El festival de cultura urbana “Més que Murs” ja ha iniciat les seues activitats

Mario Mankey, Julieta i Spogo ja es troben pintant els murals gegants en la plaça Bilbao, Trinquet i Triangle Umbral
El graffiter Mario Mankey i el regidor de Joventut, Guillermo Sampedro
 El I Festival de Cultura Urbana “Més que Murs (MQM)”, organitzat per la delegació de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt, ha arrancat avui amb un dels plats forts d'aquesta cita del Street Art, el Macromurs, que consisteix a pintar murals en façanes de fins a 15 metres a Sagunt i Port de Sagunt. En concret, els tres artistes han començat a realitzar els murals en l'amfiteatre del triangle Umbral, en el trinquet de Sagunt i en la Plaça Bilbao del Port, i està previst que finalitzen el diumenge les seues obres en aquestes façanes.

Per a l'amfiteatre, el festival compta amb Spogo, muralista català que està pintant una obra geganta i exclusiva en el mur exterior, una obra basada en la geometria abstracta, una mascletà de colors que ens deixarà bocabadats. En el trinquet es troba treballant Julieta, graffitera valenciana empedreïda que porta anys alegrant els carrers del centre de la capital. Compta amb un estil molt colorista que donarà llum i color a la façana del trinquet. Finalment, el tercer mural està a càrrec de Mario Mankey, artista local que es va adobar en els murs de Sagunt i que no va tardar a eixir fora a guanyar-se el respecte del sector. Ha pintat a Miami, Rússia, Dubai o Berlín, on resideix en l'actualitat.

Segons el regidor delegat de Joventut, Guillermo Sampedro: “volem convertir Sagunt en un referent en l'art urbà i, a mitjà termini, crear circuits i rutes de murals i graffiti en el municipi, tal com estan fent ja altres municipis com Madrid, Zaragoza, València o Fanzara. L'objectiu, fer els nostres carrers més atractius a colp de spray i que Sagunt es convertisca en un museu a l'aire lliure”.
  
Julieta pintant la façana del trinquet
 
Aquest festival és una iniciativa que pretén acostar el STREET ART en general (pintura mural, Graffiti, Stenzil…) a la ciutadania de Sagunt amb una durada de quatre dies complets. Aquest festival explica, entre altres coses, amb activitats com a tallers infantils d'iniciació al Graffiti, exposició d'artistes locals, documental i per descomptat pintura, molta pintura, ja que, a més dels tres murals, el dissabte 13 de maig tindrà lloc en el pavelló José Veral de Port de Sagunt una exhibició de graffiti, on 19 joves artistes, juntament amb Omega, pintaran les façanes d'aquest edifici. Ací es podrà veure de primera mà el procés de creació d'un graffiti, des de l'esbós en paper fins a l'última línia en el mur. Aquesta exhibició, que s'ha ajornat a la setmana que ve per la previsió de pluges, s'acompanya amb exhibició de skate i scoter i sessió de DJ’s.

A més, des de la Regidoria de Joventut es pretén que el MQM siga un festival que aconseguisca ajudar als joves a participar en una activitat sana i creativa amb una àmplia oferta d'activitats que també inclou concerts, com els de el dissabte, amb Elio Toffana, Charly Efe i Loren D, Omar el Hachemi, o el raper local G-Pearl, a partir de les 20.30 hores en el Casal Jove. A més, continuant amb la programació, demà s'inaugurarà en el Casal Jove una exposició de dissenys i obres d'artistes locals, a més d'una xarrada sobre el graffiti local i un documental sobre la història del graffiti en la ciutat de València.

L'activitat es completa amb uns tallers per a xiquets/as i adolescents que tindran lloc el dissabte amb unes sessions d'iniciació al graffiti i cursos per a fer plantilles o Stencil. Segons Guillermo Sampedro: “des de la regidoria de Joventut volem fer una aposta per la cultura urbana i de carrer que ha estat marginada per aquest i altres ajuntaments, i pel Street Art en tots els seus vessants, música, pintura, skate, dirigida a tots els públics, amb tallers per a xiquets/as i per a adolescents, a més d'exposicions, concursos, exhibicions, xarrades, etc., que esperem que es repetisca els pròxims anys”.

Spogo en plena tasca en l'anfiteatre del Triángulo Umbral