La comunitat educativa i l'Ajuntament de Sagunt es concentren en el CIPFP Eduardo Merello per la paralització del Pla Edificant

El dimarts 27 de febrer a les 18 hores tindrà lloc una altra concentració a la ciutat de València enfront de les portes del Palau de la Generalitat Valenciana

La comunitat educativa i l'Ajuntament de Sagunt s'han concentrat este matí a les 12 hores a la porta del CIPFP Eduardo Merello per a protestar per la paralització del Pla Edificant, així com ha ocorregut a esta mateixa hora en altres municipis els centres escolars dels quals també es veuen afectats per esta mesura.

D'igual mode, el dimarts 27 de febrer a les 18 hores tindrà lloc una altra concentració a la ciutat de València enfront de les portes del Palau de la Generalitat Valenciana.

Totes dos concentracions estan convocades pels ajuntaments dels pobles afectats, els consells escolars i la Confederació Gonzalo Anaya. A la concentració de hui ha assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, el regidor d'Educació, Raúl Palmero, altres membres de la corporació municipal, integrants de la comunitat educativa, sindicats i altres autoritats.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha afirmat: «Quan parlem d'indústria per descomptat que parlem d'empreses, de treballadors i treballadores i de sindicats, però no ens podem oblidar de l'àmbit educatiu. I, per això, és especialment sagnant que en un moment d'ebullició, com el que està vivint el nostre municipi amb grans inversions, la Generalitat haja decidit paralitzar la inversió educativa en el Centre Integrat de Formació Professional Eduardo Merello, un centre dedicat específicament a l'àmbit industrial».

Així mateix, l'alcalde ha destacat que és «un centre que ja té llargues llistes d'espera per als seus cicles formatius i que anava reclamant des de fa molt temps una rehabilitació integral que incrementara els espais i dignificara les instal·lacions». Darío Moreno també ha manifestat: «Hui hem tornat a dir de la mà de la comunitat educativa que no podem tolerar estos retards i que parlem d'una inversió que és urgent per al benestar de la nostra ciutadania, i per descomptat, per a les oportunitats laborals, per a la igualtat entre tots i totes, però també per al futur de la nostra economia i de la nostra indústria».

El regidor d'Educació, Raúl Palmero, ha declarat que necessiten que la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació «prenga de debò» al municipi de Sagunt: «No ens cansarem de dir que actualment la nostra ciutat no és qualsevol ciutat i l'atracció de noves empreses està reactivant una nova i moderna industrialització amb passes de gegant». L'edil de l'Ajuntament de Sagunt també ha insistit que les inversions en infraestructures educatives no són un «capritx» i no atenen colors polítics, són una necessitat «prioritària i urgent».

Finalment, Raúl Palmero ha manifestat que el CIPFP Eduardo Merello ha de continuar amb la seua rehabilitació i una nova gran inversió: «Són més de 17 anys reclamant inversions i hem d'actuar com més prompte millor, les condicions del centre no són les òptimes per al bon funcionament i desenvolupament de l'alumnat. Per això, sol·licitem que s'arxive l'expedient de lesivitat i s'actue com estava programat amb la inversió per a este 2024».

En la concentració, un portaveu de la Plataforma Per l'Ensenyament Públic ha llegit un manifest en el qual s'exigix «una resposta urgent» per part dels ajuntaments i de la Conselleria d'Educació perquè tots els desperfectes dels centres escolars puguen «ser reparats com més prompte millor» i que es continuen ampliant les instal·lacions públiques. Així mateix, ha indicat: «Tot l'alumnat ha de tindre garantit el dret a una educació de qualitat i amb seguretat».

D'igual mode, en el manifest s'ha expressat que el Pla Edificant, que tenia l'objectiu de crear infraestructures educatives o millorar-les, ha patit enguany «la retallada de 123 milions d'euros» en el pressupost de la Generalitat Valenciana i la plataforma ha conegut «un gran nombre de denúncies de famílies que, amb el Pla Edificant en marxa, tenen obres paralitzades, en execució de licitació o pendents de delegació». En este manifest també s'expressava: «Centenars d'obres corren perill de no realitzar-se per la retirada de fons del Pla Edificant».

El portaveu de la Plataforma Per l'Ensenyament Públic ha incidit en les conseqüències que això comporta: «S'ha compromés la integritat estructural dels edificis i la seguretat i benestar de la comunitat educativa». I se citen exemples concrets com a goteres, trencaments i oxidació de tanques exteriors, falta d'instal·lació d'aires condicionats i adequació dels edificis a les condicions d'emergència climàtica, desperfectes en els sòls del pati, que ja han ocasionat accidents i sostres «que cauen a trossos».

Amb tot això, el manifest de la Plataforma per l'Ensenyament Públic reclama: «Exigim que es deixe d'atacar la igualtat de condicions en l'educació i reclamem un increment de la inversió per a protegir i garantir una educació pública de qualitat». També reivindiquen conéixer quin serà el pla de desenvolupament dels pròxims anys i les actuacions planificades per Conselleria.

Igualment, s'ha destacat en la lectura del manifest que l'educació pública «s'ha de convertir en màxima prioritat» com a garantia de futur de la societat i que en ella «s'han de comprometre tots els partits polítics». Així mateix, també s'ha valorat la necessitat de millorar l'agilitació de la tramitació, entre altres aspectes.

En el manifest també s'ha expressat que la Plataforma secundarà totes les mobilitzacions que realitzen les famílies i la comunitat educativa per unes instal·lacions públiques en matèria d'educació que garantesquen unes bones condicions de seguretat i salubritat.

L'Ajuntament de Sagunt va reiterar el seu compromís amb la comunitat educativa i va reclamar, de nou, mantindre les inversions previstes en el CIPFP Eduardo Merello en la reunió mantinguda el dijous passat entre l'alcalde del municipi, Darío Moreno, el regidor d'Educació, Raúl Palmero, i el diputat i membre de la comissió d'Educació i Cultura en les Corts Valencianes, José Luis Lorenz, a qui se li va exposar la seua «preocupació» davant l'expedient de declaració de lesivitat de la resolució de delegació de competències a l'Ajuntament, presentat per la Generalitat, que ha paralitzat el projecte d'ampliació del centre.