La Universitat de València inaugura l'exposició 'La Batalla de Sagunt' el pròxim 25 d'abril

L'exposició és una coproducció del Col·legi Major Rector Peset, el Vicerectorat de Cultura de la UV i la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica de l'Ajuntament de Sagunt

Comissariada pel periodista José Manuel Rambla i els fotògrafs Provi Morillas i José Aleixandre, l'exposició La Batalla de Sagunt 1983-1984: Lluita social i fotoperiodisme fa un repàs visual als 430 dies de lluita dels treballadors d'Altos Hornos del Mediterráneo (AHM) i la població del municipi i del conjunt de la comarca contra el tancament de la siderúrgia saguntina.

L'exposició serà inaugurada dijous que ve, 25 d'abril, a les 19 hores a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València en el marc de la celebració del 40 aniversari del tancament d’AHM. En este acte de presentació participarà la vicerectora de Cultura i Societat de la UV, Ester Alba Pagán; l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor de Memòria Històrica i Democràtica, Roberto Rovira; i el director del Col·legi Major Rector Peset de la UV, Carles Xavier López Benedí, així com els fotògrafs reunits en la mostra: Ana Torralva, José Aleixandre, Antonio Tiedra, Pepe Encinas, Enrique Tort, Tomás Bueno, Jordi Vicent, Manuel Molines, José Vicente Rodríguez, Juan José Monzó i Jesús Císcar.

Com a activitat prèvia a la inauguració, a les 12.30 hores tindrà lloc una taula redona en la qual participaran alguns dels fotògrafs que van cobrir el conflicte, els qui reflexionaran sobre les seues experiències en aquells anys i la situació actual del fotoperiodisme. L'exposició La Batalla de Sagunt podrà visitar-se fins al 26 de maig de dimarts a diumenge entre les 11 i les 19 hores. Cal esmentar que La Batalla de Sagunt serà exposada a Sagunt a partir del pròxim octubre, on estarà fins a finals d'any.

Tal com expliquen des de la Universitat de València, l'exposició relata el conflicte social més important i prolongat que va viure Espanya després del final de la dictadura i que va obrir el cicle de reconversions industrials que va marcar al país durant les dècades dels anys 80 i 90 del segle passat. El disseny gràfic i expositiu ha sigut realitzat per Daniel Nebot, premi nacional de disseny en 1995.

Els esdeveniments en els quals aprofundix La Batalla de Sagunt són inseparables del procés d'integració a Europa i dels inicis de la globalització neoliberal. En este sentit, des de la UV afigen que la mostra pretén ser una invitació a la reflexió sobre l'actual societat postindustrial, la crisi de les identitats obreres, així com al paper del fotoperiodisme i la fotografia documental en la nova realitat postfotogràfica.

L'exposició s'articula en cinc blocs temàtics. El primer d'ells, La fàbrica, planteja els orígens de la siderúrgia i la seua simbiosi amb la factory town del Port de Sagunt, a partir d'una sèrie de fotografies sobre la cultura del treball i la identitat obrera.

El següent bloc, La resistència, acosta el públic a les fórmules d'organització i mobilització popular que es van desenvolupar durant tots estos mesos de lluita. En uns casos hereues de la tradició del moviment obrer i en altres casos adaptant-se a les necessitats del moment, com les assemblees generals del poble i les recollides de signatures per tota Espanya, així com la implicació en la protesta d'altres col·lectius com el dels joves o les dones, el paper de les quals en el conflicte va ser destacat.

El bloc Les barricades aborda la dimensió política del conflicte, primer gran repte en les relacions entre la nova Generalitat i el govern de Felipe González, així com el xoc entre el moviment popular i l'Estat, amb greus enfrontaments entre treballadors i policia que van provocar nombrosos ferits, un d'ells per ferida de bala, o episodis com el setge a la comissaria de Sagunt.

El quart bloc, Davall el focus mediàtic, planteja la presència del fotoperiodista durant el conflicte, la seua repercussió en els mitjans, que va superar l'àmbit nacional, el debat sobre el paper de la premsa i les experiències de periodisme comunitari vinculades amb la mobilització que va sorgir, com la ràdio lliure Radio Unidad. L'exposició acaba amb un epíleg que mostra el final de la lluita i el posterior desmantellament de la siderúrgia saguntina.

Esta és la tercera exposició que acull el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València que té com a temàtica principal el patrimoni industrial i la memòria del moviment obrer al Port de Sagunt. En el 2000 va tindre lloc l'exposició Reconversión y Revolución amb fotografies de Manuel Rodríguez Vel i comissariada per Gonzalo Montiel i Ximo Revert. I en el 2012 van presentar Jóvenes obreros en el Paraíso, exposició en la qual Miguel Ángel Martín i Gonzalo Montiel van realitzar la labor de comissariat.