L’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, assisteix a l’acte de commemoració del 80 aniversari dels bombardejos al litoral valencià

El municipi de Sagunt també va patir els bombardejos de l’aviació i la marina feixista
 
 
L’alcalde de Sagunt i vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Quico Fernández, ha assistit hui a l’Ajuntament de València a l’acte de commemoració del 80 aniversari de l’inici dels bombardejos italians sobre València i altres poblacions del litoral de la Comunitat Valenciana, entre les que està el municipi de Sagunt. València, aleshores capital de la República, i per tant seu del govern estatal, va sofrir el primer gran bombardeig naval la nit del 14 de febrer del 1937. Es tractava d’un fet històric novedós en Europa ja que l’aviació i marina italiana bombardejà ciutats i pobles que mai constituiren objectiu militar; foren bombardejos a la població civil.
 
Fernández ha explicat que ha sigut “un acte d’un gran valor simbòlic i molt emotiu a l’Ajuntament de València en commemoració del 80 aniversari dels bombardejos feixistes a la nostra capital que es van produir a la nit del 14 de febrer, dia de San Valentí, de 1937. Hem acudit perquè també som representants de ciutats que van ser víctimes d’estos actes absolutament monstruosos, injustificables, indecents del feixisme europeu que en aquell moment representaven Itàlia, Alemanya i l’Espanya franquista. Es tracta de bombardejos sense una declaració prèvia de guerra ni d’hostilitats contra la població civil que, si el 14 de febrer van arribar a València, també arribarien més tard a la nostra ciutat. De fet, nosaltres també tenim previst, en el mes de desembre, que és quan se celebren els 80 anys del bombardeig contra la nostra ciutat, celebrar un acte per a, com a mínim, fer un honor a les víctimes, absolutament innocents, d’aquella guerra que per això es diu civil, per no dir incivil”.
 
 
 
Segons detalla l'alcalde, va ser aqueixa data quan València i tot el litoral llevantí anava a ser objecte d'una agressió continuada sense declaració de guerra que ja no acabaria fins al final del conflicte, i després es va reproduir amb el bombardeig de ciutats i poblacions en la IIª Guerra Mundial.
 
Centenars de poblacions valencianes van patir aquells atacs les víctimes dels quals semblen haver sigut oblidades; no van ser soldats caiguts en combat ni afusellats en repressions posteriors, sinó víctimes per estar en territori lleial al Règim legítim.

Per la seua banda, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha recolzat la campanya “València, Herida Abierta”, amb la presència d'una important representació de municipis, a més de l'alcalde de Sagunt i vicepresident de la FVMP, Quico Fernández, els qui han sigut els encarregats de coordinar els actes amb l’objectiu de que servisca com un exemple al món de memòria històrica.



En l’acte de València no sols ha participat l’alcalde, sinò també l’embaixador d’Itàlia a Espanya, Stefano Sannino, i els organitzadors, que són el Grup de Recuperació de la Memòria Histórica i l’associació Espai Italia, formada per italians residents a la ciutat de València que ja sumen 11.000 i més de 20.000 en el conjunt del País Valencià. L’objectiu d’aquesta important comunitat amb la celebració de l’acte de commemoració ha sigut fer justícia i fer un reconeixement d’aquelles víctimes; de fet hi havia persones que havien sigut testimonis d’aquells bombardejos.

Crec que este acte ha sigut un cant a la pau i per a no oblidar mai l’acció del feixisme contra la població, contra la democràcia, contra la llibertat i contra les persones. I també per a tenir en compte que encara hui estem veient, en el segle XXI, alguns episodis com els que estan succeint a Síria o en altres llocs del món que posen a les persones, a la societat civil, com a escuts, com a una manera de sembrar el terror. Això no podem oblidar-ho mai, sobre tot per a intentar defensar els valors que ens permeten conviure en democràcia, en llibertat i en tolerància”, ha conclòs Fernández.