Després de l'èxit de l'any passat, el Festival d'Art Urbà Més Que Murs torna del 12 al 21 de maig amb el doble de murs (concretament set), una exhibició de grafit amb el doble de participants i nous esdeveniments, com la pintada d'un autobús. Més Que Murs pretén abastar tot allò relacionat amb les arts urbanes, com la pintura mural, el grafit tradicional, música en directe, ball i activitat física, com és el cas de l'scooter, a més d'activitats formatives com els tallers dirigits a xiquets i joves, amb l'objectiu d'abastar diferents franges d'edat.
Se celebrarà també l'efemèride que va potenciar l'auge definitiu del nucli del Port de Sagunt: el centenari de la siderúrgia. En definitiva, amb Més Que Murs volem que Sagunt siga una ciutat agradable, plena d'art en els seus carrers, places i avingudes.
El regidor de Joventut, Guillermo Sampedro, ha declarat que “volem que Sagunt siga un referent en l'art urbà i que els nostres carrers i places siguen més atractives amb els murals que anem a realitzar. A més, continuem amb la nostra forta aposta per la cultura urbana, que estava marginada, i per la cultura de carrer, com el Street Art en tots els seus vessants, música, pintura, skate, dirigida a tots els públics, amb tallers per a xiquets/as i per a adolescents, a més d'exposicions, concursos, exhibicions, xarrades, etc”.La primera activitat del festival, el divendres 12 de maig, serà la inauguració de l'exposició fotogràfica de Vandals On Holidays i el seu últim llibre autoeditat, #aktuell. Un llibre que recopila les aventures de VOH després de 5 dies molt intensos pintant en el metro de la ciutat de Berlín, amb túnels, rails, xapa i molt color.
A continuació, a les 19:30 h tindrà lloc la taula redona “La influència de les xarxes socials en el grafit actual” en el Casal Jove, on de forma participativa s'abordaran les diferents repercussions que tenen xarxes socials com Instagram en l'evolució del grafit tal com el coneixem.
El dissabte 13 de maig, a partir de les 10 h, es realitzarà una pintada en directe en un autobús cedit per AVSA en la plaça Cronista Chabret de Sagunt (Glorieta), on estaran els artistes locals Cesart, Lehs i Flexiboy. També hi haurà tallers de grafit infantils, i exhibició de scooter a càrrec del Club Diverse.
La vesprada del dissabte 13 de maig a les 18 h tindrà lloc el concert de Més Que Murs en els Jardins del Casino-Gerència (Av. 9 d’Octubre, Port de Sagunt), amb la banda local de rap Buena Gente, el duo Twise, que practiquen soul i jazz contemporani, i el La Plata, grup que està donant molt que parlar en la seua curta però ben acollida carrera, amb el seu synth pop-punk amb ressons dels anys 80.
El dilluns 15 de maig comença el plat fort del festival amb Macro Murs, intervencions murals de gran format realitzades en diferents façanes de Sagunt a càrrec d’artistes convidats, tots els dies de 10:00 a 19:00. Enguany hi haurà el doble de murs que en la primera edició, amb sis intervencions artístiques.
Manolo Mesa intervindrà en l'avinguda 9 d’Octubre 106, amb un mural homenatge al centenari de la siderúrgia que se celebra enguany; Disneylexia intervindrà en l'Avinguda Corona de Aragón amb carrer Noguera; Btoy pintarà en l'avinguda Fausto Caruana, 25; Elbielem intervindrà en l'edifici de la EPA (Escola de Persones Adultes) en el carrer Dolores Ibárruri del Port de Sagunt, i Jose Mendez pintarà en un edifici de l'avinguda de La Vila, en el barri de Baladre.
Els altres dos murs a pintar estan a Sagunt, en la mitgera al costat de la porta del Circ Romà, en el carrer Horts, i en el carrer Alfara-Estivella.
L'últim esdeveniment del festival és l'exhibició de grafit en l'aparcament del cinema Alucine amb Fonsmote i Roice com a convidats especials al costat de 35 artistes seleccionats. En esta activitat col·labora la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, que aporta quatre artistes alumnes de l'assignatura de Pintura i Entorn per a l'exhibició.
Tot estarà amenitzat amb rap en directe, exhibició de scooters a càrrec de l'Scooter Club Diverse, Urban Danse i tallers de pintura mural a càrrec de De Tripas, Aerosol, a les 13 h (per a xiquets i xiquetes) i 18 h (per a joves). També hi haurà barra i punts de venda de menjar. Durant el dia es projectarà la pel·lícula Basquiat (1996), basada en la vida de l'artista postmodern Jean-Michel Basquiat, un dels grans del grafit novaiorquès dels 70 i 80.
A continuació hi ha un breu comentari sobre els artistes que participaran en Macro Murs:
Btoy. Andrea Michaelsson, àlies Btoy és una artista urbana de Barcelona i la seua vocació va començar en 2002. Utilitza el que es podria nomenar un “mur trouvé” amb les seues superfícies irregulars, on portes i finestres tapiades es converteixen en els marcs idonis per a la pròpia expressió de la seua obra.
Disneylexia. Este artista xilè establert a València sol buscar resposta i creixement en les arrels de cultures antigues. Per eixe motiu la seua obra reprodueix signes, déus i criatures fantàstiques de relats de l'antiguitat.
Elbielem. És una artista cordovesa de caràcter abstracte, amb un clar interès pel moviment i la composició de les formes en l'espai, ja que el volum té molta importància en la seua obra.
Jose Mendez. Va començar la seua carrera artística en el grafit a principis del 2000 i el street art i el skateboarding han marcat la seua obra significativament. La paleta de color que utilitza està composta per rojos, roses, blaves, negres i blancs en la seua majoria i la seua obra està basada en experiències personals i en temes com la sexualitat i subcultures.
Manolo Mesa. Partint d'una degradació del realisme fotogràfic, concep la intervenció urbana com a canvi en la ciutat per espais de creació i debat; construir sobre el construït un diàleg social, artístic i espiritual entre l'habitant i el seu entorn quotidià.
El festival compta amb la col·laboració d'entitats com Cines Alucine, AVSA (Autos Vallduxense), el Club Diverse Scooter Team, Pinturas Samper, Jofemesa, Urban Dance Puerto i la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València.