Ahir es va presentar la sèrie documental 'La Guerra Civil a Sagunt'
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
En breu començaran les obres de millora paisatgística de l'entorn urbà, afavorint a més l'accés al llit i el seu ús recreatiu.
La Junta de Govern de l'Ajuntament de Sagunt, ha aprovat este matí l'adjudicació de les obres per a l'adequació mediambiental del llit del riu Palància al seu pas pel nucli urbà de Sagunt, en el tram comprés entre el carrer Gilet i la carretera N-340, a l'empresa GEOCIVIL, S. A. per un import total, IVA inclòs, de 806.385,72 €.
L'actuació, que té un termini previst d'execució de 8 mesos, una vegada que s'inicien les obres oficialment, millorarà paisatgísticament l'entorn urbà, i al mateix temps afavorirà l'accés al llit i el seu ús recreatiu, en zona de domini públic hidràulic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha indicat que l'Ajuntament «ha sigut, és i continuarà sent molt reivindicatiu respecte a l'estat del nostre riu i les obligacions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Volem un riu natural, però també, un riu que siga útil per a les persones i que no tinga cap mena d'abocador ni residu en este».
Esta actuació està cofinançada en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) “Join Sagunt” del Programa Operatiu pluriregional d'España FEDER 2014-2020, i dins de l'objectiu temàtic del programa “Afavorir el passe a una economia de baix nivell d'emissió de carboni en tots els sectors”.
A més, Moreno ha explicat que dins de les converses amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i particularment de l'anàlisi jurídica que «també duem a terme per part de l'Ajuntament, va quedar clar que en l'únic tram en el qual la competència és 100% municipal és el tram del riu Palància al seu pas pel centre històric de Sagunt, i d'ací va nàixer este projecte de renaturalització en el qual hui fem un pas decidit. Es tracta de l'adjudicació a l'empresa Geocivil, una empresa amb la qual l'Ajuntament ja ha tractat anteriorment, i que a més, té segell local i estem segurs que posarà la màxima obstinació perquè este projecte resulte en un gran espai públic, guanyat per a la ciutat».
L'objecte de l'operació, en la qual s'emmarca este contracte, gestionada pel departament de Medi Ambient, és la creació d'una senda cicle-vianants en el llit del riu Palància al seu pas pel nucli urbà de Sagunt anteriorment descrit, amb la finalitat de promoure una mobilitat sostenible basada en mitjans de transport no contaminants (caminar i ús de la bicicleta), a més de la posada en valor de l'entorn i la seua millora paisatgística i mediambiental.
Amb esta renaturalització del llit del riu Palància, convertirà este espai que durant molts anys va ser fins i tot utilitzat com a abocador il·legal, en un nou i gran espai per a la ciutadania, recuperant així part de la flora i fauna d'este lloc.
Així mateix, l'alcalde de Sagunt ha explicat sobre el projecte que «a pesar que inicialment l'Ajuntament era més ambiciós, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ens va obligar a dur a terme l'estrictament natural. És a dir, no podrem establir nous elements, dins del que és el llit, i tampoc ens han permés poder dur a terme més accessos a la zona del riu».
No obstant això, tal com ha assenyalat Moreno, es durà a terme una retirada «important» d'espècies invasores i la seua substitució per espècies autòctones. En segon lloc, una retirada de tots els residus que es troben al llarg del tram urbà del centre històric de Sagunt del riu Palància i finalment, alguna adequació de senderes «de tipus bàsic, que permeta fins i tot el pas d'aigua quan el riu porte aigua, però que alhora siga un espai guanyat per a la ciutadania quan això no siga així».
En este sentit, Darío Moreno ha destacat que és un projecte «complex i que tal vegada no serà tan vistós com volguérem, però és un projecte que va en la línia de la sostenibilitat i de poder continuar guanyant espais per als nostres veïns i veïnes. Així que, esperem poder desenvolupar-ho en el menor temps possible i calculem que les obres començaran al febrer, i a partir d'ací a poc a poc anirem veient un riu Palància més natural i viu».
Per la seua banda, la regidora delegada de l’EDUSI, Natalia Antonino, ha afegit que «esta és una de les grans operacions de l'estratègia i permetrà una actuació molt important en el nostre entorn immediat que és possible gràcies a l'ajuda del fons FEDER de la Unió Europea que el finança junt a l'Ajuntament de Sagunt en un 50%, igual que la resta d'operacions incloses en la EDUSI JOIN SAGUNT».
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
La música de l'universal compositor nascut a Sagunt és la protagonista d'una sèrie d'esdeveniments que es prolongaran fins a maig de 2025
Les tres pròximes cites seran el dimarts 3 de desembre, a la plaça del Pi, el dimarts 10 de desembre a la plaça La Marina, i el dimarts 17 de desembre al Terraet de Baladre