L'alcalde de Sagunt i el delegat d'Educació reben a la presidenta de PROESO

Gràcies a la coordinació de PROESO i la delegació de Cultura i Educació aquest dissabte, hi haurà un espectacle-concert que posarà colofó al projecte didàctic “TEMPUS EST IOCUNDUM

 

 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el regidor delegat de Cultura i Educació han rebut aquest matí a la presidenta de PROESO, Elena Baviera. Amb motiu de la celebració d'aquest dissabte, 7 de maig, d'un espectacle-concert en el Teatre Romà que posarà el colofó final al projecte didàctic “TEMPUS EST IOCUNDUM”. A més hi haurà una cercavila prèvia, inspirada en melodies i ritmes antics i medievals, que amenitzarà els carrers medievals de la ciutat de Sagunt a les 18:00 hores. 
 
Aquest acte ha sigut possible gràcies a la coordinació de treball de PROESO amb la regidoria de Cultura i Educació de l'Ajuntament de Sagunt, que ha facilitat els recursos humans i materials necessaris per a moure un projecte de gran envergadura. A més de la col·laboració de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport.
 
El concert didàctic pretén mostrar que les nostres arrels gregues, llatines i àrabs continuen vives a través de l'art i, sobretot, de la música.
 
PROESO és una institució sense ànim de lucre, un grup instrumental de professors i mestres de música de primària, secundària, escoles de música i conservatoris de Castelló, València i Alacant. La seua presidenta, Elena Baviera, ha explicat que “el projecte que portem endavant enguany és “TEMPUS EST IOCUNDUM” temps d'alegria, de gaudir els canvis. Enguany hem triat Sagunt perquè és el marc idoni per a treballar l'edat antiga i l'edat mitjana amb els alumnes de primària i secundària des d'una òptica contemporània. Amb aquest projecte movem a moltíssima gent, entre tota eixa gent, enguany comptem amb l'Orfeó Universitari de València i, a més, va a ser molt bonic veure el contacte de totes les etapes educatives de primària, secundària, batxillerat i com poden continuar gaudint de la música a través del cant quan arriben a la universitat a través de l'Orfeó Universitari. A més amb nosaltres col·laboren cicles formatius que s'encarreguen de la part que mai es veu en els espectacles”.
 
Segons declaracions del regidor d'Educació i Cultura de l'Ajuntament de Sagunt: "Un dels nostres objectius fonamentals és convertir Sagunt en una ciutat educadora. Una ciutat que seguisca un model per a aprendre, intercanviar, compartir experiències educatives i culturals. Aquest projecte es posa marxa amb la consideració de Sagunt com “Ciutat Valenciana de la Romanització” i la voluntat d'un poble d'aconseguir ser Patrimoni de la Humanitat. Som "Summa de Cultures", com arreplega aquest projecte TEMPUS EST IOCUNDUM organitzat per PROESO, amb el qual centenars d'alumnes i professionals de tot el País Valencià vindran als nostres carrers, places i al teatre més emblemàtic i carismàtic que tenim a Sagunt, per a posar-li música, ritme i ball a la nostra història, des de l'Antiga Grècia fins a la música contemporània”.
 
José Manuel Tarazona ha afegit que “cal dir que en aquest projecte també van col·laborar el Cor Juvenil i Infantil de la Unión Musical Porteña i el Conservatori Professional de Música Joaquín Rodrigo de Sagunt, així com de la Lira Saguntina”. El regidor de Cultura ha conclòs que: “Pensem que és un pas més per a democratitzar i fer ús dels nostres espais culturals com el Teatre Romà, amb la finalitat d'omplir-ho de cultura, educació, joventut dins d'un projecte global de ciutat educadora de la música, la dansa i la cultura clàssica. Us animem a gaudir de l'espectacle, i implorem a la deessa de la Fortuna perquè el temps ens acompanye i recordeu: Tempus est iocundum!”.
 
La concentració d'alumnes començarà a partir de les 16.00 hores en la plaça Cronista Chabret i a partir de les 18.00 hores recorreran el centre històric i medieval de Sagunt. La celebració continuarà a les 20.00 hores amb un concert didàctic amb 450 cantors i 80 músics, i culminarà amb l'obra “Carmina Burana” de Carl Orff.
 
Aquesta activitat, és fruit de l'aprenentatge del professorat i la seua aplicació a l'aula serà el dia de la cercavila i del concert, en els quals participaran: la banda simfònica PROESO (75 docents), la Coral PROESO (300 alumnes i docents de 44 centres educatius de la Comunitat), l'Orfeó Universitari de València (90 cantors), el Cor de l'Agrupació Musical de Patraix (50 cantors), el Cos de Ball Innovatori de Moviment Alicia Herrero de Xàtiva, el Cor de la Tragèdia Grega Berenguer Dalmau de Catarroja (15 coristes) i 3 cantants solistes (Tanya Durán, Eduardo Escartí i Valentín Petrovici); tots ells dirigits per Juan Antonio Pérez Pardo.
 
Més de 300 alumnes i docents procedents de diferents localitats i centres educatius de Castelló i de València amenitzaran el trajecte, des de la plaça Cronista Chabret, passant per la plaça Major i fins a les portes del Teatre Romà, amb la Cercavila medieval PROESO. També hi haurà altres activitats com miniconcerts en les places i desfilades amb música i activitats típicament medievals, com per exemple el “mantejament del “pelele””.
 
A més, en l'entrada del Teatre es podrà gaudir d'una Exposició d'Art Musivari inspirada en els mosaics romans, realitzada pels alumnes d'ESO de l'IES Jaume II de Tavernes de la Valldigna.
 
Encara queden entrades disponibles per al concert del Teatre Romà de Sagunt, la compra de les mateixes es pot realitzar a través de la web d’Instant tiquet i el dissabte a partir de les 16 hores en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt.