El Ministeri escometrà algunes obres d'emergència a les platges del nord de Sagunt

L'Ajuntament rebutja la pretensió del Ministeri d'extracció de graves i arenes de les platges saguntines i continua reclamant el el projecte integral de regeneració

La Comissió Especial de Platges s'ha reunit este matí a l'Ajuntament de Sagunt per a posar en comú l'informe que ha enviat la Demarcació de Costes de València, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, on figuren les actuacions a realitzar a les platges del municipi afectades pel temporal Isaack entre el 6 i 12 de febrer d'enguany.

En la reunió s'ha acordat sol·licitar una reunió urgent amb Costes, continuar reclamant el projecte integral de regeneració i convocar una nova comissió urgent després de tindre la reunió amb Costes o si decidixen actuar sense tindre en compte els informes municipals.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat que el missatge que ha donat la Comissió Especial de Platges ha sigut clar: «Actuacions d'emergència sí, perquè les nostres platges ho necessiten de manera urgent. Però dit això, hi ha determinats aspectes que nosaltres no acceptarem. No acceptarem extraccions de material, extraccions d'arena i grava.» També s'ha referit a la necessitat de les aportacions d'arena: «Sí que volem actuacions relatives a l'accessibilitat de les platges i també, per descomptat, volem aportacions d'arena allà on siga possible. Però, amb l'objectiu, també, de reforçar el cordó dunar, que és una cosa que no hem vist confirmada.»

Per la seua banda, el regidor de Platges, Roberto Rovira, ha mostrat la seua disconformitat amb l'informe de Costes: «L'anunci d'obres d'emergència per part de la Demarcació de Costes és absolutament insuficient i, a més, implica accions que no permetrem». El regidor remarca que és «insuficient» perquè s'està parlant «de pegats novament sense tindre d'una vegada un projecte seriós de regeneració» de les platges del municipi. No obstant això, ha reconegut la part positiva de l'informe: «Valorem positivament accions urgents de reperfilat de les platges del nord que puguen millorar l'accessibilitat, sempre que no es retiren sediments de cap mena».

Roberto Rovira expressa els arguments que sostenen estos rebutjos i que es deuen, d'una banda, al fet que les platges del nord són platges d'especial protecció, i a més indica que actuacions similars han tingut un efecte de regressió important. D'altra banda, a la platja del Port de Sagunt, malgrat ser platja urbana, és una platja estabilitzada, «de gran valor ambiental i amb espais dunars en creixement». A més, indica que en les platges del nord hi ha presència d'un ocell protegit com el corriol camanegra. De fet, l'informe municipal indica que «una de les majors amenaces per a este ocell protegit és precisament la maquinària pesant a les platges, sobretot en època de cria que abasta des del mes de març fins a finals del mes de juny».

Actuacions previstes en l'informe de la Demarcació de Costes

A la platja de la Malva-rosa, l'informe té previst aportar arena de pedrera i de la platja del Port de Sagunt, eliminar declivis, escampar material d'aportació i perfilar una amplària limitada de platja al costat de la vora de la mar. A les platges de Corinto i Almardà, les actuacions planejades consistixen en el garbellat de sediments, amb retirada només de graves, destinant-les a la platja del Grau Vell, limitació de l'amplària de la platja, eliminació de declivis, i perfilat de la platja. D'altra banda, l'informe té previst extraure arena acomulada en la platja del Port de Sagunt, destinada a la platja de la Malva-rosa. Per a finalitzar, la costa del Grau Vell rebria, segons l'informe, grava procedent de pedrera i també del garbellat de les platges de Corinto i Almardà.