Mor Vicente Vayá Pla, fill adoptiu de Sagunt

L'Ajuntament de Sagunt ha decretat tres dies de dol. A més, les banderes dels edificis públics municipals onejaran a mitja asta. La capella ardent estarà instal·lada demà, 29 de setembre, en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt de 10.30 a 15.30 hores

Als 85 anys ha mort l'escriptor, poeta i biògraf Vicente Vayá Pla, que va ser nomenat Fill Adoptiu de Sagunt el juliol de 2022. Amb motiu de la seua defunció, l'Ajuntament de Sagunt ha decretat tres dies de dol oficial. Així mateix, les banderes de tots els edificis públics municipals onejaran a mitja asta. A petició de la família i de la Federació Junta Fallera de Sagunt (FJFS), demà 29 de setembre, s'instal·larà la capella ardent en el Saló de Plens (c/ Autonomia, 2, segona planta) de 10.30 a 15.30 hores.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha acomiadat Vicente Vayá reconeixent tot el que va fer per Sagunt: «Hui la ciutat de Sagunt plora per Vicente Vayá, un ciutadà exemplar. Una persona que es va deixar la pell per les nostres tradicions, per la cultura valenciana. Un poeta i, sobretot, una persona que va estimar profundament la nostra ciutat. Una persona que sempre ha lluitat per a dur el nom de Sagunt a lo més alt. Ell va deixar la seua empremta indeleble en totes les nostres tradicions, va treballar per a millorar i també perquè siguerem conscients del que teníem i que ho valoràrem. València tindrà Falles, i Sagunt per sempre tindrà a Vicente Vayá».

Vayá va nàixer a València en 1938, però va quedar orfe als huit anys i vingué a Sagunt a viure amb la seua àvia. Va arribar a ser regidor de Sagunt pel Centre Democràtic i Social (CDS) i pel Partit Popular, ostentant la regidoria de Cultura. A més, va estar molt vinculat al món de les Falles i dels Moros i Cristians de la localitat. Entre les seues publicacions més importants destaca Joaquín Rodrigo: su vida y su obra.

Vicente Vayá, des de molt jove, va tindre gran passió per la poesia, sobretot la festiva. En els llibrets de falla va publicar des de 1956 un gran nombre dels seus poemes. Així mateix, va ser mantenidor des de 1969 fins a 2008 de nombroses comissions falleres de la ciutat i de fora de la nostra comarca (València, Massamagrell, Puçol, el Puig, Nàquera, Picassent, Paiporta, la Vall d'Uixó) i mantenidor de les Falleres Majors de la Federació Junta Fallera de Sagunt (FJFS).

També va ser mantenidor de la Casa d'Aragó de Sagunt i de les Festes de Moros i Cristians, en les quals va interpretar papers importants en les ambaixades a la Porta d'Almenara, així com en el Despullament del Moro a l'Església del Salvador. Va fundar, a més, l'Associació Passió per Sagunt, de la qual és president d'honor.