Sagunt recorda els bombardejos del 1937

Una visita per Sagunt i la projecció d'un documental són els actes que donen començament a la commemoració d'estos successos que van sacsejar la ciutat

Els actes en commemoració del 80 aniversari dels bombardejos que va patir Sagunt el 22 de desembre del 1937 han donat començament este cap de setmana amb una visita pels carrers de Sagunt als punts que van patir bombardejos i la projecció del documental La mort ve del cel.




El Col·lectiu pel Patrimoni Saguntí va organitzar una visita guiada per la trama urbana de Sagunt a càrrec de Jose Ramón Carbonell qui va explicar pas a pas les zones de la ciutat que van ser bombardejades i a la qual van acudir prop de 50 persones. Després d'esta visita guiada, es va presentar el documental La mort ve del cel en el CEIP Cronista Chabret, una producció coordinada per Juan Francisco Gómez i el Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Sagunt, que recorre moments i vivències personals d'aquells successos que van sacsejar la ciutat.

 

Però els actes en commemoració dels 80 anys dels bombardejos a Sagunt continuaran el pròxim 22 de desembre quan tindrà lloc, a les 11.30 hores, un acte institucional en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt en el qual es farà un reconeixement a les víctimes civils dels bombardejos. A més, en este acte, es projectarà de nou el documental La mort ve del cel. Més tard, a les 13 h, serà la inauguració del carrer en honor a la bateria antiaèria Gottwald.


Estos actes se centren a recordar l'inici dels bombardejos italians sobre València i altres poblacions del litoral de la Comunitat Valenciana l'any 1937, entre les quals està el municipi de Sagunt. València, aleshores capital de la República, i per tant seu del govern estatal, va patir el primer gran bombardeig naval la nit del 14 de febrer del 1937. Es tractava d'un fet històric nou a Europa ja que l'aviació i la marina italiana van bombardejar ciutats i pobles que mai van constituir objectiu militar; van ser bombardejos a la població civil.

 

València i tot el litoral llevantí van ser objecte d'una agressió continuada sense declaració de guerra que ja no va acabar fins al final del conflicte, i després es va reproduir amb el bombardeig de ciutats i poblacions en la IIª Guerra Mundial. Centenars de poblacions valencianes van patir aquells atacs les víctimes dels quals semblen haver sigut oblidades; no van ser soldats caiguts en combat ni afusellats en repressions posteriors, sinó víctimes per estar en territori lleial al règim legítim.