El jurat del Festival Splash comunica les persones premiades en la seua pròxima edició

Se celebrarà del 18 al 20 de novembre i compta amb nou categories que reconeixen el treball realitzat per les persones premiades l'any 2021

El jurat del Festival Splash ja ha anunciat els premis que entregarà en la seua pròxima edició, que se celebrarà els dies 18, 19 i 20 novembre. Concretament, són un total de nou premis els que s'entregaran a les persones guanyadores pel seu treball realitzat en 2021. Este festival l'organitza el departament de Joventut i Infància de l'Ajuntament de Sagunt junt a la Generalitat Valenciana.

Les persones premiades i la seua trajectòria són les següents:

Millor Àlbum Nacional 2021. WARBURG & BEACH de Jorge Carrión i Javier Olivares.

La vida de Sylvia Beach -fundadora de la llibreria Shakespeare & Company- i de Aby Warburg -creador de la biblioteca Warburg i el Atlas Mnemosyne- situen el centre del relat d'una obra tan innovadora com els seus personatges gràcies a una lectura en dos sentits i una enquadernació sense llom. Dos actituds vitals intel·lectuals i una època de llums creatives i ombres polítiques queden reflectides en un llibre que abellix tornar a llegir una vegada finalitzat. L'escriptor Jorge Carrión i el dibuixant Javier Olivares signen amb Warburg & Beach (Salamandra Graphic, 2021) una col·laboració ben ordida; un singular treball sobre uns personatges extraordinaris.

Millor Àlbum Internacional 2021: LOS GRANDES ESPACIOS de Catherine Meurisse.

L'autora francesa Catherine Meurisse, que ja ens va narrar el seu abisme personal en La Levedad (Impedimenta, 2019), ens proposa el seu cànon de la bellesa en el treball Los grandes espacios (Impedimenta, 2021). Un àlbum bell que ens trasllada a la infantesa de Catherine en el camp, els records familiars que orbiten sobre aspectes botànics, literaris, històrics, ecològics, i per descomptat, vivencials. Elements que han conformat l'esperit i l'intel·lecte de l'autora. Tot això sense perdre l'humor àcid collit en la revista Charlie Hebdo. Un retorn al passat amb la ment posada en el present, un meritori exercici autobiogràfic que fuig dels tòpics més evidents. Els grans espais ens parla de moltes coses que realment valen la pena en això de la vida.

Premi “Entender el Presente” 2021: TODO BAJO EL SOL d'Ana Penyas.

Ficció i assaig gràfic es donen la mà en este excel·lent treball d'Ana Penyas. Todo bajo el sol (Salamandra Graphic, 2021). L'autora ens proposa un fresc que, a través de pinzellades de diverses èpoques, reconstruix el relat col·lectiu d'un parell de generacions. Els seus camins en relació a la transformació del seu entorn, del seu territori, amb l'acció/inacció que sempre actua com a vergonya/desvergonyiment de la gent i, sobretot, dels seus líders polítics. I sobretot explica un model socioeconòmic d'excessos turístics, moments de festa en els quals la mediterraneidad cedix el seu espai al neoliberal, una transformació en la qual no sembla que existisca tornada arrere.

Humor Gràfic: RIKI BLANCO.

Riki Blanco (Barcelona, 1978) treballa com a il·lustrador col·laborant amb nombrosos mitjans nacionals, com El País on s'ocupa d'un espai d'humor gràfic satíric. També publica en mitjans internacionals, com New Yorker o Liberation. La recopilació d'este material pot llegir-se en La poesía que nos merecemos (Reservoir Books, 2021), prova del seu talent en este camp. Ha publicat com a il·lustrador una vintena de llibres i també es dedica a la publicitat, l'animació o la pintura. El Splash li dedica una exposició amb algunes de les seues vinyetes d'humor, on podrem veure ampliat el seu excel·lent treball gràfic, marca de la casa.

Premi Millor Guió: EL MECANISME de Gabi Beltrán, amb dibuixos d'Ángel Trigo.

El mallorquí Gabi Beltrán ens proposa amb El Mecanismo (Astiberri, 2021) un suggeridor joc al voltant de les identitats i la (in)transcendència; un tour de force entre els dos personatges que acaparen el relat: un escriptor especialitzat en autors literaris que rastreja a un autor desaparegut fa anys i un ancià que viu apartat del mundanal soroll en un xalet de l'interior de Mallorca i que bé podria ser eixe autor fugisser, o no. Mantindre una relativa tensió entre tots dos i armar un cos de diàlegs tan suggeridor és el desafiament principal d'este còmic; un rara avis subyugante, que planteja constants preguntes i que és necessari tindre al lector com a còmplice d'estes. El de Salamanca Ángel Trigo, que debuta com a dibuixant de còmics amb este treball, plasma amb encert tots els camins que proposa Gabi, arredonint un àlbum de múltiples lectures.

Premie Divulgació: ÓSCAR GUAL BORONAT

Investigador valencià, doctor en Història Contemporània per la Universitat de València, vinculat professionalment al Institut Municipal d'Arxius i Biblioteques de Gandia. Ha col·laborat amb publicacions sobre còmic de distribució nacional com a Volumen, La guia del còmic o Mondo Sonoro, amb els mitjans locals Gandia TV o Punt Ràdio i amb publicacions digitals sobre historieta com Tebeosfera o Cuco. És autor de l'assaig Viñetas de Posguerra. Los cómics como fuente de estudio de la Historia (Publicacions Universitat de València, 2013)

Premi "Sento Llobell" Talent Jove: LAURA RUBIO

Laura Rubio (Saragossa, 1995), és graduada en Belles arts per la Universitat de Saragossa (2017). L'any 2015 va ser publicada la seua primera obra (Zilia Quebrantahuesos, GP Ediciones), que a més va ser el primer còmic a traduir-se a la grafia oficial de l'aragonés. Al llarg de la seua carrera ha obtingut diversos premis, entre ells el de Mejor Obra aragonesa del Saló del Còmic de Saragossa (2017, amb el còmic "Queronea") o Millor dibuix aragonés (2021, amb el seu tercer còmic "Zilia Quebrantahuesos, el fin del invierno”), també del Saló del Còmic de Saragossa. Ha fet diversos treballs d'il·lustració, incloent cartells com el de la Fira del llibre de Terol (2018) el Saló del Còmic de Saragossa (2019) i el propi cartell del Splash (2022).

Premie Mass media: PACO HERNÁNDEZ

Paco Hernández s'ha convertit, a més d'un gran guionista, en un dels divulgadors de còmic més potents del panorama nacional gràcies a l'èxit indiscutible dels seus vídeos en les plataformes de YouTube, Twitch i TikTok. En ells, desgrana obres, autors de còmic, mànega i superherois, d'una manera didàctica i davant una imponent legió de subscriptors. El Splash premia la força del seu treball cap al còmic des de les eines d'internet.

Premi “Una vida de viñetas”: JAN.

Jan és un dels clàssics indiscutibles del panorama comiquero nacional. Va desenvolupar la professió d'animació a Cuba durant els anys seixanta. Superlópez, la paròdia de Superman creada en 1973, es troba entre els còmics més llegits i populars del nostre país, un personatge que acaba de jubilar fa poc. Encara que és un autor recordat per este personatge, Jan ha oferit la seua visió de l'Edat mitjana amb Don Talarico, que actualment publica Amaníaco Ediciones. Però la seua nòmina de personatges i publicacions en revistes infantils i juvenils és quasi inabastable. Servisquen com a exemple els seus personatges Sicodelic Hood (paròdia de Robin Hood), El pirata Caracrimen, Drácula, Don Joan Poca, Trok Trok, Cab Halloloco i la recuperació de Pulgarcito com a personatge per a la capçalera de mateix títol. Jan ha tocat tots els gèneres (ciència-ficció, oest, històric…) i els ha dotats del seu inconfusible humor en forma de gag i d'un estil gràfic inconfusible a primera vista.

El Jurat del Festival Splash ha estat format per: Sento Llobell (autor), Álvaro Pons (Càtedra del Còmic de la Universitat de València), Cristina Durán (autora), Miguel Ángel Giner (autor), Miguel Ángel Martín (Director Splash), Guillermo Sampedro (Regidor de Joventut) i Fran García (Director de continguts Splash).

Així mateix, els membres del jurat volen enviar una forta abraçada als familiars i amics d'Óscar Gual, mort recentment, que ha obtingut el Premi Divulgació en esta edició.