El Dia de l'Arbre se centrarà a reivindicar la muntanya de Romeu com a paratge natural municipal

Les activitats, organitzades pel Centre d'Estudis del Camp de Morvedre al costat de l'Ajuntament de Sagunt, donaran començament a partir de les 9:30 hores del diumenge 29 de gener
 


Enguany les activitats de la celebració del Dia de l'Arbre es van a centrar en la reivindicació que la muntanya de Romeu siga declarada Paratge Natural Municipal, una iniciativa que l'Equip de Govern ha anunciat que s'està preparant perquè siga aprovada en el ple ordinari del pròxim mes de febrer.
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, la regidora delegada de Medi ambient, Teresa García, el president del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, Alfons Muñoz, i un membre de la Junta del centre d'estudis i del Grup Mediambiental “Salvador Vilalta” han presentat este matí les activitats amb motiu del Dia de l'Arbre. La jornada, organitzada pel Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, es realitzarà en la muntanya de Romeu sota el lema “Romeu, paratge natural municipal ja!!”, és oberta a tot el públic i tindrà lloc este diumenge, 29 de gener, a partir de les 9:30 hores. L'Ajuntament de Sagunt col·labora amb el Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, Acció Ecologista Agró, l’Associació Bonilles-Romeu, l’Associació Veïns Tres Barrancs i la Colla Verda en la plantació d'espècies vegetals.
 
 
Com cada any, el Dia de l'Arbre és un acte simbòlic que se celebra amb l'objectiu de conscienciar a la societat de la necessitat d'actuació i protecció d'espais de caràcter natural del municipi. Però, a més, enguany compta amb la peculiaritat de fer un pas més enllà reprenent la iniciativa de consolidar la muntanya de Romeu com un Paratge Natural Municipal, una tramitació que ja es va gestionar antigament en la qual l'Ajuntament de Sagunt està treballant actualment per a presentar-la en el pròxim ple ordinari de febrer.
 
El president del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, Alfons Muñoz, ha explicat que “enguany volem afegir la reivindicació d'una vella sol·licitud de Romeu com a Paratge Natural Municipal, que ja comencem a gestionar l'any 2004. El fet que tots estos anys s'hagen donat tantes incidències sobre la pedrera, ha generat que esta sol·licitud quedara de costat. Però creiem que les coses s'estan aclarint molt i que ja ha arribat el moment de garantir a Romeu una figura de protecció per a evitar possibles problemes i cercar solucions a uns altres”. A més, ha volgut destacar que “es tracta de la massa boscosa més important del nostre terme municipal amb un important ús de caràcter social, històric i forestal. Pensem que és importantíssima esta figura de protecció perquè Romeu és un patrimoni que forma part de l'horitzó més immediat de la ciutat”.
 
Per la seua banda, la regidora delegada de Medi ambient, Teresa García, ha afegit que “és necessari protegir la muntanya de Romeu per motius de seguretat per a gestionar els riscos i poder reduir-los; per motius patrimonials, per la qual cosa hauríem d'estar cercant altres figures de protecció Bé de Rellevància Local (BRL) i Bé d'Interès Cultural (BIC); i també és necessari protegir-la per la reivindicació històrica del valor ambiental que té eixe bosc per a la nostra ciutat”.
 
En este sentit, ha volgut destacar l'obligació de l'Ajuntament d'analitzar els problemes de forma global i donar-los una solució. “En este cas, hi ha un problema urbanístic, hi ha un problema d'incompatibilitat d'activitats i de protecció mediambiental. Per açò, el declarar la muntanya de Romeu com un paratge natural municipal jo no diria que és una opció, sinó una necessitat per a allunyar els riscos que hi ha en esta zona i potenciar la riquesa ambiental i patrimonial que té, així com un element d'oferta que pot ser a nivell turístic”.
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha agraït al Centre d'Estudis del Camp de Morvedre el seu treball i la seua lluita per conservar els boscos, muntanyes i paratges naturals, i ha manifestat la seua coincidència quant a l'objectiu de declarar Romeu com a Paratge Natural Municipal. Així mateix, ha destacat que el Dia de l'Arbre, a més de ser un dia en el qual es planten arbres com a manifestació de la preocupació que les societats modernes tenen per la degradació mediambiental, és una bona oportunitat per a “demostrar simbòlicament el compromís de l'Ajuntament amb el clima i amb mesures que contribuïsquen a la defensa dels nostres boscos. Des de la delegació de Medi Ambient, s'ha mostrat que sí existeix un compromís ferm per la defensa del medi ambient en tots els aspectes que implica, però en particular en els boscos, ja que ajuden a depurar l'aire que l'activitat d'una ciutat com la nostra genera, i per ser alguna cosa fonamental per a poder viure”.
 
Les activitats començaran a partir de les 9:30 hores amb una concentració en el Trinquet de Sagunt per als interessats que vulguen anar caminant. Per als quals vulguen acudir amb cotxe hauran d'estar a les 10.30 hores en el Camí Bonilles. A l'arribada a la zona de plantació s'esmorzarà (cadascun ha de portar el seu propi menjar). A partir de les 11 hores, en finalitzar l'esmorzar, donarà començament l'activitat de plantació d'arbres. Enguany hauran, aproximadament, 200 arbres d'espècies com alzines, llentiscles i arços blancs.