Les Corts Valencianes aprovaran demà que Sagunt siga declarada Capital Valenciana de la Romanització

Més de 2.500 ciutadans han donat el seu suport al manifest signant en la web que va crear l'Ajuntament de Sagunt
Imagen 1Imagen 2
 
 
Demà serà un dia especial per a la ciutat de Sagunt, les Corts Valencianes van aprovar una declaració institucional en la qual es va a reconèixer a Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització. La mateixa declaració, que va ser aprovada per unanimitat pel ple de la Corporació, s'aprovarà en les Corts Valencianes. A més de l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, també assistirà una àmplia representació del consistori i d'altres representants de la societat saguntina com els col·lectius vinculats directament amb el Patrimoni de la ciutat. A més, el grup Sagunto Civitas farà una representació amb ambientació del món romà en l'entrada del Palau dels Corts, perquè, tal com l'alcalde indica, els diputats vegen que darrere d'aquesta declaració hi ha molta gent il·lusionada. El suport de la gent, també s'ha vist reflectit en els més de 2.500 ciutadans que han donat el seu suport al manifest signant en la web que va crear l'Ajuntament de Sagunt, www.arsesaguntum.com, on s'ofereix tota la informació referent a la proposta i en la qual s'arreplega el manifest amb els motius pels quals Sagunt mereix aquest distintiu.
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha explicat que: “Espere que demà siga aprovada la declaració amb el suport de tots els grups polítics, perquè este reconeixement, que a més ha tingut el suport explícit del president de la Generalitat, Ximo Puig, i de la Conselleria a través del seu secretari autonòmic, i del secretari de turisme, compte amb tota la força institucional a nivell valencià perquè Sagunt siga considerada posteriorment Patrimoni de la Humanitat , ja que és una de les garanties que van a permetre que el ministeri seleccione el nostre projecte perquè siga valorat per la UNESCO” A més, Quico Fernández, ha destacat molt positivament el suport de la gent: “Jo sabia que esta era una gran aposta, però estic molt satisfet de tenir a tota una societat, a tot un poble il·lusionat i entusiasmat per a caminar en una mateixa direcció ja que l'assistència a totes les conferències ha sigut massiva, la qual cosa demostra que estem molt bé encaminats”.
 
Aquesta iniciativa, també està recolzada per Jesús Huguet del Consell Valencià de Cultura, la catedràtica d'Arqueologia, Carmen Aranegui, l'escriptor Santiago Posteguillo, i diverses associacions del municipi, entre les quals es troben, el Col·lectiu pel Patrimoni Saguntí, els Voluntaris pel Patrimoni, el Centre Arqueològic Saguntí,  el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, Saguntum Civitas, Ludere et discere, Ascosa AVA Sagunt, Societat vitivinícola i l'Associació Cultural Lanceros, entre unes altres.

El text que s'aprovarà demà arreplega una argumentació històrica que justifica la petició que Sagunt siga considerada Capital Valenciana de la Romanització. Tal com s'apunta en la declaració, Sagunt va ser una de les més importants ciutats iberoromanes d'Hispània pertanyent a l'àmbit cultural de l'Edetània, en la qual s'han trobat vestigis arqueològics que daten del segle VI aC. Va estar habitada sense interrupció fins a la seua romanització i es va convertir en el nucli més antic i més actiu de l'àrea valenciana. De fet, manté en el seu paisatge actual elements de l'antic urbanisme públic en condicions aptes per a la seua divulgació. Va assumir la civilització romana sense perdre la seua identitat i va ser la primera fàbrica de monedes que va emetre una moneda a la península ibèrica. Una de les claus que expliquen la seua gran rellevància històrica és la relació de la ciutat ibera amb el mar a través del port situat en el Grau Vell. D'altra banda, la importància de la ciutat també es reflecteix en les abundants referències dels historiadors clàssics, sobretot, després que fóra destruïda pels cartaginesos.