El contratenor Philippe Jaroussky i el guitarrista Thibaut Garcia inclouen 400 anys de música al Teatre Romà de Sagunt

El variat programa acull composicions de Donizetti, Rossini, Schubert, Mozart, Fauré, Britten, Poulenc, Granados, Barbara i Ariel Ramírez. El Centre Cívic del Port de Sagunt ha programat ‘Plàstic’, una proposta familiar que reflexiona sobre el canvi climàtic

El primer àlbum conjunt del contratenor Philippe Jaroussky i el guitarrista Thibaut Garcia, ‘À sa guitare’ (Warner Classics/Erato) pren el nom d’una cançó del compositor francés del segle XX Francis Poulenc, però el seu marc de referència és extraordinàriament ampli, tant culturalment com estilísticament.

El festival Sagunt a Escena, organitzat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i la Diputació Provincial de València, ha programat demà, 21 d’agost, a les 22.30 h al Teatre Romà de Sagunt, un recital del tàndem de músics que comprén més de 400 anys d’història per composicions de diferents orígens, estils i èpoques.

«Com l’any passat amb James Rhodes, aquesta edició volíem que la música clàssica i la lírica estigueren també presents en el programa del festival. La dualitat que ens aporta la veu i la guitarra en un únic concert ens permet concentrar els sentits en pocs elements i experimentar la puresa que ens transmeten, quasi de manera ascètica», ha valorat la directora artística de Sagunt a Escena, Inma Expósito.

‘À sa guitare’ combina la delicadesa dels mestres anglesos Benjamin Britten i Henry Purcell amb el dramatisme de Franz Schubert; el crepuscular ‘Abendempfindung’ de Mozart amb els llampecs ibèrics en ‘El mirar de la maja’ d’Enrique Granados; passant pel refinament típicament francés de Gabriel Fauré i l’esmentat Poulenc.

«L’àlbum és un viatge entre diferents cultures, diferents continents i diferents idiomes, però cada peça és un món autònom», ha explicat Thibaut Garcia.

Els melòmans podran assistir a un programa amb parades en l’obra d’autors de França, la Gran Bretanya, Àustria, Itàlia, Espanya, el Brasil, l’Argentina i els Estats Units. Ambdós músics i còmplices es converteixen en relators incomparables, atents a la subtilesa dels textos que aborden, en una verdadera fusió de paraules i notes.

«Podem evocar colors molt diferents mentre fem malabarismes entre la música renaixentista i una cançó de Barbara. És el nostre treball jugar amb una paleta de colors per a produir una cosa única», ha declarat el contratenor.

Consciència mediambiental en clau de ‘clown’

La programació del dia es completa amb un muntatge sobre el canvi climàtic escrit per a xiquetes i xiquets i pensat per adults que creuen que encara es pot canviar el món, ‘Plàstic’, de La Família Política. El Centre Cívic del Port de Sagunt acull a les 20 h aquesta faula escrita per Guadalupe Sáez en què es repassen les dates clau de la crisi mediambiental, 2020, 2030, 2050 i 2078, anys en què la morfologia de la terra i la supervivència de l’espècie s’hauran vist afectades.

Patrícia Pardo dirigeix aquesta obra en clau de ‘clown’ i manipulació d’objectes per a prendre consciència des de l’humor i posar el focus d’atenció en el verdader problema: el consum excessiu, els hàbits alimentaris i la contaminació a escala industrial.

El nombre de notícies, dades i informació sobre el canvi climàtic s’ha disparat en els últims anys. Segons Greenpeace, un dels majors problemes és la lentitud dels canvis. ‘Plàstic’, protagonitzada per Mertxe Aguilar, Laura Giner, Pau Gregori i Sandra Sasera, aspira a esmenar aquest problema.