Sagunt celebra els “Ludi Saguntini” més oberts a la ciutadania

Teatre Grecollatí, tallers de Cultura Clàssica, i una infinitat d'activitats molt variades atrauran a uns 15.000 estudiants al nostre municipi de l'11 al 15 d'abril
Imagen 1Imagen 2


Més de 15.000 estudiants gaudiran de la màgia dels tallers de cultura clàssica, del XX Festival de Teatre Grecollatí, i d'una infinitat d'activitats que els traslladaran a la Grècia i Roma més antigues. Aquesta iniciativa l'han organitzat les associacions Ludere et Discere, Prósopon Sagunt, la conselleria d'Educació i l'Ajuntament de Sagunt, amb la col·laboració de la Domus Baebia, altres entitats i el patrocini de diverses empreses. Enguany, les activitats tornaran amb força i grans novetats a partir de l'11 d'abril entre les quals es troben tallers i recreacions obertes a tots els ciutadans.
 
CIVITAS AMABILIS

Com a novetats en aquesta edició hi haurà tres recreacions obertes a tota la ciutadania, i tallers en els quals tots els ciutadans puguen participar sense necessitat d'inscripció prèvia. A més en el marc de màxima col·laboració entre totes les parts implicades en el festival, l’Associació de veïns de Ciutat Vella, l'organització dels Ludi Saguntini i l'Ajuntament de Sagunt han creat l'eslògan “CIVITAS AMABILIS” (ciutat amable) amb el qual els veïns del casc antic de la ciutat que tinguen l'eslògan en les portes de les seues cases es comprometen a ajudar als més de 15.000 estudiants que visitaran durant aquests dies la ciutat. També hi haurà activitats d'ajuda en la neteja. Una altra de les novetats és la creació d'una APP perquè els joves que vengen de fora, sàpien la localització exacta dels tallers, teatres, bars, serveis públics i siga més fàcil la seua estada en la ciutat.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; al costat de la cap de serveis d'Innovació Educativa, Merce Durà; el regidor delegat d'Ensenyament, José Manuel Tarazona, i representants de Prósopon Sagunt i Ludere et Discere, Fernando Estébanez i Enrique Martínez, respectivament, han presentat aquest matí els “Ludi Saguntini” i el XX Festival de Teatre Grecollatí en la Domus Baebia, seu dels tallers permanents de Cultura Clàssica de Sagunt.
 


 L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández ha destacat que “des de l'Ajuntament de Sagunt estem molt implicats en la potenciació a tots els nivells dels Ludi Saguntini i de la Domus Baebia. Enguany, per primera vegada, hem volgut que la ciutadania s'implique i participe perquè existisca una intersecció entre aquest important festival i la ciutadania de Sagunt”. L'alcalde ha afegit que “enguany, les Corts Valencianes ens ha declarat Capital Valenciana de la Romanització i hem de continuar dinamitzant aquesta important catalogació cultural que ens situa al capdavant del patrimoni romà del País Valencià”.

Enguany, gràcies a la col·laboració entre la Domus Baebia i les associacions Ludere et Discere, Prósopon Sagunt, la conselleria de Cultura i Educació i l'Ajuntament de Sagunt s'han pogut realitzar tres actes oberts al poble saguntí en els quals podrà participar i assistir tota la ciutadania que ho desitge. Davant açò, l'alcalde de Sagunt ha volgut donar les gràcies “a tots els que ho han fet possible i especialment a Charo i Amparo, professores responsables de la Domus Baebia, per la seua implicació amb aquesta iniciativa”. 

Per la seua banda la cap de Serveis d'Innovació i Qualitat, Mercé Durà, en nom de la conselleria d'Educació ha explicat que “des que hem assumit el càrrec hem vist els “Ludi Saguntini” i el “Festival de Teatre Grecollatí” com una part fonamental a la qual cal donar-li més llum i visibilitat”. Mercé Durá també ha felicitat “a tots els que ho fan possible per oferir activitats d'innovació i qualitat”.

Pel que fa als tallers de Cultura Clàssica de Sagunt, seran sobre diferents temàtiques que oferiran una mirada al passat de Grècia i Roma. Per exemple, tractaran sobre escriptura antiga, indumentària, cosmètica, ceràmica o danses, ciència, cuina, mosaics, temps i edats. Cal destacar que per a assistir serà necessari demanar cita prèvia. No obstant açò, enguany hi haurà 11 tallers d'una durada de 20 minutos cadascun en els quals podrà participar tot el que passe per la Glorieta dits dies, entre ells, es troben tallers de mosaic, escriptura, i pintura.
 
En referència al XX Festival de Teatre Grecollatí, que organitza l'associació Prósopon Sagunt, es compon en aquesta ocasió de 12 representacions que es podran veure en el Teatre Romano de Sagunt des de l'11 fins al 15 d'abril, encara que l'última obra s'interpretarà l'11 de juny i serà oberta al públic, concretament, serà l'obra “Perses, d'Èsquil; del Grup Elios” l'obra més antiga que es conserva. D'altra banda, del 27 al 29 d'abril se celebrarà a Sagunt la clausura del Festival Prósopon a nivell nacional.

Enguany, també se celebrarà la tercera edició de el “Certamen Hermes”. És un concurs de vídeos sobre cultura clàssica on han participat alumnes de tota Espanya i entre els guanyadors es troben estudiants de Màlaga. 
 
Ludi Saguntini oberts al poble saguntí amb recreacions històriques i jornades de portes obertes de la Domus Baebia
 
Entre les activitats obertes a la ciutadania destaquen la recreació de la vida de Flavia Publica, Vestal Màxima, que tindrà lloc el pròxim 7 d'abril, a partir de les 19 hores en la Via del Pòrtic. D'altra banda, el dimarts 19 d'abril, també a partir de les 19 hores en la Via del Pòrtic els ciutadans interessats, podran conèixer de la mà d'Amparo Moreno i Charo Marque rituals per a la fundació d'una ciutat romana ideal. Finalment el dilluns, 25 d'abril, hi haurà una jornada de portes obertes en la Domus Baenia a partir de les 18 hores.