La III edició de MusAS reivindica el patrimoni medieval de Sagunt amb música de les Tres Cultures

El certamen se desarrollará durante los dos próximos fines de semana en diferentes espacios del patrimonio cultural saguntino, como la propia judería, la iglesia gótica del Salvador y la ermita barroca de la Sangre
 
 

El regidorde Cultura, José Manuel Tarazona (a la dreta) y el director de l'agència Euromusic, Pablo Verdeguer (a l'esquerra).

El festival MusAS-Música Antiga Sagunt celebra a partir d’este dissabte la seua tercera edició, en la que reivindicarà el patrimoni medieval de la ciutat amb música de les Tres Cultures. El cicle es desenrotllarà durant els dos pròxims caps de setmana en la jueria, l’església gòtica del Salvador, l’ermita barroca de la Sang i el Centre Cultural Mario Monreal, i tindrà com a protagonistes les formacions Musica Ficta, Harmonia del Parnàs i L’Arcàdia.

 

Per a José Manuel Tarazona, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt, l’objectiu de MusAS és utilitzar la música antiga com a element dinamitzador de l’entorn patrimonial, cultural i històric. “Som suma de cultures i eixe llegat hem de recuperar-lo, mantenir-lo i assimilar-lo, per tindre consciència col·lectiva d'un relat històric que ha estructurat el bastiment d'una forma d'entendre la vida i l'espai on vivim. Les expressions artístiques de les diferents cultures que han passat per Sagunt, en aquest cas, en l'època medieval, són una riquesa patrimonial de gran valor i volem que tornen als indrets que durant molts anys varen ser llocs on s'interpretaren”, explica.

 

l. 

El grup Musica Ficta, referent en la recuperació i edició de repertori de música antiga per mitjà del segell discogràfic Enchiriadis, inaugurarà el certamen a les 20 h del mateix dia en l’ermita barroca de la Sang amb el programa Músicas Viajeras. Sota la direcció de Raúl Mallavibarrena i amb la soprano Rocío de Frutos com a solista, oferirà un concert comentat sobre la música de les Tres Cultures, amb especial atenció a la música sefardita. El programa, d’accés igualment gratuït, recorrerà diverses peces sefardites recuperades de distints llocs del Mediterrani, complementades amb altres músiques de les cultures cristiana i musulmana com a testimoni dels àmbits en què els jueus espanyols van haver d’integrar-se després de la seua expulsió en 149

2. 

Musica Ficta està de celebració pel seu 25 aniversari, trajectòria en la qual han realitzat nombroses gires nacionals i internacionals que els han portat a Itàlia, Grècia, França, Noruega, Alemanya, República Txeca, Polònia, Tunísia, Egipte, Jordània, Líban, Síria, l’Argentina, l’Uruguai, Colòmbia, el Perú, Mèxic, inclòs el Festival Cervantí; la Xina i el Japó. En els Estats Units van actuar en la Hispanic Society de Nova York amb el programa “Columbus: música virreinal americana”.

 

Música valenciana del segle XVIII

El següent concert de MusAS se celebrarà a les 20 h del dissabte 27 de maig i estarà dedicat a la música valenciana del segle XVIII. Sota el títol de Fenómeno asombroso, la formació Harmonia del Parnàs, amb Marian Rosa Montagut en la direcció i la mezzosoprano Marta Infante com a solista, oferirà en el Centre Cultural Mario Monreal una panoràmica del passat cultural valencià a través de la música sacra i profana.

 

Finalment, la formació L’Arcàdia clausurarà el cicle a les 20 h del diumenge 28 de maig en l’església gòtica del Salvador amb un programa centrat en la música religiosa de Claudio Monteverdi. La formació resident de MusAS, amb Francesc Gamón al front, interpretarà una selecció de Selva Morale e spirituale, l’última publicació en vida del compositor italià, que arreplega la seua labor creativa en la Capella de Sant Marc de Venècia durant prop de trenta anys.

 
El festival MusAS-Música Antiga Sagunt arriba a la seua tercera edició com una de les cites de referència per a disfrutar de la música antiga i barroca en la Comunitat Valenciana. El festival, organitzat pel departament de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt junt amb l’associació Incipit Cultural, base del grup L’Arcàdia, ha comptat en la seua curta trajectòria amb formacions i intèrprets de referència en el període, com Hirundo Maris i l’arpista i soprano Arianna Savall; Música Trobada amb el contratenor Carlos Mena i la soprano Pilar Moral; i La Bellemont amb la soprano Dèlia Agúndez.

 

El nivell artístic, unit al seu compromís amb la recuperació i divulgació d’estes músiques, li ha permés rebre dos nominacions consecutives en els Premis GEMA de l’Associació de Grups Espanyols de Música Antiga, en la categoria de “Millor Festival” 2015 i 2016. En esta última edició enriquix a més la seua proposta amb el valuós patrimoni cultural saguntí, que servix d’escenari i context a la música, i que aspira a ser declarat Ciutat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

 

A continuació s’adjunta el programa general del festival:

 

Dissabte, 20 de maig

 

·      18.30 h. Visita guiada a la jueria de Sagunt. Accés lliure. Punt de trobada: ermita de la Sang.

 

·      20 h. “Músicas viajeras”, a càrrec de Musica Ficta. Ermita de la Sang. Accés lliure fins a completar aforament.

 

D

issabte, 27 de maig

 

·      20 h. “Fenómeno asombroso”, a càrrec d’Harmonia del Parnàs. Centre Cultural Mario Monreal.

 

Diumenge, 28 de maig

 

20 h. “Selva Morale e Spirituale”, a càrrec de L’Arcàdia. Església del Salvador. Accés lliure fins a completar aforament.