La Casa Penya de l'Ajuntament de Sagunt ja alberga una exposició permanent en el seu interior

El consistori va adjudicar la realització de la mostra a l'associació Acció Ecologista Agró, que té cedit l'ús de la Casa Penya i la seua gestió
Fotografia: Juan Higueras
 
El centre de recepció de visitants i voluntariat ambiental de la Casa Penya de l'Ajuntament de Sagunt, situada en la Marjal d’Almardà-Almenara, ja alberga una exposició permanent en el seu interior. La mostra, la realització de la qual es va adjudicar a l'associació Acció Ecologista Agró, pot veure's des del cap de setmana passat i per a celebrar-ho es va organitzar una jornada repleta de múltiples activitats que van congregar a un bon nombre de persones. Concretament, va haver-hi tallers infantils, visites guiades, contacontes i fins i tot música en directe, unes iniciatives lúdiques i formatives que van fer gaudir a tots els assistents.

L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de l'Ajuntament de Sagunt, Sergio Muniesa; el delegat de Medi ambient, Paco Villar; i l'edil de Turisme, Ximo Catalán. També van acudir José Luis Chover, regidor del grup municipal socialista; Quico Fernández i Teresa García, regidors de Compromís; Paco Aguilar, edil d'Esquerra Unida; i Sergio Paz, d'Iniciativa Porteña; entre nombrosos veïns i personalitats de la comarca.

L'alcalde de l'Ajuntament de Sagunt, Sergio Muniesa, ha destacat: “Aquesta exposició és un atractiu més per al centre de visitants i voluntariat ambiental de la Casa Penya de la Marjal de Almardà-Almenara. La mostra permet que els visitants i veïns tinguen més informació sobre el centre i els seus voltants organitzada de forma didàctica i atractiva. La posada en valor d'aquest espai permet que els veïns i visitants puguen conèixer aquest magnífic espai natural. En el nostre municipi tenim zones protegides com la Marjal dels Moros i la Marjal d’Almardà-Almenara que donen cabuda a activitats de voluntariat ambiental i programes d'educació ambiental, entre d’altres”. Muniesa també ha mostrat el seu agraïment a Acció Ecologista Agró per la seua col·laboració.

El centre de recepció de visitants i voluntariat ambiental de la Casa Penya de l'Ajuntament de Sagunt era un antic secader d'arròs situat en un lloc estratègic de la Marjal de Almardà-Almenara, entre la reserva de fauna de la Finca de Penya i el Saladar d’Almardà. A més, està prop dels muntanyars, nom que reben les dunes en aquesta zona, i de les torberes de Almardà. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer va dur a terme la seua rehabilitació amb fons europeus i l'Ajuntament de Sagunt va finalitzar aquesta restauració, dotant a l'edifici dels serveis i l'equipament necessaris per al seu funcionament.

El passat any, la Junta de Govern Local va adjudicar a l'associació Acció Ecologista Agró el contracte menor per a realitzar el projecte expositiu de la Casa i la Finca Penya en la Marjal d’Almardà-Almenara per un import de 18.876 euros (IVA inclòs). A més, la Junta de Govern va adjudicar el contracte de mobiliari d'oficina per quasi 5.000 € (IVA inclòs), al que s'han afegit altres inversions com les de compra de material d'educació ambiental o de jardineria, etc. Així mateix, el departament de Medi ambient de l'Ajuntament de Sagunt finança amb 30.000 € anuals el Programa Municipal d'Educació Ambiental que desenvolupa Agró i que abasta activitats com la Colla Verda, el Dia de l'Arbre, etc.

Cal destacar que l'exposició exterior compta amb un panell com un mapa de tota la Marjal que dóna al visitant una visió global d'aquesta zona i li permet orientar-se i decidir què espais va a visitar. A més, hi ha un segon panell que ofereix informació sobre la Casa Penya, la seua història i importància en el conjunt; així com dos faristols amb recorreguts interpretatius pel jardí-saladar i l'era de l'arròs.
 
L'exposició de l'interior de la Casa Penya està composta per diferents panells amb informació dirigida a visitants tant adults com a infantils, la qual permet conèixer el valor natural de les zones humides en general i de la Finca Penya en particular. Finalment, en l'edifici de la Sénia s'han instal·lat dos panells principals de grans dimensions amb lectures diferents per a xiquets i adults sobre la repercussió dels éssers humans en les marjales; i un tercer panell que explica la història i funcions de la sénia, un element de gran importància en l'ús humà de les marjals. També hi ha un panell interactiu sobre l'ús del sòl, la flora i la fauna de la marjal. Així mateix, s'ha editat material divulgatiu com a mapes i guies interpretatives que serveix per a donar informació sobre l'entorn de la marjal als visitants que no sol·liciten una visita guiada