El cicle de música sacra 'Sagunt in Excelsis' inicia la seua XX edició esta setmana

El primer concert d'este cicle serà el dia 13 de març a les 20 hores a l'Església d'El Salvador i serà a càrrec del Coro de Cámara Cantollano, davall la batuta d'Asunción Bloom-Dahl, amb el títol Música in Pacem

La XX edició del cicle de música sacra Sagunt in Excelsis, que organitza el departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt, comença este dimecres, 13 de març, i comptarà amb cinc actuacions gratuïtes, que es desenvoluparan fins al 30 d'este mateix mes.

La regidora de Cultura, Ana María Quesada, ha convidat «la ciutadania perquè de nou tornem a gaudir estos concerts». Així mateix, ha remarcat que, encara que este any se superposen un poc les festivitats de Falles amb Setmana Santa, es puga «compaginar eixe viure les falles amb tota eixa alegria i tota eixa esplendor i tota l'energia que desprén» alhora que també es tinga «eixos moments de recolliment, de pensar cap a dins, de compartir i d'escoltar als altres i en este cas sentint les veus i les músiques que porta Sagunt in Excelsis».

A la roda de premsa han assistit els representants de la Sociedad Musical Lira Saguntina, Manel Núñez i Enric Ariño, el director del Coro Almudàfer, Sergi Rajadell, i la directora del Coro Cantollano, Asunción Blom-Dahl. Així mateix, en este cicle de música sacra col·labora la vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, l'Institut Valencià de Cultura, la Diputació de València, el SARC (Servei d'Assistència i Recursos Culturals) i l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música adscrit al Ministeri de Cultura.

El primer concert d'este cicle serà el dia 13 de març a les 20 hores a l'Església d'El Salvador i serà a càrrec del Coro de Cámara Cantollano, davall la batuta d'Asunción Bloom-Dahl, amb el títol Música in Pacem, que interpretarà obres com Ave María d'Andrea María; Ottavinim Laudate Dominum, de Mozart; i Ride the chariot, de William Henry Smith, entre altres. La seua marxa des de llavors l'ha portat a abastar un repertori d'allò més ambiciós: des de música a cappella o en col·laboració amb diverses agrupacions de cambra, fins a música simfònico-coral (Rèquiem i Missa de la Coronació, de W. A. Mozart; Glòria, de Vivaldi; Oratori de Nadal, de J. S. Bach) o escènica (sarsueles, musicals de Broadway...).

El dia 20 de març tindrà lloc a l'Església de Begoña a les 20 hores el concert titulat La dona i la mística en la música medieval, interpretat per Jota Martínez i Carmen Botella. Este duo naix amb la intenció d'endinsar-se en el misticisme femení de l'edat mitjana, de la mà de compositores com Hildegarda de Bingen, Herrada de Landsberg, Heloise De Argenteuil i Kassia, entre altres. També paren atenció a manuscrits com per exemple el Còdex de les Vagues, les Cantigues de Santa Maria d'Alfons X el Savi i el Laudario di Cortona. Tot això per a donar una visió pròpia i intimista del paper de la dona medieval com a compositora, mística i creadora de vida i de fe. Així, interpretaran Lloem La Teua Gran Misericòrdia, Oh Crist, de Kassia; Quia ergo Femina, Antífona, de Hidergarda de Bingen i Mare de Deus, ra per ós, Cantigues per a les festes a Maria, d'Alfons X, entre altres obres.

El Coro Almudàfer, dirigit per Sergi Rajadell, durà a terme el 24 de març en la Parròquia Vírgen del Carmen a les 19 hores Rèquiem i obres corals de John Rutter. L'Associació Coral Almudàfer va nàixer l'any 1995 per iniciativa dels pares dels alumnes de l'Escuela de Música de la Asociación Funcasocial del Port de Sagunt per a fomentar el cant coral com a mitjà cultural de comunicació i enteniment i les activitats associades, mantindre contactes, intercanvis i col·laboracions amb altres agrupacions similars dins i fora d'Espanya i recuperar el patrimoni coral valencià. En este concert interpretaran obres com All bells in Paradise, Look at the world i Rèquiem, entre altres.

Passió. La gran música polifònica de Tomás Luis de Victoria i els seus contemporanis per Quaresma i Setmana Santa tindrà lloc el dia 26 de març a l'Església del Bon Succés a les 19 hores a càrrec d'Ensemble Fontegara davall la batuta de director Raúl Mallavibarrena, que està formada per reconeguts especialistes en la interpretació de la música antiga amb instruments d'època. En el programa del concert destaquen noms com Juan Gutiérrez de Padilla, Claudio Monteverd i Fiovanni Pierluigi da Palestina, entre altres.

El 30 de març a les 20 hores a l'Auditori Joaquín Rodrigo, l'Orquestra de la Sociedad Musical Lira Saguntina dirigida per Ramón Zacarías juntament amb la Coral Polifònica Benicalaf dirigida per Manel Chust interpretaran Recopilació de Música Sacra a Sagunt in Excelsis. L'Orquestra naix en 1986 sent inicialment una agrupació de cambra i com a resultat de la incorporació de l'ensenyament d'instruments de corda, un any abans, a l'escola de música de la Sociedad. La Coral Polifònica Benicalaf naix en 1989, davall la Sociedad Juventud Musical de Faura, amb motiu de la celebració del dia de Santa Cecília. Les agrupacions interpretaran Allegro assai de la Simfonia núm 26, d'Haydn; Ave verum corpus Kv. 618, de Mozart; i Angus Dei, de Bizet, entre altres obres.