Sagunt serà una de les seus de el “VIII Mostra de Cinema i Vídeo Indígena” que es realitzarà, de forma simultània, durant la setmana que ve en les capitals de província de la Comunitat Valenciana, Castelló, València i Alacant, a més d'en el nostre municipi. Concretament, la Mostra que tindrà lloc del 18 al 21 de maig, es traslladarà a Sagunt dijous que ve, 19 de maig.
Baix el lema “Descolonizando las Resistencias”, es projectaran curtmetratges i documentals elaborats per pobles indígenes d'Amèrica Llatina en els quals s'aborden diferents processos de defensa de la vida, de l'aigua, del territori i de la cultura, des d'una cosmovisió i maneres pròpies dels pobles indígenes. Les projeccions tindran lloc el dijous 19 de maig en el Casal Jove de Port de Sagunt, a partir de les 19 hores.
Durant la jornada estarà Mabel Cinquè del poble indígena Nasa, de Colòmbia, i membre del Consell Indígena de Colòmbia, així com un representant de la Coordinadora de Solidaritat amb Colòmbia de València, que participaran en el debat posterior sobre les comunitats indígenes.
Per al regidor de Cooperació, Guillermo Sampedro, “amb aquest festival anem a tractar d'acostar a Sagunt la realitat dels pobles indígenes del món, deixant que siguen els propis protagonistes els que, a través dels seus treballs audiovisuals, ens transmeten els seus problemes i les seues realitats. Volem amb aquesta edició, la primera que es fa a Sagunt, crear un espai per a difondre els valors i les lluites dels pobles indígenes llatinoamericans, des de la seua pròpia visió, donant-li veu a aquests pobles marginats i oblidats que lluiten per la seua pròpia vida, per la seua terra i per un canvi social, polític i econòmic que ens acoste a un model de desenvolupament més sostenible, més just i més digne, allunyat de l'actual capitalisme destructiu”.
Concretament, les projeccions que es realitzaran a Sagunt són: “Soy colla”, un treball sobre el poble Colla de Xile, un poble a punt de desaparèixer mentre la seua forma de vida és destruïda, el seu entorn contaminat i els seus recursos degradats. “Mirada de mujer”, sobre el poble quechua de Perú. “Nar Heb. Nuestro Territorio”, que tracta sobre els Wounaan de Colòmbia, una comunitat que mostra a través d'aquest documental les seues tradicions i pensaments ancestrals. “Mujeres amazónicas caminan por la vida” mostra la comunitat Kichwa d'Equador i relata la mobilització de les dones d'aquest poble que van caminar des de les seues comunitats per a arribar a Quito i així manifestar-se en defensa dels seus territoris. “Hijos de la tierra”, sobre el poble Kechwa-Lamista de Perú. Amb escenes quotidianes descriuen la vida pacífica de la comunitat de Chiriqyako, en l'Amazònia peruana, on es dediquen a conrear aliments i els diners no sembla ser el més important.
Cal destacar que diversos d'aquests treballs han sigut premiats en el festival de Wallmapu, a Xile, un dels més prestigiosos de cinema sobre temàtica indígena.
La Mostra, que arriba a la seua vuitena edició, està organitzada per les associacions Perifèries i EntreIguales, en col·laboració amb la Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Video dels Pobles Indígenes (CLACPI), la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Sagunt a través de la regidoria de Cooperació.