Demà comencen les festes dels Moros i Cristians de Sagunt

Enguany, amb motiu del 25 aniversari, s'han incorporat una sèrie de novetats com la participació en la desfilada del dissabte de “Passió per Sagunt” i el diumenge, s'interpretaran per primera vegada les baralles de les ambaixades del castell
Imagen 1Imagen 2

  
Demà comencen les festes dels Moros i Cristinans de Sagunt, que tornaran a inundar de color i ambient festiu els carrers del nucli històric de Sagunt, este cap de setmana. Tots dos grups, Moros i Cristians amb les seues millors vestimentes i al compàs de la seua música tradicional protagonitzaran les desfilades, les negociacions i la batalla final. Estes festes s'inclouen dins de la programació d'actes del 9 d´Octubre i estan organitzades per l'Associació de Festes de Moros i Cristians de Sagunt, el president dels quals és Mario Aparisi, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt i les empreses Lafarge, Fertiberia i Renacitur.

Enguany, amb motiu del 25 aniversari s'han incorporat diferents novetats. En la desfilada del dissabte comptaran amb la participació de “Passió per Sagunt” i el diumenge s'interpretaran per primera vegada les baralles de les ambaixades en el castell, fins ara solament es realitzava un diàleg i enguany serà representat per un grup especialitzat. A més l'empresa Morvedre Renacitur posa a la disposició de tots els ciutadans, de forma gratuïta, un tren turístic per a pujar al castell el diumenge des de la plaça Major, a partir de les 11.30 hores.

La programació arrancarà el dijous 1 d'octubre, a partir de les 20 hores, amb la interpretació de el “Despullament del Moro” en l'Església del Salvador, en este acte, es representa la conversió al cristianisme del general del bàndol moro, interpretat per Juan Antonio Pérez Pallarés.

Els actes dels Moros i Cristians continuaran el divendres dia 2, amb el pregó de festes, que realitzarà el regidor de l'Equip de Govern, Pepe Gil, des del balcó de l'ajuntament i la desfilada per Camí Reial fins a la plaça de la Antiga Moreria on se celebrarà la tradicional “Nit d’olla”.

El dissabte 3 d'octubre a partir de les 19.30 hores els ciutadans podran comprovar la bellesa de les vestimentes, els maquillatges, les carrosses i la música de l'entrada de Moros i Cristians des de la plaça de la Moreria, passant pel carrer Els Horts, la plaça Cronista Chabret, Camí Reial, fins a la plaça Blasco Ibáñez. Les desfilades estaran formades per tres comparses i per l'antiga comparsa “Califes” que desfilarà per a commemorar el 25 aniversari de la festivitat. En esta desfilada, el grup de “Passió per Sagunt” realitzarà escenificacions en 4 o 5 punts del recorregut, més concretament, en el carrer Els Horts, a la Porta de l'ajuntament, la cantonada del mercat, i meitat de Camí Reial i al final.

Com a tancament  de festa de Moros i Cristians, el diumenge 4 d'octubre, a partir de les 12 hores es representarà “el dia de la conquesta” amb les ambaixades mora i cristiana, en el Castell, on es representa la conquesta de Sagunt pels exèrcits del rei Jaume I el Conqueridor. 

Enguany la abanderera de la comparsa cristiana “Llancers de Morvedre” és Irene Gallardo Vieco; la capitania del bàndol cristià, pertanyent a la comparsa “Jaime I”, està formada per Barbara Molto Chordà i Cristobal Pecino Fontalba. D'altra banda, la capitania del bàndol moro, pertanyent a la comparsa “Almoràvits”, la formen Paula Anda Pérez i Guillermo Anda Pérez. L'ambaixador cristià és Ricardo Balleter Galarza, l'ambaixador moro és Juan Antonio Pérez Pallares.