L'exposició “La més neta del Mediterrani” visita la ciutat

Esta exposició forma part d'una campanya iniciada amb l'objectiu de difondre el problema i algunes de les solucions per a eradicar l'abandonament de residus en entorns naturals

Este matí s'ha inaugurat l'exposició “La més neta del Mediterrani” als jardins del Centre Cívic. A l'acte ha assistit l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández acompanyat per la regidora delegada de Medi Ambient, Teresa García i el regidor delegat d'Educació i Cultura, José Manuel Tarazona. Així mateix, per part de l'organització ha assistit el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro.

“La més neta del Mediterrani” forma part d'una campanya iniciada per les entitats ecològiques “Amics de la terra”, “Gecen”, “Greenpeace”, “Surfrider” i “Retorna” amb l'objectiu de difondre el problema i algunes de les solucions per a eradicar l'abandonament de residus en entorns naturals, terrestres i marins. L'objectiu principal és fer arribar a la ciutadania les solucions a l'abandonament de deixalles a l'entorn, que passen per previndre la generació de residus apostant per l'ús d'envasos reutilitzables i la devolució a la tenda dels envasos venuts amb un dipòsit econòmic.

Que les llandes i botelles es venguen amb dipòsit i es retornen a la tenda, la prohibició de les bosses de plàstic d'un sol ús i la promoció de bosses duraderes i augmentar la sensibilització quant a bolquers i altres plàstics d'envasos fomentant l'ús d'alternatives reutilitzables, han sigut diverses de les alternatives presentades als alumnes dels col·legis Villar Palasí i Maria Immaculada així com també de l'I.E.S Jorge Juan els quals s'han convertit, d'esta manera, en les primeres persones en poder gaudir d'esta exposició a l'aire lliure.L'alcalde de Sagunt, Quico Fernàndez, ha declarat que “amb l'exposició que avui inaugurem pretenem acostar als xiquets i xiquetes de la nostra ciutat un tema tan important com és la consciència ambiental, és a dir, que els xiquets i xiquetes entenguen que és necessari que preservem el Medi Ambient i que açò no solament és una qüestió de polítiques o de polítics que estan a Brussel·les, o estan a València o a Madrid, sinó que açò ens afecta a tots, és a dir, que som cadascun de nosaltres, els xiquets i les xiquetes, les persones, les que ens hem de preocupar de mantindre net el nostre territori com així ho fem en la nostra casa”.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro ha destacat que “per a nosaltres és molt interessant este tipus d'exposicions i el treball que estan fent organitzacions com “Green Peace”, “Amics de la Terra”, “Retorna”, etc, mitjançant treballs de conscienciació de la ciutadania en el sentit de l'abandonament de residus al territori. En este cas concret, el tema dels envasos és una qüestió clau, i des del Govern també estem treballant bastant intensament en açò, i crec que el fet de fer arribar tots estos missatges als xiquets és molt important. Nosaltres des de les administracions no ho fem tot sol, i el problema que tenim és molt gran”. Julià Àlvaro ha prosseguit el seu discurs argumentant que “al País Valencià, consumim cada dia set milions d'envasos de begudes, dels quals es gestionen bé dos milions i una gran part d'ells s'abandonen al nostre territori i, per tant, acaben a la mar. El que cal explicar a la gent és que hi ha solucions per a fer-ho, com tornar al dipòsit d'envasos que tenien els nostres pares i avis i que quan anaves a la tenda t'ho retornaven i, per tant, es garanteix que tu no ho abandones al territori, sinó que ho deixes en la tenda i es pot recuperar, reciclar, i en definitiva, fer bé les coses perquè es poden reutilitzar”.Segons Quico Fernàdez “estem portant a les escoles la campanya de l'orgànica perquè hi haja una conscienciació per part de la població més sensible, de la mateixa manera que estem parlant sempre de temes de sostenibilitat. Forma part dels objectius i del projecte que té, tant el Govern del Botànic, com el Govern de la Generalitat, com el Govern de Sagunt i de tants i tants municipis que treballem en esta mateixa línia, com per exemple l'agenda 2030 que l'altre dia vam presentar”.

“El nostre objectiu són les persones i, evidentment, les persones viuen en un medi i açò, els xiquets i les xiquetes i tota la població ho ha d'entendre i esta exposició que avui hem inaugurat és un bon exemple d'este treball que estem desenvolupant” ha conclòs l'alcalde.

Cal assenyalar que l'exposició “La més neta del Mediterani” continuarà recorrent les escoles i instituts de diferents pobles de la Comunitat Valenciana durant l'estiu.