Sagunt inaugura ‘Diásporas’, la XVIII jornada europea de la cultura jueva

Este és el tercer any que l'Ajuntament de Sagunt organitza les jornades
Imagen 1Imagen 2

Sagunt ha iniciat ‘Diásporas’, la XVIII jornada europea de la cultura jueva. Esta edició s'ha dedicat a la memòria de Susana Lobato, fundadora de ‘Quiero Cultura’, un projecte que va començar amb un xicotet museu l'any 2007 i entitat organitzadora d’estes jornades.

 

La presentació va tindre lloc ahir, diumenge 3 de setembre, en l'Ajuntament de Sagunt i va comptar amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, que va destacar la presència de jueus a Sagunt des del segle I, datada per una peça que es troba en el Museu Històric de Sagunt, i assegurant que és el lloc ideal i la forma per a reivindicar que la jueria de Sagunt estiga dins de la Xarxa de Jueries de l'estat espanyol. També es va comptar amb la presència del responsable de les associacions jueves de València, Francisco Montana, així com amb l'Associació Amistat jueu-cristiana de València i amb l'Associació Amistat Comunitat Valenciana-Israel.

  

 

Este és el tercer any que des de l'Ajuntament de Sagunt s'organitzen estes jornades per a sumar-se encara més a la importància de la jueria en el projecte turístic de la ciutat. La finalitat del projecte ‘Jueria de Sagunt’ és donar a conéixer tant les arrels jueves com els seus costums o la vida quotidiana.

 

Al llarg d’estos anys, l'organització ha portat a la Jueria de Sagunt a un gran nombre de persones rellevants en el judaisme actual. El projecte inicial que hui dia continua és una àrdua tasca en la qual, gràcies a l'obstinació de professionals, arqueòlegs, catedràtics d'història i professors, seguix més viu que mai.

 

 

En finalitzar es va realitzar una visita guiada que va iniciar des del terrat de l'Ajuntament on s’aprecia la trama de la jueria saguntina i va continuar amb un recorregut per la jueria. Posteriorment ja en la Casa dels Berenguer, es va gaudir del concert ‘Luces de Sefarad' que van oferir música contemporània judía.

 

La pròxima cita serà el dimecres 6 de setembre, a les 19.00 hores, amb la conferencia ‘Aproximació a la cultura material dels jueus valencians’, a càrrec de Josep Vicent Lerma Alegria, arqueòleg medievalista de l'Ajuntament de València en la Casa dels Berenguer.

 

A continuació, el dijous 7 de setembre, a les 19.00 hores en la Casa dels Berenguer, hi haurà un workshop d'instruments musicals de la tradició medieval espanyola a càrrec de Jota Martínez i Mara Aranda, a més d'un concert. Per a finalitzar les jornades, el dissabte a les 22.00 hores hi ha programada una ruta nocturna per la jueria de Sagunt, que eixirà des del Museu Arqueològic de Sagunt.