La Comissió Especial de Platges concreta els detalls del dic submergit per a protegir el litoral

S'espera que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats assumisca este projecte de 3 anys de duració amb una inversió de 6 milions d’euros

La Comissió Especial de Platges s'ha reunit este matí per a concretar els detalls del projecte d'instal·lació d'un dic submergit a manera d'escull artificial per a atenuar l'onatge i evitar la pèrdua del sediment més fi del litoral nord davant els temporals. Es pretén que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats assumisca portar a terme este projecte de tres anys de duració amb un pressupost total que suma 6 milions d'euros, que seria complementari al projecte de regeneració de les platges del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

La trobada, a més, ha servit per a plantejar algunes propostes de millora de la iniciativa. A petició de les associacions veïnals, se sol·licitarà a l'empresa encarregada del projecte que estudie la possibilitat d'implantar la solució també en la zona de Corint i Almardà, al llarg de 5’5 km en total. D'altra banda, s'ha acordat convocar una reunió amb aquesta empresa per a conéixer en profunditat els detalls del projecte.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat: «És fonamental explorar solucions complementàries al projecte del Ministeri de Transició Ecològica, que eviten la degradació de les platges del nord, per això els ajuntaments de Canet i Sagunt hem decidit posar-nos a la faena». Finalment, Darío Moreno ha agraït a les veïnes i els veïns la seua disposició «a aportar i a continuar defensant», junt amb l'Ajuntament, les platges del municipi: «És un compromís que assumim amb les associacions veïnals amb les quals hui ens hem reunit i que estem disposats a complir».

El regidor de Platges, Roberto Rovira, ha declarat: «El departament de Platges de l'Ajuntament de Sagunt ha exposat davant la Comissió Especial de Platges un estudi tècnic en el qual es recolza la implementació d'este projecte per a la protecció de la costa d’Almardà, Corinto i Malva-rosa». El regidor ha esmentat que l'Ajuntament de Canet d'en Berenguer també va sol·licitar un estudi sobre este assumpte a la mateixa empresa especialitzada consultada per Sagunt.

El projecte consistix en la instal·lació d'unes estructures formigonades a 6 metres de profunditat que ocuparan 900 metres de longitud entre la gola de Queralt i la gola de Quartell. Este dic modular submergit actuarà a manera d'escull artificial per a limitar l'energia de l'onatge durant els temporals, reduir l'erosió del litoral i ajudar al manteniment i la restauració de l'ecosistema.