PLE ORDINARI DE GENER DE 2022

El Ple insta a la creació d'una seu universitària i un estudi sobre la creació d'una seu especialitzada en Economia i Empresa a Sagunt

També acorda instar l'IVACE a la creació de mòduls específics de perfeccionament en la gestió empresarial per a ser impartits a la ciutat

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat per unanimitat en la sessió ordinària corresponent al mes de gener, celebrada ahir, dijous, una moció per la qual sol·licita a diverses universitats la creació d'una seu universitària a Sagunt.

Esta proposta va ser presentada pel Grup Compromís i defensada pel seu portaveu, Quico Fernández. En esta moció s'han acordat diversos punts com instar la Universitat de València, a la Universitat Jaume I de Castelló i a la Universitat Politècnica de València a realitzar un estudi sobre la implantació d'una seu especialitzada en Economia i Empresa a Sagunt. En segon lloc instar també la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital a l'impuls de la creació d'una seu universitària a Sagunt. Com a tercer punt, instar l'IVACE a la creació de mòduls específics de perfeccionament en la gestió empresarial per a ser impartits a la ciutat. I, finalment, traslladar els acords al Govern d'Espanya, al Ministeri d'Educació, al president de la Generalitat Valenciana, a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports i a l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i a la Universitat Politècnica de València.

Tal com recull la part argumentativa de la moció, «Sagunt és un dels punts logístics i industrials més importants del País Valencià i la façana mediterrània occidental. La seua posició geoestratègica, el desenvolupament industrial iniciat a principis del segle XX lligat a la gran activitat empresarial actual, la disposició de noves infraestructures i serveis, i la gran disponibilitat de sòl industrial de primera qualitat (destaca Parc Sagunt com un dels parcs empresarials més importants d'Europa), han situat la nostra ciutat en el punt de mira de grans multinacionals i corporacions que es troben en l'espai més adequat des d'on operar. Però, la petita i mitjana empresa també representa un dels punts més forts de la ciutat. Entre totes, i segons les xifres del Directori Central d'Empreses (DIRCE), comptem amb més de 3.500 empreses que donen treball a una part molt important de la nostra ciutat».

El text assegura que «les grans empreses que s'instal·len i les ja instal·lades necessiten mà d'obra, la qual cosa comportarà la creació de llocs de treball i el conseqüent augment del nivell de benestar per a la ciutadania de Sagunt i de la seua comarca». D'eixa manera, «l'alta ocupabilitat de Parc Sagunt I i el desenvolupament de Parc Sagunt II suposen una injecció molt important de recursos i inversions, que representen una magnífica oportunitat per a generar i revolucionar el nostre teixit econòmic i, per extensió, el de tota la seua àrea d'influència».

En eixe sentit, i segons se sol·licita en la moció, perquè això puga succeir d'una manera exitosa, «la ciutat ha de donar resposta a les diferents demandes que esta expansió requereix, sent les prioritats: la projecció i execució d'una xarxa d'infraestructures excel·lents i la disposició efectiva de capital humà d'alta formació, tant en l'àmbit dels treballadors com en el sector empresarial».

D'eixa manera, en l'escrit se sol·licita la necessitat de tindre un projecte clar que garantisca la formació reglada i de qualitat: «Resulta fonamental per al desenvolupament de l'economia, no sols saguntina sinó també de tot el territori valencià, tindre la possibilitat de cursar els graus de Ciències Empresarials i ADE a Sagunt, així com màsters relacionats amb la gestió o altres tipus de formacions i cursos específics lligats a l'activitat empresarial», així com «garantir que les empreses també puguen cobrir llocs de responsabilitat amb personal qualificat (amb estudis superiors) de la zona, ja que Sagunt disposarà pròximament d'un Centre Integrat de Formació Professional».

Un instant del Ple ordinari del mes de gener de 2022