Alcaldia. Donada la seua importància històrica, el castell va ser declarat Monument Nacional en 1931.
 
Entre els destinataris de la carta estan: el ministre d'Educació, Cultura i Esport i Portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo y Montojo; el secretari d'Estat de Cultura, Fernando Benzo Sáinz; el director general de Belles Arts i Patrimoni Cultural, Luis Lafuente Batanero, i la subdirectora general de Protecció del Patrimoni Històric, Elisa de Cabo de la Vega.
 
“La voluntat de les administracions que procuren la seua millora actualment, és un símptoma de la seua importància, però la intensitat que cal per tal de posar solució a problemes greus de conservació és clarament insuficient. És un esforç no adoptar postures més crítiques, i mantindre’s dins de tesis prudents allunyades de postures populistes, i si algun dels símbols més reconeixibles d’este monument es veu afectat serà encara més complicat”, prossegueix la carta.
 
Segons Alcaldia, no només resulta incomprensible el seu estat d’abandonament per la seua importància històrica i patrimonial. Tampoc s’entén que un monument d’este valor, que es troba en una àrea de població de més de milió i mig d’habitants no siga utilitzat per l’estat i l'autonomia per a reivindicar la seua implicació i la cura amb els seus monuments (testimonis de la història col·lectiva). Resulta molt complicat explicar a eixa població la manca d’implicació pressupostària a l’hora d’ajudar a mantindre un monument que deuria reafirmar la seua identitat.
 
També recorda que “a un Monument Nacional, declarat Bé d’Interés Cultural, l’obligació legal de qualsevol titular és el de conservar-lo i mantindre'l en estat adequat per a la seua visita, així com de custodiar-lo”.
 
Entre les actuacions més urgents destaca la de la Porta d’Almenara, que ha perdut el material de la clau de la volta, i per tant, està desapareixent el sistema que assegura la seua estabilitat. Si desapareix la clau de la volta, esta pot deixar de ser estable. La runa sobre esta porta tindria conseqüències nefastes per a tots els agents implicats en la conservació del patrimoni. La gravetat de la situació ha obligat a tallar l'accés per la porta a la Plaça d'Almenara per a evitar possibles accidents als visitants.
 

 
En segon lloc, la generalitzada falta de protecció contra les caigudes en algun punt s'associa amb despreniments de muralla i de paraments, com en el pas nord de la Torre de la Ciutadella. Este problema associat a temporals de pluja provoca fenòmens localitzats d'erosió en la muntanya i la muralla.
 
 

 
En tercer lloc, hi ha camins i recintes tancats a causa de la perillositat. Entre els quals destaquen la zona de presons, o el camí entre la Ciutadella i la plaça de San Ferran.
 
 


 
En quart lloc, hi ha murs que presenten perill de caiguda, i per tant, risc de pèrdua del monument. Entre d’altres s'assenyalen els següents: tapial al costat de l’Antiquarium epigràfic, cantonada de pas cap a la plaça 2 de Maig i merlets de la muralla nord del recinte de la plaça 2 de Maig.
 


 
A més, en la zona d'emmagatzematge del material d'obra de la porta recentment restaurada s'han produït problemes d'arrossegament d'àrids. Es demana, doncs, un repàs de la neteja en esta zona per a facilitar que el canal de recollida d'aigua puga drenar i evacuar les aigües pluvials de manera adequada.
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha declarat que “tal com estem denunciant des de fa molt temps, les obres que està duent a terme el Ministeri com a titular del castell són absolutament insuficients. Recentment han acabat les obres en la porta d'accés de visitants i al marge de les valoracions de caràcter estètic, que jo personalment no compartisc, s'han generat una sèrie de problemes. Però el que s'ha constatat és que s'estan degradant alguns trams de muralles, especialment la Porta d'Almenara, que és un element emblemàtic del castell, sense que s'estiga prenent cap mesura. Açò en estos moments ha suposat tallar el pas a tota la Plaça d'Almenara, que és una de les parts més importants del castell, per risc a la seguretat dels visitants. I no és l'únic lloc”.
 
Fernández explica que des de l'Ajuntament s'ha decidit “enviar una carta en estos termes al titular del castell, perquè siga conscient i prenga les mesures amb caràcter urgent per a resoldre estos problemes. Crec que ja ha arribat el moment, nosaltres estem treballant des de l'Ajuntament i la pròpia Generalitat en el centre de visitants. Estem dedicant molts recursos al patrimoni que no tenen una correspondència en el Ministeri. Per açò nosaltres ja hem demanat també una visita, però en esta carta els anunciem que han de prendre mesures ja, amb caràcter d'urgència”.
 
Finalment, l'alcalde ha recordat que “no es tracta de millores, sinó simplement d'evitar esta degradació que jo crec que a més com a titular d'un Bé d'Interès Cultural és una obligació legal, no es tracta simplement d'una qüestió de voluntat política”.