PSPV-PSOE, Compromís i EU signen el Pacte de la Gerència

En total seran 14 regidors i regidores els que formen l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Sagunt
 
 

Este matí s'ha signat el pacte que dóna majoria absoluta al nou equip de govern de l'Ajuntament de Sagunt, format per PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida amb l'alcalde socialista Darío Moreno al capdavant. El pacte, denominat ‘Pacte de la Gerència’ s'ha signat este matí en este emblemàtic edifici, un gest que pretén demostrar la importància que se li pretén donar al patrimoni en esta legislatura. En total seran 14 regidors i regidores els que formen el govern dels pròxims quatre anys.

El pacte recull un acord programàtic basat en diversos aspectes, entre els quals destaca, en primer lloc, el feminisme com a eix que vertebre totes les àrees de l'administració municipal. És per això que una de les mesures principals serà la creació de la Casa de la Dóna, així com el reforç de l'Àrea d'Igualtat amb una major dotació pressupostària i un augment de personal.

A més, l'acord programàtic recull diferents apartats que es referixen a l'educació i el coneixement, l'ocupació i el creixement, la cultura i l'oci, plans socials i de benestar, sostenibilitat i mobilitat, organització municipal, empresa pública i reivindicacions a altres administracions.

L'estructura municipal queda formada de la següent manera:

Alcaldia: PSOE

Tinences d'alcaldia:

 

-           Primera Tinença d'Alcaldia: PSOE

-           Segona Tinença d'Alcaldia: EUPV

-           Tercera Tinença d'Alcaldia: Compromís

-           Quarta Tinença d'Alcaldia: PSOE

-           Cinquena Tinença d'Alcaldia: Compromís

-           Sisena Tinença d'Alcaldia: PSOE

-           Setena Tinença d'Alcaldia: Compromís

-           Huitena Tinença d'Alcaldia: PSOE

 

Junta de Govern:

-           PSOE: 5 representants.

-           Compromís: 3 representants.

-           EUPV: 1 representant.

 

Àrees de Govern:

-           PSOE (3): Modernització de l'Administració, Benestar i Territori i Sostenibilitat.

-           Compromís (2): Economia i Organització municipal i Promoció de la ciutat.

-           EUPV (1): Educació, Cultura i Oci.

 

Regidories:

-           PSOE (21): Personal i Règim Interior, Gabinet de Comunicació, Igualtat, Participació Ciutadana, Hisenda, Policia Local, Protecció Civil, Contractació, Patrimoni Municipal, Promoció Econòmica i Indústria, Turisme, Comerç i Mercats, Consell Agrari, Serveis Socials, Majors, Sanitat i Consum, Medi Ambient, Mobilitat Urbana, Cementeris, Esports i Agermanament.

-           Compromís (14): Urbanisme, Cultura, Educació, Festes i Cultura Popular, Noves Tecnologies, Manteniment i Aigües, Habitatge, Cooperació, Promoció del Valencià, Aigües de Sagunt, SAIC i Serveis Generals, Habitatge, Universitat Popular i Transparència.

-           EUPV (7): SAG, Joventut i Infància, Platges, Arxius i Biblioteques, Patrimoni Cultural, Activitats i Memòria Històrica.

 

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat la importància del feminisme com a eix transversal a totes les àrees, “creiem que és essencial i este Govern aposta pel feminisme i per la lluita contra la violència de gènere, que com a símbol i exemple apostem per una Casa de la Dóna”.

D'altra banda, l'alcalde ha assenyalat que el pacte presenta “un model de ciutat que parla d'ocupació, d'indústria, de continuar atraient empreses i que aposta per les noves tecnologies com una forma d'assegurar que les nostres empreses siguen competitives, que continuem sent atractius perquè altres empreses vinguen ací, tot això sense deixar d'apostar per l'ocupació i la indústria, i no deixar de costat altres sectors igualment essencials per a la nostra ciutat com són el turisme, l'agricultura o el comerç”.

Referent al comerç, Moreno ha assegurat que existix “un deute pendent amb els nostres xicotets comerciants, per tant plantegem diversos projectes ambiciosos per a assegurar-nos que ningú es quede arrere en esta nova lluita contra la globalització que hem de prendre com una cosa positiva”.​ 


Este acord també recull actuacions a Baladre i Almardà, “que són dos àrees de la nostra ciutat amb una idiosincràsia particular que mereixen polítiques públiques que no facen sentir com oblidats o de segona a eixos ciutadans, sinó que l'Ajuntament aposta per ells en peus d'igualtat”. A més, “apostem per un aspecte molt social de les nostres polítiques, per la sostenibilitat, pel medi ambient, per la mobilitat i per l'accessibilitat”, posant l'accent “en la neteja i les mesures amb la SAG i en una reorganització de l'Ajuntament que dignifique el treball públic incrementant l'eficiència i l'eficàcia de les polítiques públiques”.

Com a portaveu del PSOE, Moreno assegurat que este pacte “dóna estabilitat i recull la gran majoria dels aspectes essencials que portàvem en el programa electoral i que havíem identificat per a una legislatura de progrés i de transformació. El programa de govern ens el prenem com un document viu i estic segur que durem a terme moltes mesures que hem deixat fora del document però que no per això són menys importants”. Fent referència a l'oposició, ha afirmat que este pacte “no és excloent, nosaltres estem disposats a tendir la mà i a trobar punts en comú per a treballar en el futur de Sagunt com a ciutat en el segle XXI”.

El portaveu de Compromís, Quico Fernández, ha assegurat que hui “és un dia molt important perquè anunciem el que entenem que era el pacte més lògic en funció dels resultats de les eleccions i que ha de continuar treballant en el que ha sigut l'anterior legislatura. Una etapa en la qual s'ha avançat moltíssim i que ara s'han de consolidar i portar avant els projectes en tot el que suposa la reorganització municipal o aspectes que preocupen la gent com l'eficiència de la SAG, la neteja, etc.”. 


Fernández ha afirmat que Compromís treballa “des d'una perspectiva molt constructiva estiguem on estiguem i tingam la responsabilitat que tingam, i des de la més absoluta humilitat col·laborarem des de la lleialtat perquè esta siga una ciutat que consolide el seu progrés, la seua cohesió, les seues polítiques d'igualtat que són molt importants i les seues polítiques ambientals així com també tot allò que s'ha plantejat i que està recollit”. El més important d’este pacte és “el que farem, quines són les eines de treball i les persones que intervenen, a més tindre un govern de referència com és el Govern del Botànic, ens ha d'ajudar i nosaltres ser també una projecció d’este govern”.

Finalment, Fernández ha donat l'enhorabona als ciutadans “per tindre, de nou, un govern de progrés, un govern d'esquerres i que esta legislatura siga de màxim profit sobretot per a les persones”.

El portaveu d'EU, Guillermo Sampedro, ha assegurat que el Pacte de la Gerència “no és casual dir-se així perquè la Gerència ha sigut un dels eixos fonamentals del quatripartit de l'anterior legislatura”. Respecte al programa, “és nítidament d'esquerres i aposta per la defensa dels serveis públics, per garantir els serveis bàsics per a les persones i per l'enfortiment de l'empresa pública, entre ella la SAG, que són les tres línies bàsiques”.​ 


Fent esment a l'anterior legislatura, Sampedro ha destacat que este programa “és una garantia que aquells projectes que s'han planificat entre els quatre partits i que han quedat pendents, tindran una continuïtat i es desenvoluparan, li donarem una estabilitat a tot allò que s'ha anat planificant, a més de projectes nous. I també és una garantia que totes les polítiques d'esquerra que s'han posat en marxa en estos últims quatre anys, en concret polítiques públiques de remunicipalitzacions, per exemple, ja no tindran marxa arrere”.

Des d'EU, Sampedro ha assegurat que ha sigut “un repartiment de propostes i de delegacions en la qual els tres partits eixim afavorits i sobretot, destacar la responsabilitat i la generositat de reeditar eixe acord a quatre, en este cas a tres, de traslladar l'Acord del Botànic a Sagunt. Confiem que este acord servisca de continuïtat al treball previ que s'ha fet en quatre anys i que ara ens done temps a rematar-ho”.


ACORD PROGRAMÀTIC

FEMINISME:

El feminisme serà un eix que vertebre totes les àrees de l'administració municipal i conseqüentment estarà incorporat dins de les competències d'alcaldia, amb augment de la dotació pressupostària i de personal.

Treballarem per a la creació de la Casa de la Dona.

 

CONEIXEMENT I EDUCACIÓ:

Fomentarem la Formació Professional i la competència en idiomes estrangers com a eixos essencials de la política del nostre municipi: adhesió a la Xarxa FP, beques Erasmus, implantació del Centre Integral d'FP, foment de l'agermanament per a la millora de les competències en anglés, etc.

Inici urgent de l'IES número 5 i dels aularis de Joaquín Rodrigo i Sant Cristòfol.

Pla d'Accessibilitat centres educatius.

Obertura dels patis escolars durant les vesprades.

Ampliació i millora de la xarxa de biblioteques, acabant el projecte d'ampliació i insonorització de la del Port. Amb l'obertura d'aules d'estudi 24 h. en època d'exàmens i obertura en diumenges. Creació xarxa de sales d'estudi-lectura a les Platjes, Baladre i Nord del Palància.

 

OCUPACIÓ I CREIXEMENT:

Desenvolupament del projecte Sagunt5G.

Desenvolupament de mesures encaminades a l'atracció d'empreses i indústria: continuarem actualitzant els polígons industrials del municipi, crearem un catàleg de serveis dels diversos polígons, etc.

Implementarem un pla de xoc per al comerç local de proximitat amb un pla de relleu jove i programa de digitalització, establirem beneficis fiscals a xicotetes empreses i autònoms que complisquen convenis laborals i mediambientals. S'establiran zones de comerç preferent amb uns estàndards elevats de neteja i il·luminació i serveis extra com wifi.

Impuls del sector turístic amb diverses mesures com el foment del turisme d'esdeveniments, cultural, mediambiental… la creació d'una xarxa d'albergs per a joves en la Gerència i l’Alqueria de l’Aigua Fresca.

Aprovarem un pla rector per a la zona de la façana marítima del Port de Sagunt i la seua connexió amb la zona nord del Port, el Malecón, Pantalà, la Nau, el Museu Industrial, la Gerència etc. Com a zona amb potència d'atracció turística.

Defensarem la viabilitat econòmica del sector citrícola.

 

SOCIAL I DEL BENESTAR:

Executarem un pla d'actuació integral per als Barris de Baladre i Bajo Vías que incloga neteja, manteniment, jardins, retens de policia, equip de serveis socials i dinamització del centre social.

Les polítiques per a persones amb diversitat funcional s'oferiran des de les diferents àrees de l'ajuntament. S'estudiarà la implantació d'habitatges tutelats.

Facilitarem la creació d'una nova ciutat de la Justícia en la zona internúclis.

S'introduiran mesures encaminades a facilitar la conciliació familiar, a través de beques o ajudes a les “escoletes matineres”….

S'executaran accions encaminades a ampliar les zones d'ús del col·lectiu de majors. Ampliació del CEAM del Port de Sagunt, l’Economat, centre de dia i edifici de majors a Sagunt.

Estudi de viabilitat de municipalització del SAD i potenciació del Pla d'Ocupació pròpi del departament de Serveis Socials.

Creació de la regidoria d'Habitatge i d'un parc públic d'habitatge en col·laboració amb l'EVA de la Conselleria d’Habitatge de la Generalitat Valenciana.

Impulsarem la posada en funcionament de l’Oficina d'immigració i mediació intercultural.

 

CULTURA I OCI:

Fomentarem l'accés universal a la cultura de Sagunt amb la implantació de mesures que la posen a l'abast de tota la ciutadania. Elaboració d'un Pla Estratègic de Cultura comptant amb les entitats socioculturals del municipi i un Consell Sectorial que incloga alguna d'aquestes entitats.

Creació d'un Patronat Cultural que incloga la gestió del Teatre, el Castell i la Nau.

Projecte i desenvolupament d'un edifici multiusos en la zona internúclis.

Persistirem en l'obtenció del reconeixement de Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat i implementarem accions encaminades a millorar l'estat i la posada en valor dels nostres diferents béns patrimonials històrics i industrials.

Promoció de campanyes arqueològiques juntament amb universitats públiques, la catalogació de les restes del museu arqueològic i busqueda d'un espai digne.

Musealització i obertura del “Museu Industrial i de la Memòria Obrera”, juntament amb la catalogació de l'arxiu miner-industrial, buscant-li un espai digne.

Pla director per a la Gerència i obertura vials interiors, incloent dotació anual, recuperació de cobertes, clavegueram i il·luminació.

Pla de recuperació del Grau Vell (fortí, pati i magatzem, museu de la mar, arqueologia del port i poblat). També rehabilitació de les bateries i del patrimoni de la guerra civil del riu i altres punts.

Adquisició d'un dels habitatges del barri obrer i de la Casa Groga de la platja, i creació d'un museu etnològic en Barri Obrer.

Desenvoluparem el Pla Estratègic de l'Esport de Sagunt, incloent cobrir les pistes esportives a l'aire lliure, nous vestidors al Xulla i Internúclis, rehabilitació del trinquet i incrementant l'oferta esportiva en espais urbans i la creació d'un centre d'activitats esportives de la mar, així com el major control de les Escoles d’Inciació Esportiva.