La Valencia Big Band & Pedro Iturralde tancaran Sagunt a Escena 2016

L'actuació tindrà lloc, a partir de les 22.30 hores en el Teatre Romà
Imagen 1
La nit i la música es fonen per a clausurar el festival Sagunt a Escena 2016 amb el concert de la València Big Band & Pedro Iturralde que tindrà lloc pròxim dissabte, 10 de setembre, a partir de les 22.30 en el Teatre Romà. 

La València Big Band és una formació de 18 músics professionals del panorama del jazz valencià composta per: 5 saxos (Pepe Caballer, Jose Luis Granell, Jose Morillo, Pascual Trenco, Paco Alcaina), 4 trompetes (Jose Antonio Panzuela, Toni Tornero, Manolo Diaz, Toni Porcel), 4 trombons (Elias Zanón, Jose Miguel Ramirez, Juan Andres Gonzalez,Felix Garcia), piano (Mario Fiero), contrabaixos (Pep Oriola i Richi Ferrer) baix, bateria (Pascual Monleón), guitarra (Josep Tallada), percussió llatina (Manel Chust) i veu (Eva Romero).

A més, La valència Big Band enguany té el privilegi d'acompanyar a un de les icones del jazz nacional i internacional com és el saxofonista i compositor Pedro Iturralde. És l'únic espanyol, juntament amb Tete Montoliu, inclòs en el Diccionari de Jazz de Larousse. Durant el concert seran interpretades composicions seues para gran orquestra de jazz com; “Recordando a Turina” o “Elegy” i també tocarà alguns temes proposades per la Big Band com; “We'll be toguether again”, “Almost like being in love”.

Per a aquest concert també s'ha explicat de nou amb una de les veus de jazz femenines més sol·licitades en el país amb un ampli curriculum en el món del jazz, Eva Romero, que ens delectarà amb diverses cançons.

Pedro Iturralde, saxofonista i compositor icona del jazz nacional i internacional

Pedro Iturralde es va iniciar molt ràpid en els estudis musicals, de manera que va debutar com a saxofonista amb 9 anys d'edat. La seua formació autodidacta inclou saxofon, clarinet, piano i guitarra, encara que més tard també va començar amb el violí.

Als 18 anys va realitzar una gira per l'estranger i al seu retorn a Espanya va decidir obtenir el títol superior de Saxofon, examinant-se, en un any, de la carrera completa en el Conservatori Superior de Madrid (1964). Després va formar el “Pedro Iturralde Quartet”.

Amb 20 anys va compondre “La pequeña Czarda”, per a saxofon i piano acompanyant. Més endavant va publicar versions d'aquesta obra per a quartet de saxos i de clarinets, quintet de vent, orquestra de corda i banda simfònica.

Després d'una gira per Líban, Grècia (on es va inspirar per a compondre el seu “Suite Hellenique”), Turquia, Itàlia, França i Alemanya, va tornar a Madrid per a dirigir el seu quartet de jazz en el “W. Jazz Club” amb músics com Donald Byrd, Lee Konitz, Hampton Hawes, Gerry Mulligan i Tete Montoliu, experimentant la fusió de flamenc i jazz al costat del guitarrista Paco de Lucía, i fent enregistraments per al segell Blue Note.

Després de realitzar diversos enregistraments per al programa “Club de Jazz” de Ràdio Nacional, Joachim I. Berendt li va reclamar per a actuar en el seu sextet en el Festival de Jazz de Berlín al costat dels grups de Milers Davis, Thelonious Monk i Baden Powell, entre uns altres. Les seues composicions “Like Coltrane” i “Toy” són premiades en el Concurs Internacional de Composició de Temes de Jazz a Mònaco.

Més tard, l'Acadèmia “Berklee” de Boston li va oferir una beca perquè amplie els seus coneixements jazzístics. Va estudiar “Arranging” amb Herb Pomeroy, Harmonia avançada, Història del Jazz, etc. Actua amb el Quintet de la Facultat i amb la “All Star Faculty Big*Band” en els concerts "Doscientos años de Jazz en Amèrica".

També va actuar a Hèlsinki com a artista convidat en “The New Music Orchestra”, interpretant les seues pròpies composicions. En nombroses ocasions reuneix una Big Band a Madrid per a actuar en programes de TV, i en el Teatre Español per a l'homenatge a Federico García Lorca. També va col·laborar com a solista en l'Orquestra Nacional d'Espanya i amb la Simfònica de RTVE sota la direcció d'Igor Markevitch, Jesús López Cobos i Enrique García Asensio, entre uns altres.