L'Ajuntament de Sagunt denuncia "l'abandonament" de la línia de bus a València
El consistori reclama a la Generalitat la millora "imminent" del servici, que en la primera setmana de curs universitari ja ha presentat retards i saturació
La jornada, organitzada per l'Ajuntament de Sagunt, pretén donar visibilitat al paper de la dona en la ciència i motivar la seua participació en carreres STEM
El pròxim 12 de desembre, el Casal Jove de Port de Sagunt acollirà la jornada ‘Dona en Ciència’ que impulsa l'ajuntament de Sagunt a través de la seua regidoria d'Indústria, Universitat, Ciència i Innovació.
Una iniciativa que pretén donar visibilitat al paper de la dona en la ciència i comptarà per a això amb la participació de científiques del municipi com Isabel Cordero (professora titular de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València), Paloma Lizondo (doctora en Química), Nuria Paricio (catedràtica de la Facultat de Biologia de la Universitat de València). Elles, a través de la seua pròpia experiència personal, posaran el valor de l'anomenada formació STEM (Science, Technology, Engineering i Mathematics). Tres magnífics exemples de professionals amb els quals contrarestar la històrica absència de referents femenins i servir d'inspiració per a encoratjar la seua vocació investigadora.
I és que, segons diversos estudis, tradicionalment a Espanya la dona ha tingut una menor presència en els àmbits STEM i s'ha trobat amb més barreres que la població masculina per a accedir a la investigació científica. En paraules de Toni Iborra, regidor d'Indústria, Universitat, Ciència i Innovació, la jornada pretén reduir este desequilibri i contribuir a «la major participació de les dones en carreres de caràcter científic i enginyeries. Volem fer veure a les noves generacions que no hi ha somnis impossibles i menys en la ciència».
L'esdeveniment, a més, comptarà amb la presència de Lucía Almagro, llicenciada en biotecnologia i reconeguda divulgadora científica. Lucía Almagro ha desenvolupat la seua carrera professional principalment en el camp de la investigació en l'Institut d’Investigació, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d'Elx, dins del laboratori d'estratègies antivirals de peixos, i ha publicat diversos estudis científics. Com a divulgadora científica acumula un prolífic bagatge on destaquen el seu canal d'Instagram @diariodeunacientífica amb més de 85.000 subscripcions, el podcast De pura cepa, la col·laboració en la plataforma ‘Genotipia’ com a divulgadora científica, el seu treball com a docent del curs ‘Tècniques de laboratori de Biologia Molecular’ i la publicació del llibre Un virus en dificultats (Editorial Oberon).
Amb la participació de totes elles, Toni Iborra considera que la població femenina de Sagunt pot tindre un espill on veure’s reflectida i fomentar el talent femení STEM per a avançar cap a la igualtat d'oportunitats. «Cada dia hi ha més exemples de dones que lideren projectes disruptius i avanços en diferents camps de la ciència. Afortunadament, vivim un moment d'explosió del talent femení i volem donar-li la visibilitat que sempre han merescut», ha assenyalat el regidor de Ciència i Innovació.
La jornada comptarà amb la presència d'estudiants de batxillerat dels diferents centres formatius del municipi i hi participaran l'associació Sapiència, així com l'empresa General Drons amb activitats que completen una jornada dedicada a la ciència i on es pretén despertar la curiositat científica de la població més jove, especialment de les dones que tradicionalment han sentit menys atracció acadèmica per estes carreres.
El consistori reclama a la Generalitat la millora "imminent" del servici, que en la primera setmana de curs universitari ja ha presentat retards i saturació
La ciutadania podrà votar les propostes a través d'Internet fins al dilluns 30 de setembre
S'han distribuït un total de 118 cubetes entre 17 centres educatius de Sagunt i el Port de Sagunt. Cada contenidor està identificat amb colors i pictogrames per a facilitar l'aprenentatge dels més xicotets