Urbanisme treballa en la reducció de l'impacte ambiental de la planta fotovoltaica que assortirà d'energia a la gigafactoria

Així mateix, des del departament s'advertix els propietaris de terrenys situats en el terme municipal perquè no venguen ara les seues propietats davant el risc d'especulació

 

El Departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sagunt està ultimant les al·legacions al Pla Especial de l'Àrea Logística Intermodal de Parc Sagunt II amb l'ànim de millorar les condicions del parc empresarial. A més, està treballant en paral·lel per a reduir l'impacte ambiental associat a la instal·lació de la planta fotovoltaica que proveirà d'energia verda a la gigafactoria de bateries de Volkswagen que se situarà en el municipi.

En este sentit, el regidor delegat d'Urbanisme, Quico Fernández, ha assenyalat que l'Ajuntament no preveia inicialment que la gigafactoria s'acompanyara d'una planta d'estes característiques, una condició pactada en la negociació entre la Generalitat Valenciana i PowerCo, la nova empresa de bateries del Grup Volkswagen. «Es tracta d'una macroplanta que ocuparia una superfície de 2,5 milions de metres quadrats, quasi com Parc Sagunt I, 250 hectàrees, i per tant de gran impacte en una ciutat com la nostra, amb un sòl molt compromés per tota una sèrie d'infraestructures i que està molt saturat. I d'altra banda també cal tindre en compte que les pròpies condicions del sòl suposen tota una sèrie de dificultats tècniques que s'han de resoldre, perquè són sòls d'una molt alta capacitat agrològica i també d'un impacte paisatgístic molt sensible», ha explicat l'edil.

Fernández ha matisat que serà la Generalitat qui atorgarà les llicències, atés que és qui ha adquirit el compromís, i que per això des de la regidoria que dirigix es treballa «a reduir eixe impacte fragmentant en tres o quatre espais diferents la planta» perquè s'ajuste més a les característiques del terme municipal, al mateix temps que ha reiterat que no és del seu grat una planta de les característiques planificades actualment. Per este motiu, sol·licita a la Generalitat la implantació de mesures ambientals compensatòries en els corredors entre la Serra Calderona i la Serra d’Espadà, en el riu Palància i en la Marjal dels Moros. «Pensem que una macroplanta d'estes característiques, a més de la gigafactoria, suposa la desaparició de centenars de milers d'arbres, i per tant això necessita mesures compensatòries», ha manifestat el regidor.

Advertiment davant possibles processos especulatius

D'altra banda, també ha advertit als propietaris de terres al llarg de tot el terme municipal, perquè «no facen transaccions de les seues parcel·les mentre no estiga definitivament delimitat l'àmbit de les plantes, ja que no s'han definit encara les superfícies que seran afectades». L'objectiu és «evitar que hi haja processos especulatius com els que s'han donat ja en altres casos». Fernández ha explicat que pot donar-se el cas que apareguen compradors que oferisquen ara un preu de mercat actual, «bastant inferior al que seria desitjable», per a després «aprofitar-se de les expropiacions, que tenen un preu sensiblement superior». Segons ha avisat, «és importantíssim que els agricultors no venguen en estos moments les seues propietats».

Altres millores proposades al Pla Especial

Per altra banda, l'edil ha apuntat que des d'Urbanisme s'està col·laborant per a agilitar tots els tràmits per a la instal·lació de la gigafactoria. «El nostre objectiu és millorar les condicions del parc industrial i sobretot preservar l'interés general», ha assenyalat.

En esta mateixa línia, ha enumerat algunes altres al·legacions presentades, que ja es van proposar per a l'anterior Pla Especial, com garantir el subministrament d'aigua amb la dessaladora; que l'agent urbanitzador, és a dir, la Generalitat i l'Estat, assumisquen el tractament d'aigües pluvials i residuals; la millora dels accessos, especialment el desdoblament de la carretera CV-309 i l'encreuament a diferent nivell en l'actual rotonda provisional que s'ha de resoldre durant 2023, per part del Govern autonòmic.

«La gigafactoria és una gran oportunitat de la qual tots i totes ens hem d'alegrar, i de fet nosaltres treballem perquè la seua instal·lació no es demore i també perquè els impactes no siguen més que els estrictament necessaris, i en eixe sentit pensem que estem fent un treball rigorós des del Departament d'Urbanisme que serà de molt de profit per a l'immediat futur», ha subratllat Fernández.