Comencen els “Ludi Saguntini” 2015 amb la previsió d'assistència de més de 12.000 joves

El festival de cultura clàssica es desenvoluparà fins a aquest divendres en la ciutat i comptarà amb multitud de tallers de cultura clàssica, el XIX Festival de Teatre Grecollatí i una infinitat d'activitats
Fotografia: Raquel Lorente
 
L'edició d'enguany dels tradicionals “Ludi Saguntini” ja ha començat i incorpora grans novetats que podran conèixer els seus participants fins a aquest divendres, 24 d'abril, en el nostre municipi. Està previst que més de 12.000 estudiants gaudisquen de l'essència dels tallers de cultura clàssica, del XIX Festival de Teatre Grecollatí i d'una infinitat d'activitats que els traslladaran a la Grècia i Roma més antigues. Aquesta iniciativa l'han organitzat les associacions Ludere et Discere, Prósopon Sagunt i l'Ajuntament de Sagunt, amb la col·laboració de la Domus Baebia i altres entitats, així com amb el patrocini de diverses empreses. 

Aquest matí l'alcalde de l'Ajuntament de Sagunt, Sergio Muniesa, ha visitat els tallers acompanyat de la regidora de Joventut i portaveu de l'Equip de Govern, Davinia Bono; l'edil de Turisme, Ximo Catalán; i les regidores del grup municipal socialista, Nuria Hernández i Natalia Antonino. En aquest sentit, Muniesa ha destacat: “Els Ludi Saguntini són un referent a nivell nacional i internacional. En tot aquest temps el que hem fet és potenciar-los i estar al costat de Ludere et Discere i Prósopon per a portar avant aquesta iniciativa oferint la seu de la Domus Baebia i adaptant-la per a aquesta labor de la difusió dels tallers de cultura clàssica en col·laboració amb la Generalitat Valenciana. A més, és fonamental que també isquen al carrer i es donen a conèixer d'una forma tan encertada, així li donen vida a la ciutat i aconsegueixen que més de 12.000 persones, professors i alumnes visiten la ciutat per a conèixer-la i per a gaudir d'aquests tallers que permeten aproximar-se a la cultura clàssica, que és el bressol i la base de la nostra cultura mediterrània”. 
 


 
Com a novetats en aquesta edició destaquen els tallers “Olimpomenuts i Olimposchola”, organitzats pel IES de Puçol; la col·laboració en les activitats teatrals de l'IES Clot del Moro i el CEIP Cronista Chabret; a més de la incorporació dels xiquets de 2 a 5 anys, que també poden fer un taller en la Glorieta. Així mateix, enguany hi ha un grup de monitors format per persones majors del municipi i quasi 50 monitors que són alumnes de Filologia Clàssica de la Universitat. 

Els “Ludi Saguntini” tornen a desenvolupar la seua cara més europea amb la continuació del projecte europeu “Ludi Europaei Classici” on professors i estudiants de Millau (França) i Coïmbra (Portugal) participen aportant noves experiències educatives per a exportar aquest model als seus respectius països. Concretament, enguany el Grup Festea de Coïmbra representarà en portuguès “Andrómaca”. Aquesta iniciativa la coordina la nostra localitat i en ella col·labora la delegació d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt juntament amb altres entitats. Concretament, s'emmarca dins del programa Grundtvig de la Unió Europea i compta amb el compromís de cadascuna d'aquestes seus europees per a realitzar 24 mobilitats a les altres, sobretot als “Ludi Saguntini”, durant un període de dos anys. En aquest context internacional, algunes de les activitats i tallers, com és el cas de la plaça dels déus, es poden fer també en llatí, grec, francès i anglès sempre en grups reduïts i amb avís previ a l'organització.
 


 
En referència al XIX Festival de Teatre Grecollatí que organitza l'associació Prósopon Sagunt des de fa 19 anys, cal destacar que es compon en aquesta ocasió d'11 representacions que es podran veure en el Teatre Romà de Sagunt des del 20 fins al 24 d'abril, encara que l'última obra s'interpretarà el 13 de juny. Com a novetat enguany hi ha una representació més perquè s'ha unit un grup de Coïmbra i el divendres realitzarà una obra diferent, una comèdia musical amb 95 actors.
 

 
Pel que fa als tallers de Cultura Clàssica de Sagunt, versen sobre diferents temàtiques que ofereixen una mirada al passat de Grècia i Roma. Per exemple, tracten sobre escriptura antiga, indumentària, cosmètica, ceràmica o danses, ciència, cuina, mosaics, temps i edats. Cal destacar que per a assistir és necessari demanar cita prèvia. No obstant això, per a aquells que no han reservat, s'ha preparat el “Fórum Classicum”, que té lloc en la plaça Cronista Chabret i consisteix també en diversos tallers que no necessiten inscripció prèvia per part dels alumnes. A més, el divendres, hi haurà tallers en els quals es parlarà totalment en llatí, dirigits a alumnes de secundària, en els quals participaran 150 alumnes aproximadament.
 
 
Enguany, també se celebrarà la segona edició de el “Certamen Hermes”, que és un concurs de vídeos de cultura clàssica en el qual han participat alumnes de tota Espanya i entre els guanyadors es troben estudiants de Ceuta.