El piano de Begonya tornarà a sonar este dissabte amb un concert d’Aedea Cambra

La pianista Natalia Bort i la soprano Marian Torres estrenaran el cicle ‘Recuperació del Patrimoni Musical’ este dissabte 14 de gener a les 19.30 h en el Teatre Begonya


 

La formació musical Aedea Cambra estrenarà esta temporada el piano de Begonya amb el concert Torna-m'ho a dir… a les 19.30 h en el Teatre Begonya del Port de Sagunt. El nou cicle ‘Recuperació del Patrimoni Musical’ començarà este dissabte amb un concert gratuït per part de la pianista Natalia Bort i la soprano Marian Torres.

 

Este esdeveniment forma part d'una sèrie de concerts gratuïts per a posar en valor el piano de Begonya, patrimoni cultural de la ciutat. Tots ells estan organitzats per la delegació de Cultura en col·laboració amb l'Associació d'Antics Alumnes del Col·legi de Begonya. Amb el hashtag #PIANOBEGONYA pretenen fer una aposta per la recuperació del patrimoni musical.

 

El piano de Begoña és històric per al municipi, ja que data de 1878 i va pertànyer a la regente María Cristina. Posteriorment un navili va naufragar en les costes llevantines i el piano va ser rescatat i adquirit per la direcció d'Alts Forns. La ubicació triada per a este llavors va ser el col·legi Mª Inmaculada del Port de Sagunt i, anys després, se situaria en el col·legi La nostra Senyora de Begonya.

 

El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, destaca que esta iniciativa El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, destaca que esta iniciativa “la recolzem des de la delegació de Cultura per a donar a conèixer el nostre patrimoni musical i donar-li un ús a l'històric piano, al mateix temps que donem a conèixer l'obra de magnífics intèrprets, tant de la ciutat com de fora”. A més, Tarazona assegura que esta iniciativa “va a tenir continuïtat amb diversos concerts de molt bona qualitat en el Teatre de Begonya”. Per descomptat, donar les gràcies a l'Associació d'Antics Alumnes del Col·legi de Begonya per conservar aquest piano que, possiblement, siga el millor de la comarca. Almenys del municipi segur”.

 

El programa del concert, dividit en dues parts, comptarà amb peces com a Cançons Populars de F. Obradors (Del cabello más sutil, Chiquita la novia…) Poesies de T. Catasús d'E. Toldrà (Abril, Maig), Set Cançons Populars de M. Falla (Asturiana, Nana) o La teua pupil·la és blava de J. Turina. També interpretaran Toreador de F. Poulenc, de F. Poulenc, Les filles de Cadix de L. Delibes, Chanson andalouse de J. Massenet i Madrid de P. Viardot.

 

Aedea Cambra comença la seua marxa l'any 2014 amb la intenció d'acostar la música clàssica a un públic majoritari. En el seu primer projecte anomenat “Torna-m'ho a dir…” la música espanyola del segle XIX i XX és el nexe d'unió entre la cançó de concert i la chanson. Compositors com Massenet, Delibes o Viardot es van sentir atrets per la música racial d’Obradors, Falla o Turina i per la música més mediterrània de compositors com Toldrà.


 

PRIMERA PART

Cançons populars (1941)………F. Obradors (1897-1945)

“Del cabello más sutil”

“Corazón por qué pasáis?”

“Con amores la mi madre”

“Chiquitita la novia”

 

Poesies de T. Catasús (1920) ………………E. Toldrà (1895-1962)

“Abril”

“Maig”

 

Set cançons populars (1914) ……M. Falla (1876-1946)

“Asturiana”

“Nana”

 

“La teua pupil·la és blava” (1933) …………………J. Turina (1882-1949)

“Cantares” (1917)

 

 

SEGONA PART

“Toreador” (1918) …………………………F. Poulenc (1899-1963)

 

“Les filles de Cadix” (1887) ………………L. Delibes (1836-1891)

 

“Chanson andalouse” (1872) …………J. Massenet (1842-1912)

“Nuit d’Espagne” (1891)

 

“Madrid” (1884) ……………………………P. Viardot (1821-1910)

“Havaneise” (1887)