La Policia Local inicia el Grup d’Atenció a les Dones, especialitzat en violència de gènere

L'Ajuntament de Sagunt signa un conveni de col·laboració amb el Ministeri de l'Interior per a la protecció de víctimes de violència de gènere
 


La Policia Local de Sagunt ha iniciat el Grup d’Atenció a les Dones, una unitat especialitzada en la protecció a les víctimes de violència de gènere que resideixen en la localitat. L'Ajuntament culmina així la signatura de l'acord amb el Ministeri de l'Interior per a la incorporació del cos de la Policia Local al Sistema de Seguiment Integral dels casos de Violència de Gènere. 

El conveni per a la creació d’esta unitat ha sigut signat entre l'Ajuntament de Sagunt i la Delegació del Govern. La finalitat d’este acord és aprofundir en les mesures de protecció a les víctimes a través d'una adequada coordinació de les actuacions entre ambdues Administracions, i amb un major protagonisme en este cas de la Policia Local. 

Esta unitat complementa el servei d'atenció integral a dones que ofereix en l'actualitat l'Àrea d'Igualtat, que inclou informació i acolliment, assessoria psicològica i jurídica, tallers, tramitació de qualsevol recurs relacionat i acompanyament en tot el procés.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha ressaltat que, encara que esta no és una competència municipal, “este és un tipus de delicte que genera molta alarma social i que evidentment nosaltres també hem d'assumir, sempre tenint en compte que som col·laboradors. En este sentit, ha arribat ja el conveni signat per la Delegació, per tant no ens esperem i anem a començar de zero, començant pels casos que se'ns puguen assignar”.

 

La regidora de l'àrea d'Igualtat, María Giménez, s'ha mostrat molt satisfeta amb l'inici del nou servei. “És una reivindicació que es porta plantejant des de fa molts anys, Sagunt ha de continuar sent un referent en matèria d'igualtat i prevenció de la violència de gènere, i amb la creació d’esta unitat, s'ha donat un pas més en este sentit”, ha declarat Giménez.

 

A més, ha afegit que açò constitueix "un missatge molt important per a eixes dones que tenen por a denunciar, perquè vegen que hi ha un grup en la Policia Local del seu municipi dedicat en exclusiva a elles i format per agents totalment implicats i especialitzats a la seua disposició”.


Inicialment la unitat compta amb un funcionari adscrit de forma exclusiva i una agent de suport en les seues funcions, encara que està prevista la seua ampliació si les necessitats del servei ho requereixen. Este nou servei se situa prop de l'àrea d'Igualtat amb la finalitat de concentrar els recursos que l'Ajuntament posa a la disposició de les dones víctimes d’esta violència i així oferir-los la millor atenció possible amb les premisses de ser integral, eficaç i eficient.

 

L'inspector de la Policia Local Esteban Fira ha explicat que “la principal funció d’esta unitat és donar un suport des del punt de vista policial però també assistencial i social, que se sume al que ja dóna Serveis Socials a estes víctimes i d'alguna manera que se senten acompanyades des del punt de vista policial també, a més d'algunes necessitats estrictament policials com puguen ser la revaloració del risc que cal fer cada seixanta dies de víctimes menys greus en el Sistema VioGén”.

 

L'inspector ha explicat que una vegada tinguen víctimes assignades se'ls realitzarà un seguiment i atenció personalitzada, i cada seixanta dies es farà una reunió formal amb elles per fer una revaloració del risc de la víctima.