El Gabinet de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Sagunt va presentar divendres passat els tres llibres guardonats en els Premis Literaris “Ciutat de Sagunt”. Concretament, “Inventari de fragilitats” de Jesús Girón, “Un món de bojos” de Francesc Gisbert, i “La nit ens atrapa” de Joan Ramón Gironés. L'acte va ser presidit per l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i va estar amenitzat per el “Quartet Musical A Tota Corda”. A més, els autors van dedicar les obres a tots els que les havien adquirit. A la presentació també va assistir el regidor delegat del Gabinet de Promoció del Valencià, José Manuel Tarazona.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández va agrair a tots els presents la seua assistència “a aquest acte tan consolidat, ja que són quasi 20 anys de “Premis Literaris”, en els quals hem sabut mantenir-los amb diferents governs i sensibilitats. Amb modèstia, senzillesa i bon fer ens hem fet un nom en el panorama de la literatura de la nostra llengua. Solament era una aposta quan comencem i el temps ens ha donat la raó”. A més, l'alcalde, en nom del consistori ha felicitat “als tres escriptors reconeguts en l'acte del novembre passat. Són escriptors i al mateix temps herois, herois que poc tenen a veure amb el que s'exhibeix en la televisió i els mitjans, per açò, considere que la literatura és una obligació que hem d'impulsar des de les institucions, perquè és alguna cosa que moltes vegades ens reinventa com a éssers humans”.
Quico Fernández va explicar també que “la literatura probablement no és el que més de moda està en la nostra època, però és com un oasi que ens permet lliurar-nos de tanta idiotez que existeix en l'actualitat. Nosaltres volem humilment des d'una època de canvi superar l'escenari tan grotesc que hem viscut durant anys i el que han dit els tres autors és un motiu d'esperança que ens indica que podem realment anar més enllà d'aquestes limitacions que aquesta crua realitat ens imposa”.
L'alcalde també va informar que ja està oberta la convocatòria dels premis del nou any: “Des d'ací convide a tots els autors que tinguen obres al fet que les presenten perquè puguem gaudir-les tal com estem fent amb les d'enguany”. Per a concloure el Fernández va reiterar el compromís de la corporació amb la literatura: “com una manera excel·lent de crear una nova societat que no sempre des de la política som capaces. Per açò, hem de procurar des de la literatura que aquesta societat siga millor”.
Els premis van ser lliurats el passat mes de novembre en una gala organitzada pel Gabinet de Promoció del Valencià, el regidor delegat del qual és José Manuel Tarazona.
Jesús Girón Araque va ser el guanyador del premi de poesia amb el poemari “Inventari de fragilitats”. Girón és llicenciat en Geografia i Història, en Ciències de l'Educació i treballa en un institut de secundària com a professor de valencià. Ha sigut finalista i guanyador de nombrosos premis. A més de participar en diverses publicacions col·lectives, manté el blog de difusió de la poesia “El Cau de Calpurni” i forma part del Colectiu d’Escriptors del Camp de Túria LletrAEdeta.
“Inventari de fragilitats” no és un poemari d'amor, però parla d'amor. Dividit en quatre parts, tres d'elles tracten el desamor i l'altra de l'amor. El poemari fa un recorregut per les relacions amoroses, tan fràgils i variables.
Francesc Gisbert, va anar el guanyador del premi de narrativa amb la novel·la “En un món de bojos”. Gisbert és llicenciat en Filologia i treballa com a professor de secundària en un institut. Ha publicat al voltant de 25 llibres per a tots els públics, i ha rebut nombrosos premis. És l'autor de novel·les com “Els lluitadors” i “A la contra”, i també ha publicat llibres de recerca de la cultura valenciana, a més de col·laborar en l'elaboració de materials didàctics.
“En un món de bojos” és una novel·la coral, on diversos personatges expliquen una mateixa història des de punts de vista diferents que van completant la trama. Són personatges marginals que tracten de sobreviure en un món marcat per una crisi econòmica i de valors: una científica depressiva, una vídua solitària, una presentadora de televisió en hores baixes, un periodista, un informàtic sense treball i un director d'una multinacional sense escrúpols. Tots ells es veuen immersos en una història carregada de crítica social i sentit de l'humor.
El guanyador del premi de Teatre va ser Joan Ramon Gironès, amb l'obra “La nit ens atrapa”. El premiat és llicenciat en Comunicació Audiovisual i Diploma d'Estudis Avançats (DEA) en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra. A més va estudiar el Master d'Escriptura per a Cinema i Televisió en la Universitat Autònoma de Barcelona. També té estudis d'Interpretació i Dramatúrgia del Col·legi de Teatre de Barcelona i de l'Estudi d'Arts Escèniques El Timbal. En 2006 va fundar la companyia teatral “Los Genios Locos”, amb la qual ha participat en multitud de mostres i concursos.
“La nit ens atrapa” és la seua tercera obra de teatre. S'ambienta en la Catalunya de principis del segle XX. El Dr.Muntaner, psiquiatre especialitzat en la “degeneració sexual” rep l'encàrrec de “curar” a l'hereu homosexual d'una família aristocràtica. L'arribada del metge coincidirà amb una sèrie de fets extraordinaris i aterridors que posarà en perill a tots els habitants de la casa.