Les farmàcies de Sagunt i el Port de Sagunt s'unixen per a ajudar a reduir el risc d'ictus entre la població

La iniciativa de PREVENIM ICTUS permetrà detectar patologies com la fibril·lació auricular i la derivació, en cas necessari, al centre de salut. Es tracta d'una acció promoguda pel Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València en coordinació amb els agents sanitaris i socials de la zona

El Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (MICOF), l'Ajuntament de Sagunt i del departament de Salut de Sagunt han presentat este matí a l'Ajuntament de Sagunt el projecte PREVENIM ICTUS per a ajudar a reduir el risc d'ictus entre la població a través de la majoria de les farmàcies del municipi. La iniciativa promoguda per estes institucions començarà amb un programa pilot de tres mesos de duració en les farmàcies de la zona bàsica de salut de Sagunt i el Port de Sagunt en coordinació amb els agents sanitaris.

En la roda de premsa de presentació d'este projecte ha participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor de Sanitat, Javier Timón; el president del MICOF, Jaime Giner; i la gerent del departament de Salut de Sagunt, Ana Peiró. Així mateix, també han assistit representants de les farmàcies i de l'empresa farmacèutica KRKA que participen en el projecte, així com altres membres del MICOF i del departament de Salut.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assenyalat que esta iniciativa trau el millor de tots a diferents nivells: «Parlem d'un àmbit específic que és salvar vides, és millorar la qualitat de vida de la ciutadania i això té un valor incalculable». Darío Moreno ha explicat que esta acció té una part divulgativa per a conèixer què és l'ictus, però sobretot té una part de diagnòstic que és «clau» per a tindre clar el protocol a seguir. L'alcalde de Sagunt ha conclòs fomentant la participació de qualsevol persona que complisca amb les característiques en el projecte per a previndre este tipus de malalties.

Per la seua banda, el regidor de Sanitat, Javier Timón, ha agraït a tots els que han fet possible que este projecte es duga a terme de manera «pionera». El regidor de l'Ajuntament de Sagunt ha destacat que PREVENIM ICTUS té un «impacte directe» sobre la qualitat de vida de la ciutadania: «30 de les 35 farmàcies del nostre municipi participaran en este projecte». Finalment, Javier Timón ha animat la ciutadania a participar en este projecte perquè és fonamental eliminar tots eixos factors que comporta patir un ictus.

PREVENIM ICTUS consistix en la detecció de la fibril·lació auricular no diagnosticada, això és, una arrítmia que ocorre quan el cor batega de manera ràpida i desorganitzada i que s'associa amb un elevat risc d'ictus. Per a això, des de les farmàcies es farà una simple prova no invasiva que consistix en la realització d'un electrocardiograma mitjançant la col·locació dels dits en un dispositiu durant 30 segons per a obtindre una lectura del ritme cardíac. A més, se li formularan unes senzilles preguntes a l'usuari per a identificar factors de risc associats a esta patologia. Després dels resultats, i en cas necessari, el farmacèutic derivarà l'usuari al centre de salut. El servici va dirigit a persones a partir dels 55 anys i amb almenys un factor de risc.

Durant la presentació, el president del MICOF, Jaime Giner, ha assenyalat que espera que la prova pilot «puga estendre's a la resta de la xarxa sanitària pública perquè es convertisca en un servici assistencial permanent, atés que la farmàcia comunitària juga un paper fonamental per a la detecció i selecció rigorosa de malalties cròniques i, en este cas, de fibril·lació auricular», ha indicat. El coneixement que el farmacèutic comunitari té dels pacients que arriben a la farmàcia, del seu estat de salut i dels seus tractaments mèdics, «el fan un professional sanitari idoni per a la detecció de pacients de risc de patir un ictus», ha destacat.

A més, el president del MICOF ha recordat la importància de la unió i la col·laboració amb altres professionals sanitaris «sempre en benefici del pacient» i la possibilitat que amb esta campanya es done una «fita sense precedents», en col·laborar de manera coordinada i protocol·litzada entre dos nivells assistencials: els farmacèutics comunitaris i els farmacèutics d'atenció primària. A més del fet que els metges d'Atenció Primària podran «accedir a la informació registrada pel farmacèutic en les proves realitzades en la farmàcia, sol·licitar les proves pertinents per a evitar riscos al pacient i millorar la seua salut, després del que els Farmacèutics d'Atenció Primària, entre altres tasques, registraran els resultats de la derivació en la plataforma ATENFARMA perquè el farmacèutic comunitari puga fer un seguiment del cas», ha explicat Giner.

La gerent del departament de Salut de Sagunt, Ana Peiró, ha destacat que este és un projecte pioner: «Sagunt és la primera ciutat en la qual es du a terme de tot Espanya». I també ha fet referència a la prevenció de la malaltia: «Quan un pacient acudisca a la farmàcia i li detecten una fibril·lació auricular, eixe mateix dia l'atendran en el centre de salut. De manera que li evitarem un ictus a eixa persona si té la sort que se li detecte a temps». Finalment, Ana Peiró ha agraït el treball de tots els agents implicats en este projecte, des de les farmàcies del municipi a l'empresa farmacèutica KRKA.

Cal assenyalar, finalment, que ahir dijous, 4 d'abril, es va realitzar la presentació d'esta campanya en el Departament de Salut de Sagunt, durant una jornada en la qual es va informar els professionals sanitaris de les fases de la campanya, es van repartir els materials i es va donar el tret d'eixida a la campanya PREVENIM ICTUS.