Sagunt celebra el Dia Internacional de les Persones Majors

En l'acte s'ha homenatjat Carmen Leal, Moisés Coronado i José Zaplana per les seues trajectòries professionals i personals

L'Ajuntament de Sagunt ha homenatjat tres veïns del municipi per a commemorar el Dia Internacional de les Persones Majors. A la jornada ha assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de l'àrea del Major del departament de Serveis Socials, Nuria Afra Carbó; i altres membres de l'equip de govern. L'acte de reconeixement a la implicació i el treball de les persones majors ha tingut lloc en el Centre Cívic Antic Sanatori i ha sigut organitzat per l'àrea del Major de la Regidoria de Serveis Socials, juntament amb el Consell de Majors municipal.

Este esdeveniment, que se celebra per a afavorir la presa de consciència sobre la prolongació de la vida i el valor que esta té, ha comptat amb convidats destacats: membres del Consell del Major municipal de Sagunt, així com els CEAM de Sagunt i del Port de Sagunt i les persones homenatjades.

En este sentit, s'ha retut homenatge a Carmen Leal Cercós, pels seus mèrits professionals, docents, acadèmics i socials en l'àmbit de la salut mental i la psiquiatria, destacant el seu paper com a dona davant la ciència; també a Moisés Coronado Fernández per la seua implicació i dedicació en la promoció de la cultura, l'escriptura i la dinamització social en l'àmbit municipal i de les persones majors; i, finalment, a José Zaplana García, per la seua dedicació voluntària en el CEAM del Port de Sagunt a la formació de persones majors especialment en l'àmbit de la tecnologia i per la seua intensa labor d'ensenyament.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha expressat: «Les paraules diuen molt en la nostra societat i hi ha vegades que no ens adonem que poden ser perjudicials. Parlem per exemple de persones jubilades. Quan parlem de jubilar un cotxe o jubilar un ordinador és perquè ja no té ús i el deixem apartat. Si apliquem eixa mateixa lògica a les persones ens adonem que tenim un problema». I ha detallat: «Un problema perquè les persones majors lluny de ser persones jubilades són persones actives, que veuen minvats els seus drets moltes vegades i que precisament per això hem de reflexionar i anar una mica més enllà». Així, ha destacat la importància de dies com hui, «perquè les paraules importen i precisament per això s'ha fet un manifest conjuntament amb el Consell de Majors del municipi que recull una mica l'essència que volem defensar».

Després d'esta reflexió, l'alcalde ha llegit el manifest d'esta commemoració. El dia 1 d'octubre va ser el dia designat per l'Assemblea General de les Nacions Unides com el Dia Internacional de les Persones Majors. En esta línia, l'alcalde ha indicat: «És una ocasió anual per a reconèixer l'important paper que exercixen en les nostres vides i en la nostra societat els nostres adults majors i la necessitat de crear entorns i sistemes adaptats a les seues necessitats que oferesquen un envelliment actiu i saludable».

Així mateix, la regidora ha explicat que des de l’àrea del Major, pertanyent a la Regidoria de Serveis Socials de Sagunt, es tornen a reunir en esta data juntament amb el Consell de Majors municipal i totes les persones majors obertes a participar amb ells per a celebrar este dia. I ha afegit: «Treballem per una societat inclusiva que manifeste contínuament els assoliments i aportacions de les nostres persones majors i les reconega, desenvolupant polítiques públiques que atenguen les problemàtiques actuals d'este grup de població a tots els nivells físic, mental i social».

En este manifest, Darío Moreno ha incidit en el fet que en l'àmbit municipal s'estan realitzant projectes com el programa Connectem Sagunt de voluntariat intergeneracional amb majors o el club de lectura per a majors com a espai cultural i de trobada, entre altres, amb l'objectiu d'atendre les demandes específiques d'este col·lectiu.

Nuria Carbó també ha volgut explicar que el protagonisme d'este dia és per a les persones majors que formen part de la nostra societat i ha remarcat: «Estes persones d'edat avançada han treballat durant tota la seua vida perquè hui puguem exercir drets i oportunitats tots i totes nosaltres, ens ajuden i acompanyen diàriament amb múltiples activitats i amb el bagatge de la seua experiència i saber, donant-nos suport en les tasques quotidianes, desenvolupant les seues capacitats i habilitats per a fer front a la societat tecnològica actual».

Les dades dels organismes internacionals especialitzats en les persones d'edat avançada estimen que a escala mundial durant els pròxims 20 anys la població major es duplicarà aconseguint els 1.500 milions en 2050. Dins d'este context internacional i sociodemogràfic, apunta Nuria Afra Carbó, és crucial optimitzar les oportunitats de benestar i qualitat de vida de les persones majors, garantir mesures que asseguren la seua participació activa en les nostres societats i desenvolupar accions col·laboratives per a millorar la vida de les persones majors, les seues famílies i les seues comunitats.

Després dels homenatges, el públic assistent ha pogut gaudir d'un concert monogràfic de Nino Bravo interpretat per Daniel Cavero (piano) i Nilda Lutz (veu), mentre Vicente Ortolá, de la companyia Teatres de la Llum, projectava un espectacle d'ombres.