L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, i el regidor d'Urbanisme, Pablo Abelleira, s'han reunit amb la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, María Ángeles Ureña, per a tractar diversos temes d'interès per al municipi, com són: el pont d'unió del Port de Sagunt i Canet d'en Berenguer, l'adequació del riu Palància al seu pas per la ciutat, l'estat de la sèquia major o la constitució del Consorci del Metre Cúbic.
Sobre la reunió, Fernàndez ha assenyalat: “Lamentablement, la presidenta ens va deixar molt clar, en la mateixa línia que la Demarcació de Costes, que ells només van a ocupar-se que el riu complisca la seua funció hidràulica. Açò significa que si volem que la part que està en el nostre municipi estiga neta i en condicions, és la nostra responsabilitat. Esta zona abastaria des del delta fins al límit del terme municipal”.
“D'una banda la valoració és dolenta, però d’altra més val que ho tinguem clar i, d'eixa forma, assumirem les nostres obligacions, això sí, són ells els que ens han de donar el permís. Diuen que és la seua política, igual que la Demarcació de Costes només planteja inversions per a mantenir la línia de costa. Per tant, un ajuntament com el de Sagunt, que té un riu, ha d'assumir unes competències i unes despeses sense que això siga reconegut en la transferència econòmica que li fa l'Estat. És una vergonya que els ajuntaments solament disposem del 13% dels recursos i, en canvi, hagem d'assumir qüestions tan importants com el manteniment del riu o el passeig marítim. Tothom sap que ara hem d'assumir el cost de derruir l'estructura de la plaça de la Concòrdia i que també hem sol·licitat altres actuacions que haurem de pagar nosaltres, com la senda blava per a unir Canet i el Port de Sagunt, encara que no entren dins de les competències municipals”, ha afegit l'alcalde de Sagunt.
En aquest sentit, Francesc Fernàndez ha mostrat la seua disconformitat: “Senzillament, com a representant d'un ajuntament i com a vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies considere que açò és una presa de pel. La qüestió és que, a partir d'ara, ja sabem quines són les regles de joc i actuarem en conseqüència”.
• Estat del riu Palància al seu pas per Sagunt
En la reunió s'ha tractat el tema del pas situat prop del delta del Palància, que ha sigut objecte d'una sanció per part de la Confederació. Segons ha explicat Fernàndez: “Este pas, com altres i no més que altres, té un caràcter il·legal però és una connexió necessària. Per tant, davant la pretensió de la Confederació d'impedir físicament el seu ús li hem demanat que no ho faça. A més, parlem de la necessitat de construir un pont i ens van deixar molt clar que ells no tenen res a dir sobre este tema, excepte autoritzar-ho. Mantenen que ha de ser l'administració competent la que es faça càrrec. Per tant, ja sabem que hem de traslladar esta qüestió a altres administracions, ja siga la Generalitat Valenciana, la Diputació de València o ambdues”.
D'altra banda, quant a l'adequació del riu, les dues fases estan acabades en aquests moments. La Confederació ha indicat que a ells no els queda cap infraestructura pendent d'executar. No obstant això, segons ha indicat l'alcalde de Sagunt: “Hi ha una part pendent en el delta que li correspondria a la Generalitat Valenciana i que afecta a la desocupació dels habitatges que estan construïts des de fa molts anys. Ens han comunicat que tot el manteniment seria la nostra competència, tant en eixa fase com en la fase feta. Tenim moltes queixes d'usuaris relacionades amb la recollida de brossa, etc. Enteníem que això era una obligació de la pròpia Confederació però ja han manifestat que no van a actuar excepte en casos molt puntuals, per tant l'eliminació dels abocaments va a ser a càrrec de l'ajuntament. Crec que és una inhibició de competències molt greu per part de l'Estat i espere que esta administració acabe prompte el seu període i hi haja una altra que siga més responsable i conscient de quins són les seues competències”.
Pel que fa a la tercera fase del riu Palància, Fernàndez ha especificat que des de la Confederació no li l'han plantejat, ja que sostenen que és un tram totalment urbà en estar dins del nucli de Sagunt, per tant, les despeses haurien de ser a càrrec de les conselleries corresponents i del propi ajuntament. “És una qüestió que devem abordar i cercar finançament”, ha concretat l'alcalde.
• Estat de la sèquia Major
Quant a l'estat de la sèquia Major, és una qüestió que afecta als agricultors i a la comunitat de regants. Des que es va construir la presa de Algar, la Sèquia Major continua funcionant però sense les garanties necessàries. “Hem tornat a repetir, com han fet els agricultors usuaris de la sèquia, que la seua obligació és cercar una alternativa, per exemple una desviació perquè no passe per dins. La presidenta ha afirmat que el que estan fent és un talús de reforç, però no estan solucionant el problema”, ha afirmat Fernàndez.
• Constitució del Consorci del Metre Cúbic
Finalment, la presidenta va recordar que està pendent constituir el Consorci de municipis del Camp de Morvedre per a l'ús del Metre Cúbic. “Evidentment, és una qüestió d'interès per al municipi perquè hi ha localitats que tenen un deute amb Sagunt, perquè estem assumint costos de funcionament que han de ser repartits”, ha destacat l'alcalde.
Francesc Fernàndez ha conclòs que “Igual que ens ha passat amb la Demarcació de Costes, l'Estat s'inhibeix de les seues competències i els ajuntaments amb escassos recursos han de solucionar certes qüestions perquè són els nostres veïns els que pateixen estes polítiques de retallades de l'administració central”.