Els responsables del projecte “Sagunt Intel·ligent i Creatiu” i l'Ajuntament de Sagunt han organitzat una trobada sobre “Alimentació Intel·ligent”, que tindrà lloc demà, divendres, 27 de febrer, a partir de les 10 hores, en el restaurant El Mirador de Sagunt. Aquells que desitgen assistir podran fer-ho de forma totalment gratuïta.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és la posada en valor de la gastronomia, com a procés d'alimentació saludable i generador de gaudi dels sentits en diferents maneres, així com l'obertura d'un procés de renovació de conductes amb la implicació d'experts locals, provincials, regionals i nacionals que despleguen una labor educativa en l'evolució dels comportaments en el consum dels aliments, afirmen els organitzadors de l'esdeveniment. Aquesta activitat està oberta al públic en general però, sobretot, a centres educatius, clubs gourmet, mitjans de comunicació i associacions de pares i mares.
La portaveu de l'Equip de Govern, Davinia Bono, ha convidat “a tots els veïns a assistir a aquest esdeveniment que oferirà àmplia informació sobre la gastronomia i la seua relació amb les persones que pateixen algun tipus de trastorn alimentari. L'objectiu és donar a conèixer tant als afectats com als professionals del sector les possibilitats que ofereix la cuina adaptada. Es tracta d'un tema d'especial interès per als empresaris hotelers de la ciutat i els centres educatius, que dissenyen menús que abasten a moltes persones”.
Laura Fidalgo, una de les responsables de l'organització de l'esdeveniment, ha destacat que “la finalitat d'aquesta trobada és cercar que en el sector de l'hostaleria i en els llocs de turisme es tinga en compte a persones com a diabètics, celíacs o altres persones que tinguen algun tipus de trastorn en l'alimentació. L'objectiu és que tots ells puguen menjar en aquests llocs”. Fidalgo també ha recordat que “existeix una tendència en gastronomia sobre la personalització, és a dir, sobre l'adaptació dels menús per a oferir menjars saludables i aptes per a tots, o el que és el mateix, menjars que es gaudisquen tenint en compte el valor nutricional dels aliments”. Així mateix, ha indicat que se cerca arribar als mitjans de comunicació 2.0 i per açò s'ha convidat a la bloguera Milicocinillas, que treballa amb productes sense làctics, i als centres educatius, per a prevenir trastorns com l'anorèxia o la bulímia. Per a concloure, ha avançat que es tractaran temes molt diversos com l'alimentació ecològica o l'alimentació intel·ligent.
Concretament, la jornada començarà a les 9.30 hores amb la recepció. A les 10 hores hi haurà una xarrada que porta per títol “Que el teu aliment siga la teua medicina i que la teua medicina siga el teu aliment”, a càrrec de la Fundació Navarro per al Foment de l'Alimentació Intel·ligent, el biòleg Vicente Lloret, el cuiner Lluis Penyafort i la directora de la fundació Guadalupe Martín. A les 11:30 hores tindrà lloc el Networking, és a dir, una presa de contacte entre els participants. A les 12 hores tindrà lloc la xarrada “L'alimentació, en la identitat d'un territori intel·ligent”, impartida per Florencio Marzo, de l'Associació de Diabètics del Camp de Morvedre (ADICAM); Isabel Tejedor, de l'Associació de Celíacos de la Comunitat Valenciana (ACECOVA); Ramón Moreno, nutricionista; i Mila Velis, de Milicocinillas. A les 13.15 hores començarà la xarrada sobre “Trastorns de la conducta alimentària: anorèxia i bulímia” que impartirà l'Associació Valenciana de Familiars de Malalts amb Trastorns de la Conducta Alimentària (AVALCAB).
A més, a partir de les 14 hores hi haurà un menjar opcional, amb un menú adaptable, per a tots aquells que desitgen quedar-se. El preu serà de quinze euros. Les reserves podran fer-se en el telèfon 96 265 12 45.
El cuiner Lluis Penyafort