L'exposició La bellesa de la màquina de Ramón Baños s'inaugura aquest divendres

La mostra ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i Saggas i es podrà visitar de forma gratuïta fins al 27 de març en el Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt


L'exposició La bellesa de la màquina. Fotografia industrial de Ramón de Baños (1890-1980), organitzada per la Fundació Gas Natural Fenosa amb la col·laboració de Saggas i l'Ajuntament de Sagunt, s'inaugurarà aquest divendres en el Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt. Es tracta d'una selecció inèdita de fotografies que podran veure's de forma gratuïta fins al 27 de març i que permeten redescobrir a Ramón de Baños, artista pioner del cinema espanyol
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; la directora del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, Eva Buch; i el director general de Saggas, Santiago Álvarez Fernández han presentat la mostra hui en una roda de premsa. 
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha assenyalat: “La indústria ha sigut des de fa moltes dècades un dels pilars fonamentals sobre el qual es desenvolupa el nostre entramat socioeconòmic. Completar la nostra història amb la necessària memòria col·lectiva, un aspecte que estem treballant, passa per mantenir present esta premissa i dotar-la d'imatge i de visualitat, com ocorre amb esta exposició. Vull agrair a la Fundació Gas Natural Fenosa i a Saggas el seu treball per a la promoció cultural de la nostra ciutat. El seu suport resulta vital per a molts dels projectes que estan projectant la imatge de la nostra ciutat com un referent cultural i patrimonial. Volguera convidar a tota la població en general a veure la mostra i farem difusió per les escoles i instituts perquè la visiten. És una forma de conèixer la història de primera mà, per la qual cosa per a nosaltres és una satisfacció comptar amb esta exposició”. 
 
Fernández també ha recordat: “En la nostra ciutat el patrimoni industrial té un valor extraordinari i nosaltres el volem accentuar i potenciar a través de les instal·lacions i del museu industrial, que comptarà amb un fons fotogràfic importantíssim. Tenim la sort de disposar d'este arxiu i l'obligació de posar-ho en valor, cosa que no és tan senzilla perquè sabeu la situació de la fundació de patrimoni industrial. Justament hui hem estat conversant per a veure de quina manera podem treballar”. 
 
El director general de Saggas, Santiago Álvarez, ha assenyalat: “Saggas està molt contenta de poder patrocinar una exposició com la qual presentem hui i que demà veurem. Volguera agrair a la Fundació Gas Natural Fenosa que ens haja prestat esta obra perquè puguem gaudir d'ella en el Centre Cívic. A més, per a nosaltres este tipus de patrocini s'emmarca dins de la nostra política de responsabilitat social i ens interessa la difusió de la cultura. Espere que tots puguen gaudir de l'exposició i puguem acostar esta visió artística de la indústria, que és molt important. També vull agrair a l'Ajuntament de Sagunt que ens haja deixat l'espai del Centre Cívic”. 
 
La directora del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, Eva Buch, ha indicat: “Estem molt contents d'estar ací perquè entenem que és una població sensible al patrimoni industrial. Aquesta exposició reivindica l'amor i el respecte al patrimoni industrial. De vegades passem per alt allò que ens ha format com a societat, que esta base industrial que tenim. Des de la fundació promovem el respecte a la cultura en general, al patrimoni industrial i a la seua conservació i, precisament, d'ací naix aquesta exposició”. 
 
La mostra és fruit d'un extens treball de recerca dut a terme en l'Arxiu Històric de la Fundació Gas Natural Fenosa, que ha permès descobrir un material valuós per a explicar la història de la ciència i de la tècnica en el nostre país, i que hui constitueix un extraordinari document gràfic d'un món desaparegut. L'exposició és d'accés gratuït i a més es poden demanar visites escolars durant tot el període que estiga oberta al públic.
 
Ramón de Baños desenvolupa un estil fotogràfic propi que li permet embellir i sublimar la maquinària i el paisatge industrial. Es tracta d'obres ben enquadrades i estructurades, amb una disposició acurada dels objectes. Les imatges no són representacions d'una realitat verídica, sinó que, eludint la presència humana, mostren la magnificència arquitectònica de les fàbriques i la bellesa de la màquina. Així, malgrat tenir un objectiu propagandístic, les imatges transmeten una marcada emoció espiritual.
 
Les fotografies eren retocades en mà per l'artista, perfilant els elements de la imatge amb finíssims pinzells, l'aerògraf, les pintures, el llapis i les eines de tall afilat. Aquest treball acurat li permetia definir superfícies i plànols de llum, netejant irregularitats i imperfeccions, aconseguint el to líric tan personal de les seues composicions.
 
L'Àlbum del 1947, un encàrrec de Catalana de Gas
 
L'exposició arreplega, entre d’altres, una selecció d'imatges de l'àlbum de 1947, una col·lecció de 58 fotografies de maquinària i arquitectura industrial que va ser un encàrrec fotogràfic que l'empresa Catalana de Gas i Electricitat SA, precedent de l'actual GAS NATURAL FENOSA, va fer al conegut artista amb la finalitat de documentar i fer publicitat del seu patrimoni i la seua capacitat de producció, com feien moltes altres companyies de l'època.
 
Ramón de Baños, pioner del cinema espanyol
 
Ramón de Baños Martínez (Barcelona, des de 1890 fins a 1980) va ser un pioner del cinema, realitzador, director de fotografia, fotògraf, cap de laboratoris i gran amant de les arts en general. En 1911 va viatjar a Belém de Pará, a Brasil, on durant dos anys va experimentar una fecunda professionalització com a exhibidor cinematogràfic i realitzador de reportatges i documentals en l'Amazones. En aquelles terres va ser un vertader pioner cinematogràfic. De retorn a Barcelona, en 1914 va treballar per a diverses productores i amb el seu germà va crear la Royal Films, amb la qual van obtenir els majors èxits del cinema mut de l'època.
 
Home de grans inquietuds, en 1935 va fundar la Unió Professional de Tècnics Cinematogràfics Espanyols amb l'objectiu de defensar els interessos dels professionals del sector. Interessat pel món de la cultura, en 1946 va crear l'Associació dels Amics de les Arts a Barcelona. En 1975, la Diputació de Barcelona li va atorgar la medalla al mèrit en el treball com a pioner del cinema.