Torna a Sagunt la festivitat de sant Antoni amb múltiples festejos tradicionals

Espectacles de foc, la tradicional crema de la foguera de pi, la benedicció dels animals i actes taurins centren un any més les celebracions pel sant patró dels animals. Les associacions organitzadores han adaptat la programació a la situació provocada per la pandèmia

La festivitat de sant Antoni Abad, patró dels animals, torna un any més a Sagunt carregada d'actes i festejos tradicionals com la crema de la foguera de pi, la benedicció de les mascotes, el repartiment d'olles, la processó de la imatge del sant, espectacles de pirotècnia i actes taurins, entre altres esdeveniments relacionats amb esta efemèride.

 

La regidora delegada de Festes i Cultura Popular, Asun Moll, ha presentat este dijous, en el Saló de Plens de l'Ajuntament, el programa d'actes a celebrar. També han assistit a la presentació representants d’Amics del Cavall i La Diabòlica de Morvedre, que organitzen amb l'Associació Sant Antoni Sagunt i l’Asociación Porteña Hoguera de San Antón les diferents activitats que es desenvolupen en els dos nuclis de la ciutat, en col·laboració amb la delegació de Festes i Cultura Popular. El programa de festes de 2022 comença demà, divendres, 14 de gener, i es prolongarà fins al dia 30.

 

Estes quatre entitats organitzadores, per responsabilitat davant la situació de pandèmia que continua activa, han modificat la programació amb la finalitat d'adaptar-se i que es puga gaudir d'unes celebracions segures. Per esta raó s'han suspés diverses activitats tradicionals com el sopar i els esmorzars populars que suposen llevar-se la màscara, una decisió que la regidora de Festes i Cultura Popular secunda per la seua prudència.

 

Asun Moll ha indicat que «és una festivitat molt participativa, tant individual com associativament, de fet, són quatre les associacions que tenim a la nostra ciutat que defensen i porten avant activitats al voltant de la festivitat, i des de l'Ajuntament de Sagunt estem en coordinació per a intentar fer d'esta festivitat un bé d'interés turístic». En este sentit, la regidora ha assenyalat que des de l'Ajuntament, «la nostra finalitat i treball és orientar a eixes associacions en eixes activitats i coordinar, nosaltres no som els que prohibim o no prohibim eixes activitats, sinó que simplement recomanem, autoritzem o no autoritzem en funció de la documentació que ens presenten per a complir eixa normativa i, per descomptat, aplicant sempre la normativa en vigor a cada moment». A més, Moll ha destacat que «no podem parar la nostra vida normal, jo crec que és necessari també anar compatibilitzant la part laboral amb la part cultural i amb la part festiva, igual que s'està fent en l'educativa».

 

Vicent Civera, d’Amics del Cavall, ha destacat que la situació els ha obligat a suspendre tot el que feien menys la plantà del pi: «Hem fet el millor possible conjuntament amb l'Ajuntament perquè no es perda la tradició». Ha informat que hi haurà un control per a entrar a la plaça Major i només podran accedir-hi 500 o 600 persones

 

 

Per la seua banda, la presidenta de La Diabòlica de Morvedre, Cristina Rodríguez, ha explicat que enguany preval la seguretat de la ciutadania i que es tindran en compte en tot moment totes les mesures sanitàries, tant la mascareta, com el gel sanitari com el passaport covid: «Enguany tornem en un format molt reduït i molt responsable, perquè sobretot preval la seguretat de tots i totes. Per esta raó, enguany únicament ens limitem a dur a terme l'encesa de la foguera. No farem un correfoc a l'ús com la gent està acostumada, ni anirem pels carrers del poble, sinó que estarem al voltant de la foguera i en un espai delimitat, on no podrà accedir el públic ni tan sols tots els membres de la colla en l'activitat, ja que només participarem 14 persones de les 50 que normalment participen en un acte d'este tipus».

 

Encara que habitualment la programació sol coincidir amb la data de l'onomàstica, enguany, i de manera excepcional, les activitats s'han disposat en caps de setmana diferents.

 

Així, el divendres 4 de gener es va engalanar la plaça Major i es va anunciar la festa amb tabal i dolçaina per part de la Llavor d'Almenara. Este divendres 14 a les 18.00 hores es realitzarà el tradicional trasllat del pi, arrossegat per cavalls, des del trinquet fins a la plaça Major acompanyats per la mateixa colla i, posteriorment, s'alçarà el pi i es muntarà la foguera.

 

El dissabte 15 es cremarà la foguera a partir de les 20.00 hores amb un espectacle de foc a càrrec de La Diabòlica de Morvedre i la colla de dolçaina i tabal d'Almenara Garramatxa, mentre Campaners de Morvedre faran sonar les campanes de l'església de Santa María.

 

El diumenge, 16 de gener, l'Asociación Porteña Hoguera de San Antón celebrarà la benedicció d'animals, a les 11 hores al pati de l'església de Begoña, però han cancel·lat el tradicional encés de la foguera per la pandèmia.

 

El següent cap de setmana, el diumenge 23, es realitzarà a les 11.00 hores el trasllat de la imatge de  sant Antoni des de l'església de Santa María fins a la plaça Cronista Chabret i se celebrarà a continuació la missa en honor del sant. Després, a partir de les 12.00 hores tindrà lloc en la mateixa plaça la tradicional benedicció de mascotes i a les 14.30 hores el repartiment d'olles al pati porticat del Mercat Municipal de Sagunt. A les 16.00 hores es traslladarà de nou la imatge del sant des de la Glorieta fins al carrer General Canino.

 

El divendres 28 de gener a les 23.00 hores hi haurà bou embolat de la ramaderia Hermanos Cali en el recinte comprés entre els carrers General Canino, Horts, Josep Romeu i Joaquín Rodrigo. En la matinada del mateix divendres 28 al dissabte 29, de 00.30 a 02.30 hores, serà la nit taurina amb la solta de vaquetes en el mateix recorregut i per part de la mateixa ramaderia.

 

El dissabte 29 a la vesprada hi ha programada a la vesprada, a partir de les 16.00 i fins a les 21.00 hores altra solta de vaquetes, en este cas de Fernando Machancoses, i a la nit a les 23.30 hores hi haurà bou embolat de Gerardo Gamón. Després de finalitzar el bou, ja de matinada, fins a les 02.30 hores serà de nou nit taurina amb vaquetes també de Gerardo Gamón.

 

El diumenge 30 de gener conclouran els festejos taurins amb una altra vesprada de vaquetes des de les 16.00 fins a les 21.00 hores, esta vegada a càrrec de la ramaderia La Paloma. Els actes taurins estan organitzats per Sant Antoni Sagunt.