La Generalitat reconeix a Sagunt les bones pràctiques dels programes d'itineraris d'inserció laboral

Entre les accions formatives realitzades es troben xarrades i tallers d'estalvi energètic domèstic

El departament de Serveis Socials ha participat el dia 30 de març en una jornada formativa convidat per la Direcció General d'Acció Comunitària i Barris Inclusius de la Conselleria d'igualtat i polítiques inclusives de la Generalitat Valenciana, celebrada en el municipi de Nules, com a experiència de bones pràctiques en el desenvolupament del programa d'itineraris d'inserció social que es duen a terme en el municipi des de setembre de 2022.

El regidor de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, explica: «Amb esta mena de programes que estan dins del desenvolupament d'itineraris s'exposen metodologies de treball i accions organitzades per a l'acompanyament de les persones participants en eixa acció social. Estem veritablement contents que en estos últims temps Sagunt i els seus serveis socials siguen el centre d'atenció de tota la Comunitat Valenciana. De fet, no és només ací, sinó que també a Vinaròs ens han anomenat perquè expliquem la nostra metodologia».

En esta jornada s'ha presentat el programa ‘Caminem per la inclusió’, compost per 9 professionals de l'àmbit social, on s'ha exposat la metodologia de treball i les accions realitzades des del seu inici per a l'acompanyament de les persones participants en la seua inserció social, comptant amb la implicació de departaments municipals i d'entitats socials del municipi que treballen per a millorar el benestar de la població i disminuir la vulnerabilitat i/o l'exclusió social de la ciutadania.

Per a dur a terme estos programes, Serveis Socials ha treballat conjuntament amb el departament d'educació, de joventut, de participació ciutadana, de promoció econòmica, amb el EVHA, Sanitat, Forem, Miluna, Open Space comarcal i treballadors de la siderúrgia integral, entre altres.

Entre les accions formatives realitzades es troben xarrades i tallers d'estalvi energètic domèstic, apoderament de la dona, prevenció d'addiccions, etcètera. A més, s'han realitzat els cursos de formació com a Manipulador d'Aliments o Atenció Soci Sanitària a persones en el Domicili, entre altres.

Durant la intervenció, el departament de Serveis Socials també ha exposat el projecte ‘Sabors’, en el qual han participat 15 persones durant 6 mesos i s'ha aconseguit millorar la situació social dels seus participants a través de la cuina disminuint la seua vulnerabilitat, amb l'adquisició d'habilitats socials i prelaborals que milloraran la seua qualitat de vida.

El programa d'itineraris es va iniciar fa 6 mesos i, des de llavors, s'han atés 354 persones amb necessitats d'inserció social, realitzant per a cadascuna d'elles un itinerari d'inserció i un acompanyament personalitzat.