L'Equip de Govern posa la bandera republicana en l'Ajuntament de Sagunt i en la Tinença d'Alcaldia de Port de Sagunt

Aquest acte va ser aprovat en la declaració institucional amb motiu del 85 aniversari de la IIª República Espanyola, que també condemna l'alçament militar del 1936
 L'Equip de Govern de Compromís, Esquerra Unida i ADN Morvedre ha col·locat la bandera republicana en la balconada de l'Ajuntament de Sagunt mentre sonava l'himne de la República i l'ha hissat en la Tinença d'Alcaldia de Port de Sagunt en commemoració del 85 aniversari de la II República Espanyola. Aquest acte, en el qual ha estat l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i els portaveus Guillermo Sampedro i Pablo  Abelleira, a més d'altres regidors de l'Equip de Govern, va ser aprovat en la declaració institucional de la Junta de Govern, que també va condemnar l'alçament militar de 1936.

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar, a proposta del grup municipal d'Esquerra Unida (EU), una declaració institucional el text íntegre de la qual és el següent:
 
El 14 d’abril es compliran 85 anys de la proclamació de la II República, el primer règim democràtic de la nostra història que instaurà un veritable Estat de Dret i proclamà la primera constitució democràtica d’Espanya. Aquesta Constitució plasmà el principi d’igualtat dels espanyols davant la llei, al proclamar Espanya com “una república de treballadors de tota classe que s’organitza en règim de Llibertat i de Justícia”, el principi de sobirania popular, estableix el sufragi universal per a homes i dones majors de 23 anys, en economia la propietat privada quedà subjecta als interessos de l’economia nacional, se constituí un “Estat integral, compatible amb l’autonomia dels  Municipis i les  Regions”, el principi de laïcitat “l’Estat, les regions, les províncies i els Municipis, no mantindran, afavoriran, ni auxiliaran econòmicament a les Esglésies, Associacions i Institucions religioses”, a més a més es reconegué el matrimoni civil i el divorci així com l’ensenyança primària laica, gratuïta i obligatòria, i es reconeix la llibertat de càtedra.
 
La II República va promoure l’avanç en la transformació de la nostra societat, en la defensa de les llibertats individuals i col·lectives, i en la consecució de la justícia social.
 
Aquest sistema democràtic acabà amb la derrota en la Guerra Civil per donar pas a més a més de 40 anys de franquisme, de repressió i de retrocessos.
 
El 14 d’abril ha de ser una data reivindicativa per reclamar el dret a la República i fer un homenatge a tots els alcaldes i regidors dels ajuntaments d’aquell període, així com condemnar el colp d’estat franquista contra la II República.
 
Per tot això, el Govern Municipal de la ciutat de Sagunt ACORDA:
 
1.      Condemnar l’alçament militar del 18 de juliol de 1936 contra el govern legítim de la II República espanyola.
2.      Que el 14 d’abril ondege la bandera republicana en la seu consistorial a Sagunt i en la Tinència d’Alcaldia del Port per fer un homenatge a totes les persones que defensaren la II República així com al període democràtic que s’inaugurà.
3.      Que l’Ajuntament de Sagunt recolze els actes commemoratius i divulgatius del 85 aniversari de la proclamació de la II República i es compromet en promoure activitats encaminades a la rehabilitació política i cívica de tots aquells ciutadans i ciutadanes que foren víctimes de la repressió franquista ja fora durant l’alçament militar, o durant la postguerra.