Sagunt acull l'exposició ‘La València Oblidada’ de Joaquín Collado

Del 9 de març al 19 d'abril en la d'Exposicions Centre Cívic Antic Sanatori

La sala d'exposicions del Centre Cívic Antic Sanatori acollirà del 9 de març fins al 19 d'abril l'exposició La València Oblidada de Joaquín Collado, una selecció d'obres d'este fotògraf que de manera permanent s'exposa en el MUVIM, però que arriba a la capital del Camp de Morvedre gràcies a la col·laboració de la Diputació de València. Esta activitat l'organitza el departament d'Arxiu i Biblioteques de l'Ajuntament de Sagunt.

Les obres seleccionades tenen com a denominador comú els aspectes menys coneguts o difosos de la ciutat de València, d'ací la referència a la València oblidada, i en concret hi haurà quatre àrees temàtiques o sèries (Gitanos, Rastre, Sant Esteve i Barri xinés), amb la qual cosa l'espectador podrà assistir a escenaris del cap i casal que malgrat no formar part de l'imaginari col·lectiu massiu són part de la història de la ciutat perquè reflectixen espais i vivències úniques dels anys 70 gràcies a la sensibilitat de Collado.

En el catàleg de l'exposició original del MUVIM (2014) es va destacar que res del que mostren les fotografies de Collado existix hui de la mateixa forma, però tot continua existint. El barri xinés amb prostitutes de diferents nacionalitats i cavallers sense corbates, el rastre en un altre emplaçament, però amb semblants personatges i idèntiques mercaderies, els poblats gitanos en qualsevol altre lloc pròxim a València com a bons nòmades que són o la plaça de Sant Esteve per desgràcia ja sense xiquets al carrer.

L'obra de Collado és, segons el comissionat de la mostra, Luis Carrasco Llopis, «fotografia de reportatge en estat pur, però és també fotografia documental amb el pas dels anys perquè deixa constància d'eixa València que, a pesar que tan sols han passat 40 anys, ens sembla tan diferent, tan irrecognoscible, tan oblidada».

Joaquín Collado Martínez va nàixer a València en 1930 i es va iniciar en la fotografia l'any 1959. Al llarg de la seua trajectòria ha collit diversos premis i distincions nacionals. Els seus treballs han aparegut en revistes especialitzades com Arte fotográfico, Diorama, La fotografía, així com en premsa diària, principalment valenciana, en llibres com Historia de la fotografía valenciana (1990) de José Vicente Aleixandre, o La Valencia Prohibida, de Rafael Solaz Albert (Pentagraf edicions, 2005) i en nombrosos catàlegs d'exposicions. En 2015 va ser nomenat Acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles com a membre de la Secció d'Imatge.