La Fundació de Patrimoni Industrial organitza tallers didàctics amb motiu de l'aniversari de la reconversió industrial

Esta iniciativa té com a base el 40 aniversari de la reconversió industrial del Port de Sagunt

La Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt, organitza durant este any una sèrie de sis tallers familiars que honren la memòria dels treballadors i treballadores que van contribuir al desenvolupament d'Alts Forns del Mediterrani, que va determinar els ritmes vitals i la mateixa existència del Port de Sagunt. Estes activitats creatives sobre les mobilitzacions obreres i el paisatge industrial estan vinculades a la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible i el reconeixement del patrimoni industrial i culminaran amb una exposició participativa.

Segons recorda la Fundació, «enguany es complix el 40 aniversari de la reconversió industrial del Port de Sagunt. En 1983 el govern d'Espanya va aprovar el Decret llei de Reconversió i Industrialització, que va implicar el tancament i desmantellament de la siderúrgica del Port de Sagunt. A esta mesura es van oposar frontalment els treballadors i la població, protagonitzant fortes protestes en contra del tancament d'Alts Forns del Mediterrani. Finalment, esta lluita no va impedir el tancament de la fàbrica en 1984, però va servir per a realçar el moviment obrer i la memòria industrial d'esta ciutat factoria».

El primer dels sis tallers va tindre lloc el 27 de maig en la Nau Magatzem d'Efectes i Recanvis. A través de perfils com el Forn Alt nº2, la nau de Tallers Generals o els habitatges dels enginyers, es confeccionen i decoren paisatges industrials en forma de diorama dins d'una figura tubular. D'esta manera, es descobrix la visió que els habitants més xicotets tenen dels seus carrers, alhora que es passa un matí molt agradable en este espai patrimonial. El mateix taller es repetirà el dissabte 1 de juliol.

Estes sis sessions conformen la història "40 years of the industrial conversion of Port de Sagunt. Learning our past", dins del projecte European Heritage Stories (Històries Europees del Patrimoni pertanyents al Consell d'Europa). Les activitats són gratuïtes i poden reservar-se les places a través del perfil d'Eventbrite de la Fundació en el següent enllaç https://www.eventbrite.es/o/fcv-patrimoni-industrial-i-memoria-obrera-53286330433.

Els tallers han sigut produïts i desenvolupats per ARAE Patrimoni kids, que treballa des de fa anys en la Didàctica Patrimonial orientada a xiquetes i xiquets. ARAE patrimoni i restauració - Restauració i gestió del patrimoni forma part de la Xarxa Internacional d'Educació Patrimonial promoguda pel Ministeri de Cultura (RIEP-INHE), i és agent local de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) creades pel Consell d'Europa.