Demà es podran reviure els rituals per a la fundació d'una ciutat romana ideal en la Via del Pòrtic

Igualment el 25 d'abril hi haurà una jornada de portes obertes en la Domus Baebia
Imagen 1Imagen 2
 
Demà continuen les activitats dels Ludi Saguntini oberts a la ciutadania amb un taller sobre rituals per a la fundació d'una ciutat romana ideal. L'activitat tindrà lloc a partir de les 19 hores en la Via del Pòrtic. D'altra banda, el dilluns, 25 d'abril, hi haurà una jornada de portes obertes en la Domus Baebia a partir de les 18 hores. Els tallers dels Ludi Saguntini van concloure divendres passat amb èxit de participació i complint les expectatives. Més de 15.000 estudiants es van congregar a Sagunt i van reviure la cultura romana amb el XX Festival de Teatre Grecollatí i amb tallers de Cultura Clàssica que els van traslladar a la Grècia i Roma més antigues. Enguany ha sigut l'edició més oberta a la ciutadania ja que ha comptat amb tallers i recreacions històriques per al públic en general, en els quals tots els ciutadans han pogut participar sense necessitat d'inscripció prèvia.

A més, l'organització per part de les associacions Ludere et Discere, Prósopon Sagunt i la Conselleria d'Educació, l'Ajuntament de Sagunt, amb la col·laboració de la Domus Baebia, ha sigut tot un èxit en un any en el qual els Ludi han sigut més especials que mai després de la declaració de Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització per les Corts Valencianes. 

El regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, va anar l'encarregat de clausurar els Ludi Saguntini d'enguany que va comptar amb la representació d'una Pompa Romana que va omplir el teatre romà.
 


 
Durant la clausura, el regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, va explicar que “el teatre grec va nàixer en el context de les festes dionísies que se celebraven precisament a la primavera. Tragèdies i comèdies s'interpretaven com una celebració religiosa en honor del Déu Dionisio. Nosaltres més de 2.500 anys després, també celebrem els Ludi com una festa, però una festa de la cultura, d'amor i de l'afecte pels nostres autors de la mediterrània”. Tarazona va concloure que “com va dir Ortega i Gasset en referència al teatre, els somnis han sigut la ciència primigènia de l'ésser humà i la seua inicial pedagogía. Continuem somiant, i estimant als nostres clàssics i al teatre perquè els Ludi Saguntini siguen cada any una realitat”.

Un altre dels aspectes pels quals s'ha caracteritzat l'edició d'enguany ha sigut pel marc de màxima col·laboració entre totes les parts implicades en el festival, l’Associació de veïns de Ciutat Vella, l'organització dels Ludi Saguntini i l'Ajuntament de Sagunt han creat l'eslògan “CIVITAS AMABILIS” (ciutat amable) amb el qual els veïns del casc antic de la ciutat que tenien l'eslògan en les portes de les seues cases han ajudat als més de 15.000 estudiants que van visitar la ciutat. Els joves ho han tingut més fàcil enguany gràcies a una APP que indicava la localització exacta dels tallers, teatres, bars, i serveis públics.