La regidoria de Cultura presenta el programa d'actes del 9 d'Octubre i la programació cultural de tardor

El Mercat Medieval s'inaugura el 6 d'octubre i l'agenda cultural tardorenca compta amb literatura, cinema, teatre, música i exposicions

La delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt ha presentat el programa d'actes per la commemoració del 9 d'Octubre, així com la programació cultural del trimestre tardorenc. A este doble acte de presentació han assistit diferents autors i representants de col·lectius artístics que exposen les seues obres en la programació cultural de tardor.

Enguany la programació del 9 d'Octubre abasta des del 22 de setembre fins al 10 d'octubre i compta amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura i de la Conselleria d'Educació Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

La inauguració del Mercat Medieval serà el divendres 6 d'octubre a les 18 hores i es desplegarà per la plaça Cronista Chabret, la plaça Major, la plaça dels Tarongers, així com pel carrer Dolors, el carrer del Castell i la plaça Facundo Roca. El Mercat Medieval estarà obert fins al 9 d'Octubre amb un horari de 10 a 14 hores i de 17 a 23 hores. Finalment, cal esmentar que en este espai es desenvoluparan actuacions teatrals, recreacions històriques, danses medievals, així com tallers artesans i jocs infantils.

Durant la presentació del programa d'actes del 9 d'Octubre, L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha recalcat que Sagunt «és una ciutat que respira cultura» i ha manifestat: «A poc a poc anem construint un ecosistema cultural local fort i del qual sentir-nos orgullosos. Per part de l'Ajuntament intentem visibilitzar tot eixe talent local, no sols perquè pensem que és just, sinó pel que pot significar per a futures generacions».

La regidora de Cultura, Ana María Quesada, ha detallat cadascun dels esdeveniments culturals que constituïxen la programació tardorenca, així com els diferents actes del 9 d'Octubre. Ana María Quesada ha agraït l'assistència dels artistes que han assistit a la roda de premsa perquè són «el nostre talent local».

Blanca Martínez ha donat les gràcies a la delegació de Cultura per incloure la companyia Hongaresa dins de la programació cultural de tardor i ha explicat: «Querencia és una obra que està de gira per l'Argentina, escrita per Paco Zarzoso i interpretada per Lola López i Pep Ricart».

L'escriptor del Port de Sagunt José Manuel Pedrós ha explicat que en la seua nova novel·la, Beatrice, tracta molts problemes socials i que durant la presentació de la mateixa també parlarà de la trajectòria de les seues últimes novel·les, així com d'altres temes socials d'importància.

L'autora de l'obra de teatre Servidora, Irene Ferrer, ha ressaltat que està molt il·lusionada de poder estrenar la seua primera obra gràcies al suport de l'Ajuntament de Sagunt i de la companyia i escola d'Arts Escèniques Camí de Nora.

La programació del 9 d'Octubre va començar el passat cap de setmana amb l'inici amb motiu de la festivitat de Moros i Cristians. El divendres 22 es va celebrar el pregó i la tradicional Nit d'Olla. Així mateix, el dissabte 23 va tindre lloc una desfilada de trabucs i música pel dia de l'Alardo.

L'activitat tornarà el divendres 29 de setembre amb la interpretació del tradicional Despullament del Moro, a les 20 hores a l'església del Salvador. La Gran Entrada de Moros i Cristians està programada per al dissabte 30 de setembre a partir de les 19.30 hores. L'itinerari comença en la plaça Blasco Ibáñez, continua pel carrer Camí Reial, la plaça Cronista Chabret i el carrer dels Horts, fins acabar en la plaça del Nou Fòrum. La programació de Moros i Cristians conclourà el diumenge 1 d'octubre amb l'escenificació de les ambaixades i la batalla en el Teatre Romà a les 12 hores.

Després d'esta festivitat, la programació continuarà el dilluns 9 d'Octubre a les 12 hores amb el toc de tancament de portes de la Vila per part dels Campaners de Morvedre. I amb la commemoració del 775 aniversari de la Carta Pobla de Sagunt en el consistori, així com amb l'acte institucional de lliurament de medalles de plata en el Centre Cultural Mario Monreal.

Pel que respecta al teatre, el Centre Cultural Mario Monreal acollirà la representació de Servidora de la companyia i escola d'Arts Escèniques Camí de Nora. I a la Casa Municipal de Cultura la companyia l'Horta Teatre escenificarà la comèdia L'últim ball.

A més, les associacions culturals Danses valencianes El Puerto i Danses Valencianes Els Fallers, així com el Grup de Danses de Morvedre oferiran una mostra de balls valencians i danses tradicionals en diferents enclavaments dels dos nuclis urbans del municipi.

Amb relació a la música, cal esmentar el concert que interpretarà la Lira Saguntina a l'auditori Joaquín Rodrigo, així com el concert de tabalet i dolçaina en el Teatre de Begoña a càrrec de Germans Caballer, Dolçainers de Sagunt. En el Teatre de Begoña la Capella Extravagant interpretarà Amors, dolors i danses en la música del segle XV. Finalment, la Casa de Aragón interpretarà una mostra folklòrica a l'església de Santa María i el Centro Cultural y Recreativo Aragonés oferirà quadres folklòrics en el Teatre de Begoña.

Programació cultural de tardor

En la roda de premsa també s'ha presentat la programació cultural de tardor. Una variada oferta que es compon de quatre presentacions de llibres d'autors locals, la projecció de sis pel·lícules dins del Cicle Paròdies (Spoof Movies), la representació de nou obres teatrals, a més de nou concerts i dotze exposicions.

Els llibres que es presenten esta temporada són Foc i cendra d'Antoni Gómez, Beatrice de José Manuel Pedròs, Las palabras y las cosas d'Evangelina Rodriguez i Nicolás y su gatita Pelusa i La tristeza de la oruga Zufi d'Andrea Gabriela Boullon. Entre les pel·lícules, podem destacar El jovencito Frankenstein The Dictator. Alguns exemples de les representacions teatrals que podrem gaudir són Querencia de la Compañia Hongaresa Teatre o El venedor de fum d'Els Comediants. La programació musical comptarà amb concerts com Illes, interpretat per Sergi Rajadell o Pasión de Falla, interpretat per José Luis Nieto; tots dos concerts dins del Cicle PianoBegonya. Fauna en acció de Pascual Lengua, Miradas de Ayer. Pinceladas de la memòria: Ramón Rodríguez de Patrimoni Industrial, o Passat i present. 100 anys fent arqueologia a la Universitat de la Universitat de València són alguns exemples de les exposicions que podrem gaudir.

Per a més informació es pot consultar el següent enllaç: https://aytosagunto.es/va/ajuntament/arees-i-serveis/cultura-i-educacio/departament-de-cultura/programacio-cultural/