El Centre Cívic acull l’exposició “Un siglo forjando un pueblo”

La mostra arreplega algunes de les peces més importants de la història i llegat de la siderúrgia saguntina


Els amants del patrimoni industrial i la història del municipi tenen una cita en el Centre Cívic amb l'exposició Un siglo forjando un pueblo, que es va inaugurar divendres passat, i que podrà visitar-se fins al pròxim 26 de maig. La mostra, impulsada per la nova Associació del Patrimoni Industrial de Port de Sagunt, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt, s'emmarca en el programa d'actes 100 Anys de Siderúrgia que commemoren el centenari de la Companyia Siderúrgica del Mediterrani.

Es tracta d'una exposició sobre l'activitat desenvolupada en la siderúrgia saguntina, i està composta per fons de la Fundació del Patrimoni Industrial de Port de Sagunt, peces utilitzades en fàbriques i aportacions de particulars, com per exemple llibres sobre l'activitat industrial i altres obres d'art. Especialment, destaca una maqueta encarregada per Alts Forns de Biscaia, de 5,5 metres de longitud i 2,20 d'ample, en la qual es pot observar una rèplica en miniatura de gran part de l'antiga siderúrgia del Port de Sagunt de l'any 1961.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va agrair l'enorme acolliment que va tindre l'exposició i va expressar que “esta és una oportunitat molt especial per a tots. D'una banda, serveix perquè tots els que hagen viscut la història de la siderúrgia recorden molts moments de la seua vida que viuran amb nostàlgia, sobretot pel patrimoni que ha desaparegut, ja que, lamentablement, vam haver d'afrontar una reconversió. D'altra banda, és una gran oportunitat perquè la gent més jove puga tindre accés a una part importantíssima de la nostra història, com va ser la fundació de la siderúrgia”. 
Per altra banda, el president de l'Associació del Patrimoni Industrial de Port de Sagunt, Óscar Cosín, va explicar que “esta exposició, que s'emmarca dins dels actes de la siderúrgica, arreplega bona part de la història i llegat de la siderúrgia, però també molts dels nostres records. Per això, us anime a formar part de la nostra associació, perquè, com a associació que pretén defensar i conservar el nostre patrimoni industrial, tot el que es faça ens semble poc, i el nostre ànim és que puguem estar orgullosos de tot el que s'aconseguisca en el nostre poble”.


És important destacar que els actes del programa 100 Anys de Siderúrgia se celebraran al llarg de tot l'any i inclouran taules redones, conferències, visites guiades pel patrimoni industrial, exposicions, projeccions de pel·lícules, actuacions musicals, teatrals i la presentació d'un número especial de la revista Braçal dedicat al centenari de la siderúrgia.