L'alcalde de Sagunt va destacar en el seu discurs de l'acte institucional del 9 d’Octubre la necessitat d'un finançament just per a la Comunitat Valenciana

La programació d'actes commemorativa del 9 d'Octubre, organitzada per l'Ajuntament de Sagunt, va concloure amb èxit de públic i participació
Imagen 1Imagen 2


Fotos: Carmen Mas

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va destacar en el seu discurs de l'acte institucional del 9 d’Octubre la necessitat d'un finançament just per a la Comunitat Valenciana i per a Sagunt. 
 
Fernández va començar recordant en el seu discurs al poeta Francisco Salinas Torres que, segons va afirmar, “simbolitza en la seua obra poètica una simbiosi enriquidora entre el nucli de Sagunt i el del Port: un poeta i un intel·lectual fill de la classe obrera immigrant enamorat de la història i els mites de Sagunt”. Posteriorment, va llegir un dels seus poemes. 
 
“Este és el missatge que els vull traslladar hui 9 d’Octubre, dia dels valencians: necessitem compartir, hem de caminar junts, hem d'assumir la diferència com una experiència de coneixement enriquidora des del respecte i la tolerància. Per a nosaltres este és un valor fins i tot històric. Sagunt ha estat sempre des de la fundació de la ciutat un exemple de convivència i tolerància cultural”, ha indicat Fernández. 
 
L'alcalde de Sagunt va recordar en el seu discurs que les Corts Valencianes han declarat Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització i que l'Ajuntament de Sagunt ha posat en marxa un procés per elaborar una candidatura a Patrimoni de la Humanitat. També ha assenyalat que tenim la fortuna de tenir un patrimoni industrial molt ric en el Port de Sagunt i que hem de fer-ho valer. A més, ha destacat que fa pocs dies Sagunt va rebre un suport molt significatiu al procés. Federico Mayor Zaragoza, director de la UNESCO al llarg de més 10 anys i una personalitat de gran prestigi internacional en l'actualitat, va enviar un vídeo amb declaracions seues per recolzar la candidatura de Sagunt. 
 
“Únicament des de la unió, tots a una veu, els saguntins i els valencians serem capaços de superar a poc a poc tots els greuges acumulats al llarg dels anys que ens han convertit en un país menyspreat i bandejat pels poders polítics centrals. Aquests greuges històrics no són qualsevol cosa. Els valencians aportem a l'estat molt més del que rebem i la nostra renda per càpita, el nostre nivell de riquesa, és un 13 per cent més baix que la mitjana estatal. L'estat no ens finança com correspon”, ha afirmat Fernández. 
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha conclòs: “Si volem convertir Sagunt en una ciutat visible que ocupe el lloc internacional que per mèrits propis del seu patrimoni històric i industrial li correspon, únicament podrem aconseguir-ho si caminem junts. Hui, 9 d’Octubre, dia dels valencians, els propose a tots, com a alcalde de la ciutat, que treballem com un sol poble, el poble valencià, el poble saguntí, més enllà de les diferències ideològiques que ens puguen separar. Hem d'aconseguir-ho. De tot cor. I acabaré, com correspon cada 9 d’Octubre, amb unes breus paraules del rei En Jaume I que hauríem de convertir en el nostre deure: Estimar i protegir a les persones i al poble, fer regnar la justícia i vetllar perquè els grans no oprimeixen als menuts”.
 
Èxit de la programació d'actes del 9 d'Octubre
 
Cal destacar que la programació d'actes commemorativa del 9 d'Octubre, organitzada per l'Ajuntament de Sagunt, va concloure amb èxit de públic i participació. Algunes de les activitats més multitudinàries van ser: l'acte institucional i el mercat medieval.
 
Nombroses persones van gaudir del Mercat Medieval que aquest any va comptar amb una cuidada ambientació, així com amb espectacles teatralitzats. Cavallers amb armadura, grups de percussió, un Jaime I perfectament caracteritzat o els coneguts Germans Caballer van fer les delícies dels assistents. Aquest any al mercat també hi havia atraccions infantils que es van sumar a l'oferta dels llocs d'artesania i restauració. 
 
Cal destacar que l'acte institucional del 9 d'Octubre també va ser multitudinari. Concretament, alguns dels portaveus dels grups municipals de l'Ajuntament de Sagunt van procedir a baixar les banderes de Sagunt i la Comunitat Valenciana des del Consistori. Posteriorment, després del discurs de l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va tenir lloc l'actuació del Grup de Danses L’Arenilla de Borriana, Quadre de Balls Populars d’Alginet i del Grup de Danses de Morvedre.
 
Van acudir a l'acte els edils de l'Equip de Govern Teresa García, José Manuel Tarazona, Pepe Gil (Compromís), Guillermo Sampedro, José Vicente Muñoz (Esquerra Unida), Pablo Abelleira, Sergio Moreno i María Giménez (ADN-Morvedre). També van acudir membres de l'Oposició: Sergio Muniesa, Davinia Bono, Concha Peláez, Laura Casans (Partit Popular), Francisco Crispín, Natalia Antonino (PSPV-PSOE), Raúl Castillo i Blanca Peris (Ciutadans). 
 
La programació d'activitats del 9 d'Octubre també incloïa altres activitats com el concert de la Unión Musical Porteña.