La programació del 8M ha començat amb dues xarrades sobre salut mental en l'adolescència i reflexions entorn de les dones

Hui s'han impartit dues xarrades en el Centre Cultural Mario Monreal i el Centre Cívic Antic Sanatori

La programació de la regidoria d'Igualtat i l'Ajuntament de Sagunt amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, ha començat amb dos xarrades en els nuclis de Sagunt i Port de Sagunt.

La primera, anomenada Aprenent a CUIDAR(ENS). Com sobreviure tan bé com siga possible en estos moments de canvis i incerteses, ha sigut a càrrec de Isa Duc, la Psico Woman, i ha versat sobre la salut mental en l'adolescència. La ponent és psicòloga, sexòloga i terapeuta sistèmica familiar, i compta amb multitud de formacions en gènere, teràpies corporals i eines educatives. La xarrada s'ha impartit a les 11.30 hores en el Centre Cultural Mario Monreal i han assistit alumnes i alumnes de 3r de l'ESO de l'IES Jaume I i de 4t de l'ESO de l'IES Clot del Moro. Isa Duc ja va participar en la programació de l'Ajuntament de Sagunt pel 25-N.

Isa Duc ha col·laborat amb diverses institucions i col·lectius en múltiples programes dirigits a associacions de dones, adolescents, comunitat educativa. Ha desenvolupat tallers de coeducació, educació sexual, vincles amorosos, intel·ligència emocional, autoestima, prevenció de la violència de gènere, ideal de bellesa, etcètera, sempre amb la perspectiva de gènere de base.

En 2015, va fer el salt a l'entorn virtual creant el canal de Youtube “Psico Woman”, que al costat dels seus perfils en Facebook i Instagram els permeten estar més prop de la població jove. Este projecte va ser premiat en 2016 en la categoria de Comunicació en els premis emprenedoria a nivell d'Andalusia. Després, en 2018, va obtindre el premi Clara Campoamor.

A la vesprada, a les 19 hores, s'ha dut a terme la xarra Dones amb una habitació pròpia: reflexions sobre el passat, present i futur, en el Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt. La xarrada ha sigut impartida per la professora del Departament de Sociologia de la Universitat de Jaén, Carmen Ruiz, que també és Doctora en Sociologia per la Universitat Pablo de Olavide. A més, forma part de la Xarxa Acadèmica Internacional d'Estudis sobre Prostitució i Pornografia i del Grup d'Investigació HUM 603 “Estudis de les Dones” dins de l'Institut d'Estudis de les Dones de la Universitat de Granada.

Carmen Ruiz ha exercit també com a investigadora i formadora en matèria de coeducació i prevenció de la violència de gènere i violència sexual en adolescents i joves per a diferents organismes públics, com el Ministeri d'Educació. Així mateix, ha participat en el disseny i implementació de l'I Pla de Coeducació a Andalusia, el Pla de Coeducació Skolae a Navarra i l'II Pla de Coeducació al País Basc. En 2017, Carmen Ruiz va rebre el Premi Meridiana de la Junta d'Andalusia en la categoria “Iniciatives que promouen l'educació en igualtat”.

Pròxims actes

El dijous 29 a les 19 hores s'inaugurarà l'exposició La tira de dones amb Frida Kahlo, que es podrà visitar a la Casa de la Cultura Capellà Pallarés de Sagunt fins al 15 de març. També s'entregarà el premi al guanyador del concurs de cartells del 8 de Març en este mateix lloc.

El dilluns 4 de març a les 19 hores s'inaugurarà l'exposició L’aliment que ens uneix al mediterrani, de Pablo Santana, organitzada per la regidoria de Cooperació Internacional al Desenvolupament i el Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI), que podrà visitar-se al Centre Cultural Mario Monreal fins al 17 de març.

Els dies 5, 6 i 7 de març de 18.30 a 20.30 hores, Isabel Martín impartirà un taller de poesia a la Casa Lila que requerirà inscripció prèvia a través del correu electrònic inscripcionsdona@aytosagunto.es. Hi haurà també un espai de conciliació a la Casa Lila amb activitats gratuïtes per als més xicotets, per a les quals caldrà inscriure's a través del mateix correu electrònic.

El dijous 7 de març a les 19 hores hi haurà una representació teatral, Criaturas, de T de teatro a la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt, organitzada per Las Ladies del Teatro de l'Associació Salut i Oci.

Del 7 al 15 de març, en la seu de Comissions Obreres del Camp de Morvedre i Alt Palància es podrà visitar l'exposició Rompiendo moldes.

Per al divendres 8 de març, a les 18.30 hores, està programada una concentració i manifestació pel 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, que comptarà amb un recital de poesia i la lectura d'un manifest. L'eixida serà des de l'Ajuntament de Sagunt. A les 20 hores hi haurà un concert a càrrec de Colomet al pati del mercat municipal de Sagunt promogut per la regidoria de Joventut i Infància.