L'Equip de Govern es reuneix a València per a posar solució al problema de la Fundació de Patrimoni Industrial

Quico Fernández: “Hem acordat modificar els estatuts perquè la Fundació passe de ser privada a ser pública, per a resoldre els deutes i posar en funcionament el nostre patrimoni”

 

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha assistit al costat d'altres membres de l'Equip de Govern a una reunió amb el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona i el sotssecretari, Josep Vidal, amb l'objectiu de resoldre la complexa situació de la Fundació del Patrimoni Industrial, actualment de caràcter privat i de la qual forma part l'Ajuntament de Sagunt.

La situació actual de la Fundació és que la major part del seu patrimoni la van aportar patrons privats amb la participació minoritària de socis o patrons de caràcter públic com l'Ajuntament de Sagunt i la Generalitat Valenciana. En els últims anys la major part dels patrons privats, com Arcelor o l'Autoritat Portuària, van abandonar la fundació i van deixar de contribuir econòmicament al seu funcionament, de tal manera que només han quedat les administracions públiques i el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, que encara que han aportat, especialment l'ajuntament, una quantitat econòmica de manera puntual, no podien cobrir les despeses.

Açò ha generat un deute amb les nòmines dels treballadors i les despeses de Seguretat Social que ascendeix a al voltant de 200.000€ i que les administracions públiques “que som les que quedem en la Fundació, no podem afrontar”, assegura Fernández. És per açò que l'alcalde de Sagunt, ha manifestat en la reunió el primer que han acordat és “sol·licitar a l'Agència Tributària i a la Seguretat Social un ajornament del deute perquè si no, no podem fer gens”. A més, “també hem acordat modificar els estatuts perquè la Fundació passe de ser privada a ser pública, de manera que ja puguem resoldre els deutes i posar en funcionament de nou el nostre patrimoni industrial”, afirma. Per a açò, durant la reunió, han nomenat president al Conseller.

 

Al fil de la reunió, l'Alcalde també ha volgut posar en coneixement de tots els representants assistents les inversions que ha realitzat l'Ajuntament en matèria de patrimoni industrial, aportant dades que superen els 4 milions d'euros invertits directa o indirectament. “És una quantitat importantíssima destinada a un patrimoni que no és de propietat municipal, de tal manera que nosaltres de cara al futur tenim previst sol·licitar la titularitat pública”, ha afirmat l'alcalde.

Fernández assegura que el seu objectiu és “tornar a obrir l'Alt Forn abans d'estiu, si trobem la fórmula de gestió i tenir un projecte de Museu Industrial per a obrir-ho l'any que ve”. I apel·lant a la ciutadania, entén la seua incomprensió sobre el tema del Patrimoni Industrial, però es deu al fet que es “ha mantingut durant tant temps una fundació privada sense socis privats i a una gestió nefasta”. 

A la reunió han assistit diversos membres de la Corporació Municipal com Pablo Abelleira, Guillermo Sampedro i Natalia Antonino; i per part del Centre d’Estudis Camp de Morvedre, Alfons Muñoz
.