Sagunt commemora la resistència de la ciutat enfront del tancament d’AHM este dissabte

La ciutat vol retre homenatge a la resistència enfront de l'amenaça i posterior tancament d’AHM, quaranta anys després

Este dissabte 27 d'abril, a partir de les 10.30 hores en la zona de l'antiga Gerència d’AHM, concretament en l'avinguda Adolfo Suárez, junt als jardins de la Gerència i el Museu Industrial i l'Albereda, Sagunt celebrarà una gran festa en record de la lluita sindical i ciutadana enfront del tancament d’AHM fa 40 anys. Este va ser un fet històric emmarcat en un context internacional, europeu i nacional amb tremendes repercussions no sols econòmiques sinó també en l'àmbit personal i comunitari.

La festa, que està organitzada per diversos departaments de l'Ajuntament de Sagunt en col·laboració amb associacions i entitats, es desenvoluparà de 10.30 a 21 hores, i pretén ser un espai de retrobament, commemoració i record d'uns fets que van commocionar la vida de la ciutat i van suposar uns dels moments de resistència col·lectiva més destacats de l'últim quart de segle al nostre país.

La jornada està pensada per a crear un espai familiar de pícnic, on les persones interessades podran gaudir d'activitats infantils i juvenils, visites guiades, contacontes, xarrades, exposicions, performance teatral, documentals, Fira del Comerç i Turisme de Sagunt (ACPS)... El toc esportiu el farà el pas pel recinte a les 17.20 hores de la XXXVIII Mitja Marató del Port de Sagunt. No faltarà l'oferta musical, amb diversos concerts: a migdia a càrrec del grup Ñ Rock i el concert de tancament de la jornada a càrrec del grup local Bateria Baja i el grup valencià Seguridad Social.

Esta festa pretén ser un acte comunitari d'homenatge a eixe esperit de resistència, protagonitzat no sols per les persones treballadores i els sindicats, sinó també per tot un poble que va actuar de manera solidària contra una amenaça que posava en perill no sols el seu mode de vida sinó també el futur de la ciutat.

Les persones assistents disposaran d'una zona de pícnic, que disposarà de servicis de bar i WC. Així mateix, podran degustar un plat de la paella gegant realitzada per l'empresa Galbis al preu de 5,5 €. Els tiquets de la paella es compren telemàticament en l'aplicació https://www.notikumi.com/2024/4/27/festa-aniversari-40-anys-de-la-resistencia, o bé presencialment en els locals de CCOO, UGT i La Tenda de Tot el Món (el Port de Sagunt).

En l'activitat organitzada pels departaments d'Alcaldia, Memòria Històrica i Democràtica, Joventut i Infància, Igualtat, Comerç i Mercats, i Turisme, junt amb la Policia Local i la SAG, han col·laborat diverses associacions i entitats: CCOO, UGT, La Tenda de Tot el Món, ACPS, Global Marketing Events, AMIMO, APIPS, A.E AGRO, AV La Victòria, AV La Forja, Fundació CV Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt, Freepaella, i Club Esportiu Camp de Morvedre.

Respecte als actes programats per al 27 d'abril, la zona infantil estarà operativa de 10.30 a 13.30 hores i de 17 a 20 hores, i comptarà amb zona d'animació, inflables, tallers de xapes, pinta cares... A més, a les 10 hores hi haurà una visita guiada al Forn Alt, per a la qual és necessària inscripció prèvia: https://www.eventbrite.es/e/visita-festa-aniversari-40-anys-de-la-resistencia-tickets-875787573207. A les 11 hores, estarà el contacontes "Tod@s a un@" a la Gerència i una visita virtual per l'antiga fàbrica en la Nau d'Efectes i Recanvis a càrrec d’APIPS. A les 11.30 hores, hi haurà una exhibició de ball a càrrec del Club de la Vida Puerto i una visita guiada a la Gerència. A les 12.15 hores, en la zona de la Nau d'Efectes i Recanvis, hi haurà una taula redona anomenada “La segunda batalla de AHM o la ciudad que venció al ladrillo”, organitzada per AMIMO. En la Gerència, a les 12.30 hores, serà el concert de Ñ Rock.

A la vesprada, a les 17 hores, hi haurà una nova visita guiada al Forn Alt amb prèvia inscripció. A la mateixa hora, en la zona de la Nau d'Efectes i Recanvis, es passarà el documental Mujeres contra la Reconversión, realitzat per l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt. A més, des de les 17 fins a les 19 hores hi haurà un espai de DJs en la Gerència. A les 17.30 hores se celebrarà la segona taula redona en la Nau d'Efectes i Recanvis anomenada “Mujeres y Reconversión”.  Després, a les 18 hores hi haurà una performance a càrrec del batxillerat artístic de l'IES Clot del Moro. També a eixa hora, hi haurà una segona visita guiada a la Gerència. Després, a partir de les 19 hores, començarà el concert de Bateria Baja i Seguridad Social.

Cal esmentar també que, durant tota la jornada, es projectarà en la Nau d'Efectes i Recanvis el documental El convenio y la máquina. En el mateix lloc, es podrà visitar l'exposició AHM: La lluita en titulars. A més, l'esdeveniment comptarà amb un Punt Violeta i informació turística. Per a més informació, les persones interessades poden telefonar al 96 268 34 39.